Een overgevoelige huid? 10 kruiden die je kunnen helpen…

0
4483
Huid

Van nature gevoelige huid kan je reinigen of genezen met natuurlijke huidvriendelijke producten die kruiden bevatten.

Maak een tonic of wasproduct door een sterke thee infusie te trekken van kruiden, je gebruikt hiervoor 1/2 kopje of meer gedroogde kruiden per kopje water. Maak je eigen lotions en zalven door het smelten van bijenwas met olijfolie, amandelolie en toegevoegde kruidenthee, gedroogde kruiden of etherische oliën gemaakt van medicinale kruiden.

Bijenwas levert een dikkere zalf terwijl je door gebruik van meer olie of thee een dunnere lotion verkrijgt. Voordat u de behandeling begint, overleg je best met uw arts of natuurgeneeskundige om raad, eventuele vragen of bezorgdheden in verband met je gevoelige huid.

Kamille

Bekend als een kalmerende thee, verzacht kamille (Matricaria recutita) de ontstoken huid en fungeert als een zacht reinigingsmiddel voor de vette huid. Gebruik kamille om jeukende hoofdhuid te behandelen, de huid te besprenkelen of toe te voegen aan uw bad water.

Calendula

Kalmeert zonnebrand en helpt wonden te genezen. Lotions en zalfjes gemaakt met calendula (Calendula officinalis) kunnen gebruikt worden op vette, normale of droge huid.

Lavendel

Lavendel (Lavendula angustifolia) is van nature antiseptisch en helpt gevoelige en geïrriteerde huid te genezen. Breng lavendelolie aan op wonden of rode en pijnlijke huid. Lavendel is geschikt voor droge en normale huid.

Rozenblaadjes

Rozenblaadjes zijn niet alleen mooi en geurig, maar hebben ook antiseptische en samentrekkende eigenschappen. Maak je eigen rozenwater door met rozenblaadjes een sterke thee te maken of koop rozenwater in natuurwinkels. Gebruik rozenwater als tonic of wasproduct voor gevoelige huid die vet of normaal is.

Teunisbloem

Teunisbloem olie (Oenothera biennis) is rijk aan essentiële vetzuren. Het kan intern of extern worden gebruikt om de huid te hydrateren en te verjongen.

Citroenmelisse

Geniet van de lichte citrusgeur van citroenmelisse (Melissa officinalis) terwijl je het gebruikt als een tonic of in een stoombad. Citroenmelisse reinigt de poriën en doet ze samentrekken.

Brandnetel

Hoewel verse brandnetel prikt en de huid doet jeuken, kan gedroogde brandnetel (Urtica dioica) gebruikt worden voor het reinigen en verzachten van de gevoelige huid. Maakt een brandnetel thee aftreksel om als tonic of wasproduct te gebruiken. Brandnetel is goed voor alle huidtypes.

Weegbree

Weegbree heeft een krachtige helende werking. Breng een kompres met verse weegbree bladeren aan op insectenbeten, schaafwonden en kleine snij en brandwonden. Weegbree trekt toxines uit de huid en kan zelfs gebruikt worden als ontsmettingstof.

Sint Janskruid

Staat meer bekend als een natuurlijk antidepressivum, maar Sint-Janskruid (Hypercium perforatum) helpt ook bij ontstoken of geïrriteerde huid in de vorm van een lotion of zalf. Het gebruik van Sint Janskruid, zowel in als uitwendig kan je gevoeligheid voor zonlicht verhogen en ervoor zorgen dat je gemakkelijker verbrandt. Gebruik St. Janskruid vooral ’s nachts op de huid.

Smeerwortel

Zowel de bladeren als de wortels van de smeerwortel (Symphytum )kunnen gebruikt worden. Verjongd de huid die droog, ruw of gebarsten is. Maak een dikke zalf met smeerwortel om de beschadigde huid te hydrateren. De gevoelige huid wordt sterker en veerkrachtiger. Niet inwendig gebruiken.

SHARE