Yogaoefeningen: meditatie is meer dan fysieke activiteit

0
20136
Yoga

De acht onderdelen van yoga

Elk onderdeel heeft betrekking op een bepaald aspect dat nodig is voor het bereiken van een gezond en gelukkig leven en iedereen beoefend er een bepaald deel van. Het kan dan ook verbazen dat de yogahoudingen slechts een onderdeel zijn van het geheel.

De yogahoudingen

Veel mensen denken dat yoga gewoon rek- en strekoefeningen zijn. Dit rekken en strekken is verweven in de oefeningen, maar yoga is echter het creeren van een evenwicht in het lichaam door het ontwikkelen van zowel de kracht als flexibiliteit. Dit evenwicht wordt bereikt door het aannemen van allerlei poses of houdingen.

Elk van deze houdingen hebben een specifieke werking voor het lichaam. De houdingen kunnen snel uitgevoerd worden en warmte creeren in het lichaam of meer langzaam om het uithoudingsvermogen te trainen en de oefeningen te perfectioneren. De houdingen zijn constant aanwezig, maar de aanpak daarvan is afhankelijk van de traditie waarin de leraar is opgeleid.

Basis beginselen van yogaoefeningen

Yoga is een goede manier om te ontspannen. Je kan gemakkelijk de spanningen in je spieren en gewrichten op bouwen zonder vermoeidheid of overbelasting te ervaren. De yogaoefening maken je soepeler en laten je jonger lijken. De basisbewegingen van yoga helpen je houding te verbeteren en de oefeningen geven je innerlijke rust en een stralende gezondheid. Toch moet je een aantal regels in acht nemen.
Ken je grenzen!

  • Als u wilt genieten van de oefeningen, begin dan rustig aan. Dit kan overbelasting van spieren en gewrichten voorkomen.
  • Het is raadzaam om te beginnen met een leraar erbij, zodat je op een degelijke manier de fundamentele beginselen van yoga kan aanleren.
  • Raadpleeg een arts of verpleegkundige voordat u begint, vooral als je bepaalde medische aandoeningen hebt.

De oefeningen

De yoga oefeningen beginnen meestal met de ademhaling langzaam en diep te laten verlopen. Ademhaling en beweging moeten geconcentreerd en gecoordineerd gebeuren. Je ademhaling zal ook aangeven wanneer je start of te stopt met de yogaoefening. Een kleine greep uit de talrijke oefeningen die yoga bevat:

1. Savasana of lichaamsrelaxatie

Deze lijkt eenvoudig maar is het niet. Deze oefening zal de bloedcirculatie verbeteren en vermoeidheid, nervositeit, astma, constipatie, diabetes, indigestie, en slapeloosheid behandelen. Het zal ook de mentale concentratie verbeteren.

2. Sukhasana of gemakkelijke houding

Dit is een klassieke meditatie oefening en wordt meestal uitgevoerd na het doen van de lichaamsrelaxatie. Deze houding helpt bij het straktrekken van de ruggengraat, vertraagt het metabolisme, bevordert de innerlijke rust en kalmeert je geest.

3. Nekoefeningen

Veel mensen stapelen spanningen op in hun nek en schouders, wat leidt tot stijfheid, een slechte houding en spanningshoofdpijn. Yogaoefeningen kunnen deze spanningen verminderen, de flexibiliteit verhogen en de spieren relaxeren.

4. De schouders opheffen

Dit is het afwisselend opheffen van de schouders met als doel stijfheid en andere ongemakken zoals spanningshoofdpijn te verlichten.

5. Oogtraining

Net als alle andere spieren, moeten ook de oogspieren geoefend worden om gezond en sterk te blijven. Door het bewegen van de ogen in alle richtingen, zonder dat je hoofd beweegt, zal de oogspieren versterken. Dit zal onrechtstreeks ook het gezichtsvermogen verbeteren.

SHARE