Nekpijn en schouderpijn – oorzaken en behandeling

0
2596
Nekpijn - schouderpijn

De nek en schouders bevatten spieren, botten, zenuwen, slagaders en aders en ook heel wat ligamenten en ondersteunende structuren. Nekpijn en schouderpijn kunnen dan ook optreden door een foutje in deze systemen. Hierdoor kunnen er heel wat oorzaken zijn.

Nekpijn en schouderpijn bij het slapen

Slapen in een slechte houding kan ervoor zorgen dat men wakker wordt met een stijve nek, een veelvoorkomende oorzaak van nek- en schouderpijn. Meestal ervaart men dit soort pijnen als men op de buik slaapt met het hoofd naar één kant gedraaid.

4325

Een paar dagen spierpijn is misschien niet zo erg, maar als men jaren in deze houding slaapt kan men de wervelkolom  ernstig beschadigen. Dit zal na verloop van tijd ook een meer uitgesproken nekpijn en schouderpijn geven.

Nekpijn en schouderpijn bij stress

Emotionele stress is een van de belangrijke oorzaken van nek- en schouderpijn. Dit komt omdat de spieren door de stress gespannen gaan staan. De nek- en schouderspieren kunnen in contractuur gaan en zeer stijf en pijnlijk aanvoelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om minimum één uur per dag te ontspannen, te mediteren of gewoon iets doen wat men leuk vindt. Neem een relax bubbelbad, lees eens een interessant boek of bekijk een mooie film.

Nekpijn en schouderpijn door opgespannen spieren

Intensief trainen kan de spieren van nek en schouders overbelasten, waardoor pijn ontstaat. Het is daarom zeer belangrijk dat men zijn grenzen kent en daar bij een training niet over gaat. Doet men dit niet, dan loopt men een zeer groot risico op spierscheuren.

Dit geldt ook voor het tillen en verplaatsen van zware voorwerpen. Gebruik tiltechnieken, hulpmiddelen om iets te verplaatsen of vraag gewoon hulp van collega’s en vrienden.

Nekpijn en schouderpijn gecombineerd met hoofdpijn

Een veel voorkomende klacht bij kantoorbedienden is het hebben van nek- en schouderklachten met hoofdpijn. De trapezius spier strekt zich uit over de schouders en wanneer men lang kantoorwerk doet kan deze zwaar opgespannen geraken waardoor men een stijve nek krijgt.

De pijn van de nek gaat uitstralen naar het hoofd en de schouders toe waardoor men hoofdpijn krijgt.

Een andere oorzaak van een stijve nek met nek- en schouderpijn is stress, slapen in een slechte houding of gewoon het samentrekken van kleinere spiergroepen.Het is heel belangrijk om ook bij chronische hoofdpijn een verband te leggen met nek en schouderpijn.

In zeldzame gevallen kan dit ook veroorzaakt worden door ernstigere problemen zoals een hersenvliesontsteking, een hersentumor, een discus hernia.

Behandeling van nek- en schouderpijn

Alvorens men nekpijn en schouderpijn kan behandelen is het interessant te weten wat de oorzaak is. Het behandelen van de oorzaak geeft meer kans op slagen.

 1. Neem contact op met een arts wanneer:
  • de pijn uitstraalt naar één of beide armen
  • hoofdpijn, gevoelloosheid, tintelingen of een zwaktegevoel met pijn aanwezig is
  • men een stijve nek heeft met koorts, braken en overgevoelig is voor licht
 2. Verzacht de spierspasmen door het aanbrengen van droge of vochtige warmte
 3. Men kan de pijn verlichten met gewone pijnmedicatie zoals paracetamol en ibuprofen.
 4. Soms is enkele dagen rusten erg belangrijk en daarna kan men rustig het werk hervatten.
 5. Blijft de nekpijn en schouderpijn aanwezig ondanks al de genomen maatregelen dan is doktersadvies zeker nodig.

In zeer veel gewone gevallen komt men ook een heel eind met verschillende massage technieken. Daarnaast kunnen enkele manuele technieken zoals osteopathie, chiropraxie en zeker ook de orthomanuele geneeskunde veel verlichting geven.

Bij chronische klachten moet men ook rekening houden met degeneratieverschijnselen thv de nekwervels. In dit geval moeten we ook denken aan regenererende stoffen zoals msm en glucosamine.

SHARE