Yang Mei-bessen, de gezonde zomerse snack uit China

0
4333
Yang Mei

Het zijn rode of paarse bessen die van nature in China voorkomen. Ook in de Chinese geneeskunde waardeert men de bessen om hun gezonde eigenschappen. Hun wetenschappelijke benaming is Myrica Rubra.

De groei van de Yang Mei-bessen

Yang Mei-bessen groeien in het zuiden van China aan de Myrica Rubra-boom die 10 tot 20 meter hoog kan worden. De boom groeit in relatief slechte omstandigheden zoals een zure ondergrond, waardoor deze het ideale gewas is in die regio. De vruchten bereiken meestal tussen de 1,5 tot 2,5 centimeter in diameter.

Bepaalde rassen die commercieel geproduceerd worden kunnen zelfs tot 4 centimeter diameter bereiken. In Zuid-China is dit gewas economisch zeer belangrijk omdat het zorgt voor de tewerkstelling van zeer veel Chinezen. Je kan de bessen slechts gedurende enkele weken oogsten en omdat ze zeer fragiel zijn, worden ze verwerkt tot vruchtensap, wijn of jam om ze te kunnen bewaren. Hun populariteit is zo groot, dat er in China enorme plantages zijn waar ze de Yang Mei-bessen kweken.

Gezonde eigenschappen van de Yang Mei-bessen

Het zijn vitaminerijke bessen met hoge concentraties vitamine B en vitamine C. Net zoals de blauwe bosbessen, de granaatappel en de acai-bes worden deze verwerkt in gezonde drankjes die overal ter wereld verkocht worden. De ronde paarse vruchten zijn niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar bevatten ook een aantal krachtige antioxidanten die de strijd aangaan tegen kanker verwekkende stoffen, het immuunsysteem stimuleren, de bloeddruk verlagen en de slechte cholesterol bestrijden.

In de Chinese geneeskunde zijn deze bessen erg gegeerd omdat ze de spijsvertering, het gezichtsvermogen en de huidstructuur verbeteren. Yang Mei-bessen bevatten ook ongewoon hoge hoeveelheden krachtige antioxidanten die 50 keer sterker zijn dan vitamine E en 20 maal sterker dan vitamine C.

Waar kan je de Yang Mei-bessen vinden?

Waarschijnlijk heb je de bessen nog nooit gezien in je supermarkt of groenten winkel. De bessen zijn immers veel te kwetsbaar om ze vers te vervoeren. In China zijn ze tijdens het oogstseizoen overal te verkrijgen, zelfs op elke hoek van de straat. Om uit te voeren, worden ze verwerkt in de vorm van gezonde fruitdrankjes en jam, waardoor ze langer te gebruiken zijn. Alhoewel de kleuren van de Yang Mei-bessen kunnen variëren van rood tot donkerpaars, zijn de donkerste, de zoetste en de meest gebruikte. Ze kunnen slechts enkele weken per jaar vers gegeten worden.

De smaak van de Yang Mei-bessen

De bessen hebben een smaak die vergelijkbaar is met een mengeling van framboos, granaatappel, en grapefruit. De bessen zelf zijn knapperig van textuur en hebben een hobbelig oppervlak. Midden in de bes zit een pit in ter grootte van een kersenpit.

De Yang Mei drank

Het biologische sap, wordt gemaakt van 100% puur vruchtensap van de Yang Mei bessen en bevat een grote verscheidenheid aan micronutriënten die ook in de verse vruchten aanwezig zijn. Ook het sap smaakt lekker en is zeer verfrissend. Een halve fles van het sap bevat dezelfde hoeveelheid voedingstoffen als 5 porties fruit per dag.

SHARE