Ischias, wat is het en hoe ga je ermee om

1
8925
Ischias

De pijn begint meestal laag in de rug en loopt via de achterkant van het dijbeen naar de knie toe. Men kan last hebben aan een kant van het lichaam, maar ook pijn aan de twee zijden is mogelijk.

Mogelijke oorzaken voor ischias

Alhoewel ischias meestal een gevolg is van een lumbale hernia die direct op de zenuw drukt, kunnen er nog andere oorzaken zijn die een irritatie of ontsteking van de nervus ischiaticus teweeg brengen. Irritatie van de zenuwen als gevolg van een abnormale tussenwervelschijf wordt ook een radiculopathie genoemd.

Afgezien van een beknelde zenuw door een uitpuilende tussenwervelschijf, zijn andere oorzaken van ischias onder andere: irritatie van de zenuw van aangrenzende bot, tumoren, spieren, interne bloeden, infecties, letsel, en andere oorzaken. Soms kan ischias optreden als gevolg van irritatie van de nervus ischiaticus zenuw tijdens de zwangerschap.

Symptomen van ischias

Ischias veroorzaakt pijn, een brandend gevoel, gevoelloosheid of tintelingen die uitstralend vanuit de lage rug langs de achterkant van de bil naar het bovenbeen toe tot aan de knie. Soms is de pijn enkel rond de heup of bil te voelen en spreken de mensen van heup pijn.

Terwijl ischias wordt vaak geassocieerd met lage rugpijn (lumbago), kan deze ook aanwezig zijn zonder deze lage rugpijn. Ernstige ischias bemoeilijkt of maakt het lopen onmogelijk. Soms verergeren de symptomen bij het lopen of buigen en verbeterd deze door te liggen. De pijn kan verminderen door van houding te veranderen.

Hoe wordt ischias vastgesteld?

Deze vaststelling is gebaseerd op een lichamelijk onderzoek en een medische voorgeschiedenis. De typische symptomen en doorbepaalde houdingen aan te nemen kan men ischias bevestigen. Toch zijn er andere onderzoeksmethoden zoals een röntgenopname, CT-scan, MRI-scan, en elektromyogram nodig om de precieze oorzaak vast te leggen.

De behandeling van ischias

De eerste behandeling die men zal doen is twee weken bedrust voor te schrijven. Meestal geeft dit een verbetering in de pijn. Toch moet men de precieze oorzaak nagaan en afhankelijk daarvan de behandeling aanpassen. In het ergste geval kan een operatie noodzakelijk zijn.

Andere opties voor de behandeling van ischias zijn het aanpakken van de onderliggende oorzaak: medicijnen om de pijn en ontsteking te verminderen en de spieren te ontspannen spieren, fysiotherapie om de rug te ontlasten. Men kan een hele reeks van lage rug oefeningen, rek en strekoefeningen aanleren om de druk op de nervus ischiaticus te verminderen.

Chirurgische procedures kunnen soms nuttig zijn bij een steeds weerkerende ischias die wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw in de onderrug. Soms is de aanhoudende pijn het sein voor de specialisten om chirurgisch in te grijpen bij een chronische ischias. Men moet er wel rekening mee houden dat dit nooit een 100 % voldoening zal geven, het is en blijft een operatie die toch drastisch ingrijpt op het systeem.

Ischias voorkomen

Ischias voorkomen kan men dikwijls door een andere manier van leven en werken aan te leren. Niet alle soorten ischias kan men hiermee voorkomen, maar toch de meeste. De grootste oorzaak van ischias is het verkeerd heffen en hanteren van objecten tijdens het werk.

Meestal moet alles vlug gaan en denkt men zonder hulpmiddelen sneller te kunnen werken. Het gebruik van een til lift of het aanleren van speciale heftechnieken waarbij men de rug ontlast wordt, is een eerste optie om ruglast of ischias te voorkomen.

SHARE