Gojibessen, de kleine rode bessen uit China

0
4716
Gedroogde gojibessen

Duizenden jaren lang speelde deze plant een belangrijke rol in de Chinese geneeskundige geschiedenis. Het is pas vrij recent dat wetenschappers uit de rest van de wereld ontdekten waarom deze bessen zo krachtig zijn.

Uitzicht en smaak van de gojibessen

Volledige, gedroogde gojibessen zijn helder rood van kleur, even groot als een rozijn maar minder zoet. Hun smaak kan vergeleken worden met een combinatie van kersen, dadels en frambozen. Het harde klimaat in de gebieden waar deze bessen voorkomen is verantwoordelijk voor de hoge concentratie aan antioxidanten die erin zitten. Ze maken hogere concentraties aan om zichzelf te beschermen tegen de harde omgeving waarin ze groeien.

Groei en oogsten van de gojibessen

De gojibessen struiken groeien een tot drie meter hoog. Omdat de bessen zeer delicaat zijn, kunnen ze niet met de hand geplukt worden. In de plaats van de bessen te plukken, worden ze zachtjes van de plant geschud. Ze worden verzameld en in de zon te drogen gelegd waardoor ze taai worden. Je ban de bessen als dusdanig eten maar ook het sap drinken. Het eten van de gedroogde bessen en het sap drinken is zeer populair in de streek en kan gecombineerd worden met thee om er een tonicum van te maken.

Wat maakt de gojibes zo krachtig?

In de gojibes zitten alle voedingstoffen die men nodig heeft in een zeer geconcentreerde vorm opgeslagen.

 • Krachtige polysachariden: gojibessen bevatten polysachariden die vooral het immuunsysteem versterken waardoor alle lichaamsfuncties onder controle blijven.
 • 19 verschillende aminozuren: gojibessen bevatten 19 verschillende aminozuren, de kleinste bouwstenen van eiwitten, waaronder acht die essentieel zijn om gezond te blijven. Momenteel is er geen enkele plant ter wereld die dit evenaart.
 • Meer vitamine C dan een sinaasappel: gojibessen zijn een betere bron van vitamine C dan sinaasappels! De vitamine C is hier zeer geconcentreerd.
 • Grote verscheidenheid aan antioxidanten: gojibessen bevatten het volledige spectrum van antioxidant carotenoïden, zoals bètacaroteen en zeaxanthine (ondersteunt de ogen). Gojibessen zijn van alle bekende voedingsmiddelen de beste bron voor carotenoïden.
 • Gojibessen bevatten ook: Vitamine B-complex, Vitamine E, essentiële vetzuren en betaïne.

Geneeskrachtige werking

 • Beschermt de lever waardoor je minder vlug vermoeid geraakt.
 • Verbetert het gezichtsvermogen en ondersteunt de nierfunctie.
 • Verbetert de seksuele functies, de vruchtbaarheid en verhoogt het libido.
 • Verhoogt het metabolisme en simuleert de spijsvertering en de vetverbranding.
 • Stimuleert het immuun systeem, de lymfocyten, interleukine 2, Immunoglobuline.
 • Verbetert de circulatie en regelt de energieniveaus van het lichaam.
 • Ondersteunt de werking van de organen en alle belangrijke lichaamsfuncties.
 • De Gojibessen zijn rijk aan fytonutriënten, antioxidanten en carotenoïden, in het bijzonder bètacaroteen en zeaxanthine.

Uit test onderzoeken blijkt dat gojibessen de groei van kankercellen kunnen voorkomen, de bloedglucose op peil brengen en het cholesterolgehalte verlagen. Goji heeft unieke bio-actieve polysacchariden (LBP) – die belangrijk zijn voor het immuunsysteem.

SHARE