Een goed voedingsplan heeft afwisseling nodig

0
4166
Gezondheidsplan

De beste manier om je lichaam te voorzien van alle nodige vitaminen en mineralen is om voedzame producten uit de zes levensmiddelen groepen te kiezen in de gezonde voedingsdriehoek en deze regelmatig te gebruiken. Om een gezond leefwijze erop na te houden moet je elke dag gezonde granen, groenten, fruit, olie, calciumrijke en eiwitrijke voedingsmiddelen in uw voeding aanbrengen.

Stap 1

Wanneer je geen gezondheidsproblemen hebt of een speciaal dieet volgt, kan je in de gezonde voedingsdriehoek zien welke verhoudingen aan granen, groenten, fruit, olie, calcium en eiwitrijk voedsel je dagelijks moet gebruiken. Hierbij moet je rekening houden met je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en uw dagelijkse activiteiten om uw gezond voedingsplan op te stellen.

Stap 2

Gebruik gezonde en voedzame granen in je voeding. Zorg ervoor dat 50 % van je graan producten bestaan uit volle granen. Goede keuzes zijn volkoren brood, volkoren macaroni, bruine rijst, wilde rijst, boekweit, bulgur tarwe, havermout, volledig gerste graan en popcorn.

Stap 3

Voeg een grote verscheidenheid aan groenten toe aan uw gezonde voeding. Kies groenten zoals broccoli, Romeinse sla, spinazie, wortelen, zoete aardappelen, maïs, Lima bonen, groene erwten, aardappelen, uien, tomaten, courgettes, rapen, gedroogde linzen, gedroogde zwarte bonen, kikkererwten en droge witte bonen. Maak er een gewoonte van om groente sappen te drinken.

Stap 4

Breng verschillende soorten vruchten in uw gezonde voeding. Kies vooral vruchtensappen van volledige vruchten om meer vezels in uw dieet aan te brengen, en kies kalium rijk fruit zoals meloenen, honingdauw, pruimen en bananen. Ook appels, avocado’s, abrikozen, aardbeien, bosbessen, grapefruit, sinaasappels, druiven, kiwi, watermeloen, papaja, ananas en rozijnen dienen een onderdeel van uw gezond voedingspatroon uit te maken

Stap 5

Breng onverzadigde vetzuren in uw voeding, goed voor hart en bloedvaten. Kies voor oliën, van olijven, koolzaad, zonnebloemen, saffloer, maïs en soja, die enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vettenzuren bevatten en die gezond zijn voor iedereen. Gebruik niet te veel boter, dierlijke vetten of margarine in vaste vorm, maar gezonde oliën uit voedingsproducten zoals noten, vis, olijven en avocado’s.

Stap 6

Breng calciumrijke voedingsmiddelen in je gezond eetpatroon en kies vetvrije of vetarme soorten. Zoek lactosevrije producten als je geen melkproducten verdraagt. Voedsel zoals vet vrije of magere melk, cheddar kaas, mozzarella kaas, Zwitserse kaas, Parmezaanse kaas, verse kaas, ricotta en yoghurt kan in uw gezond eetpatroon ingebouwd worden.

Stap 7

Gebruik vetarme eiwitten en eiwitrijke producten die gezonde vetzuren bevatten. Kies vette vis zoals zalm, kabeljauw, haring, tonijn, forel, mosselen en garnalen. Noten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, pistachenoten en pecanoten en zaden zoals sesam en zonnebloem. Eet vleessoorten zoals kip, kalkoen en kalfsvlees en verwijder alle vetten uit deze en andere vleessoorten. Maak gebruik van gedroogde bonen en erwten als onderdeel van uw gezond eet patroon.

SHARE