Wat doet een eiwitrijk dieet?

1
3475
Eiwit

Wanneer we echter meer eiwitten gaan gebruiken dan koolhydraten, dan gaan we vocht aan het lichaam onttrekken en onze vetten gebruiken als energiebron. Op deze manier gaan we zeer snel gewicht en vetweefsel verliezen. Eiwitrijke diëten met zeer weinig koolhydraten, zorgen voor het vrijmaken van ketonen die via het bloed en de excretie organen uit het lichaam verwijderd worden. We creëren een toestand van metabole ketosis waardoor we minder zin krijgen om te eten.

Eiwitrijke voedingsproducten

Er zijn heel wat voedingsmiddelen die omwille van hun eiwit gehalte perfect passen in een eiwitrijk dieet.

Caseïne
Caseïne is een melkeiwit dat in koemelk zit en zeer veel gebruikt wordt in eiwitrijke diëten. Het is een verdikkingsmiddel dat vetarm is en een laag cholesterol gehalte heeft. Het wordt dikwijls toegevoegd aan bereide producten zoals kaas, koffiecrème en babymelk. Caseïne vult de maag door het creëren van een gelachtige substantie, dat je een verzadigd gevoel geeft. Het verhoogt de spierkracht in past perfect in een eiwitrijk dieet om spierafbraak te voorkomen.

Wei
Wei eiwitten zijn eiwitten afkomstig uit koemelk. Bevat zeer veel essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor ons lichaam omdat we deze niet zelf kunnen aanmaken. Wei eiwitten hebben het voordeel dat het de honger onderdrukt. Ze worden dikwijls toegevoegd aan vermagering shakes, proteïne bars en tal van hulpmiddelen om te vermageren.

Kalkoen
Kalkoen is een mager, vetarme vleessoort waarin voldoende eiwitten zitten om te gebruiken in een eiwitrijk dieet. Dit is ideaal op broodjes, in soepen of als onderdeel van een hoofdmaaltijd.

Soja
Sojabonen bevatten linoleenzuur dat nodig is om cellen te maken en te herstellen. Speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen. Heeft een zeer hoog eiwit gehalte en tal van voordelen voor de gezondheid. Helpt preventief tegen hartziekten en kanker.

Noten
Noten hebben een hoog eiwitgehalte, maar bevatten ook veel calorieën en vetten. De eiwitten in noten zijn van een lagere kwaliteit maar kunnen toch belangrijk zijn in een proteïne rijk dieet voor vegetariërs. Ze bevatten zeer veel vezels en dragen bij tot een goede spijsvertering.

Werking en nevenwerkingen van een eiwitrijk dieet

Reeds een dag na het starten van een eiwitrijk dieet begint het lichaam zich uit te hongeren en gaat het de opgeslagen suikers en vetten gebruiken om energie te leveren. Ook ga je op zeer korte tijd veel opgestapeld vocht verliezen. Hierdoor ga je snel gewicht verliezen, maar kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. De meest voorkomende zijn:

Vermoeidheid
Deze is te wijten aan de afvalstoffen van de vetafbraak die massaal in het bloed terechtkomen. Een snack met koolhydraten in kan het probleem wel snel oplossen.

Constipatie
Koolhydraat rijke voeding zoals brood, granen en tarwe bevatten van nature zeer veel vezels. Wanneer we deze uit ons dieet schrappen kunnen we verstopt geraken. Het eten van veel vers fruit en groenten en af en toe een snede volkorenbrood, kan het probleem verhelpen.

Lage bloeddruk
Wanneer je veel gewicht en vocht verliest op korte tijd, kan een lage bloeddruk krijgen. Daarom is het soms interessant om het gewichtverlies wat trager te laten verlopen.

Waarom kiest men voor een eiwitrijk dieet?

Eiwitrijke diëten zijn de enige waarbij je vet en gewicht tegelijk verliest. De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen zijn van nature arm aan koolhydraten en vetten. Ze zorgen ervoor dat het spierweefsel behouden blijft en laten u toe om te sporten en te diëten tegelijk zonder dat je spierweefsel afbreekt.

SHARE