3 Manieren om urinezuur te verlagen en jicht te voorkomen

Zwaar weekend achter de rug ?   Champagne ontbijt, lunch met zeevruchten, witte wijn , rode wijn…, diner met kreeft en een overheerlijke champagne……  En als afsluiter nog een paar lekkere biertjes aan de bar van het hotel. Deze beschrijving is de ideale combinatie om uw urinezuur de hoogte in te jagen en met wat […]


urinezuur te hoog of verlagen

Zwaar weekend achter de rug ?   Champagne ontbijt, lunch met zeevruchten, witte wijn , rode wijn…, diner met kreeft en een overheerlijke champagne……  En als afsluiter nog een paar lekkere biertjes aan de bar van het hotel.

Deze beschrijving is de ideale combinatie om uw urinezuur de hoogte in te jagen en met wat tegenslag kun je de maandagmorgen amper nog uit je bed want…..JICHT

 

Wat is urinezuur

Bij de stofwisseling van purines vormt zich een natuurlijke afvalstof, urinezuur genoemd. Die purines komen vrij wanneer het lichaam cellen afbreekt. Eten we teveel purinehoudende producten dan komen er eveneens purines vrij tijdens de vertering .

De urinezuurproductie is deels genetisch bepaald, daar kunnen we dus moeilijk iets aan veranderen.  Is onze voeding echter zodanig dat we veel purinehoudende producten eten, dan zal de urinezuurproductie uiteraard nog stijgen en oorzaak zijn van heel wat vervelende aandoeningen

Anderzijds zijn bepaalde aandoeningen of ziektes de oorzaak van een verhoogde urinezuurproductie. Bloedarmoede en bloedkanker zijn hier goede voorbeelden van.  Bij deze ziektes krijgen we een snelle weefselafbraak wat leidt tot verhoogd urinezuur.  Slecht werkende nieren zijn eveneens een factor voor een hoge concentratie urinezuur.

De maximum hoeveelheid urinezuur die het lichaam mag bevatten is verschillend voor mannen en vrouwen.

  • Bij vrouwen ligt de limiet op 6 mg / 100 ml
  • bij mannen iets hoger nl. 7 mg / 100ml

De oorzaak hiervan is te zoeken in het feit dat vrouwen bij de menstruatie nogal wat afvalstoffen, zoals urinezuur afvoeren.

Het urinezuur gehalte van het bloed mag dus in principe niet boven deze grenzen komen. Het lichaam voert afvalstoffen, zoals urinezuren, op verschillende manieren af

Afvoermethodes :

  • onze nieren zijn de ideale filters om urinezuren uit ons bloed te verwijderen en af te voeren langs de urinewegen
  • beperkte hoeveelheid urinezuur wordt afgescheiden via de ontlasting
  • natriumbicarbonaat brengt ons zuur-base evenwicht op peil.  Urinezuur wordt, wanneer het in contact komt met natriumbicarbonaat, omgezet in niet giftige afbraakproducten.

 

Gevolgen van teveel aan urinezuur?

Urinezuur die onvoldoende uit het bloed kan afgevoerd worden, door verscheidene oorzaken, zal zich vastzetten in het lichaam. De overtollige urinezuren slaan op verschillende plaatsen neer in vaste vorm, urinezuurkristallen. Wanneer onze gewrichten of beenderen aangetast worden door de urinezuurkristallen, krijgt u de gekende aandoening “ jicht “.  Deze aandoening ontstaat meestal in de dikke teen en kan zich verder zetten op andere gewrichten van het lichaam.

Een teveel aan urinezuur in het bloed kan eveneens nierstenen vormen. Indien het urinezuur zich mengt met magnesium of calcium kunnen dus nierstenen ontstaan.

 

Hoe urinezuur verlagen

Er zijn een aantal mogelijkheden om de productie van uw urinezuurpeil naar beneden te halen of tenminste af te remmen :

 1. pas uw voeding aan :

Alcohol , vooral bier en wijnen, bevatten hoge concentraties purine.  Het is dus aan te raden om alcohol sterk te verminderen of helemaal te mijden

Water verdunt het urinezuur in je bloed.  De bloedsomloop zal dus sneller in staat zijn om urinezuur af te voeren.  Drink dus minstens 1;5 liter water per dag om uw lichaam op een efficiënte manier te ontgiften.

Zuivelproducten, zoals melk, zijn eveneens een hulpmiddel om uw urinezuurgehalte op een evenwichtige manier te houden.

Proteïneproducten zijn grote boosdoeners als het op vorming van urinezuur aankomt.  Ze bevatten hoge concentraties aan purines en dus grote kans op hoge urinezuur vorming.  Vermijd dus proteïnehoudende producten zoals schaal –en schelpdieren, rood vlees en orgaanvlees.  Vervang deze producten eventueel door groenten en fruit die bronnen zijn voor de afbraak van purine en dus urinezuur.

 

2. Doe aan lichaamsbeweging :

Het verhogen van uw lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat uw bloedsomloop vlotter gaat werken.  Het bloed wordt fluïde en zal dan ook sneller door het lichaam stromen.  Het gevolg is dat urinezuur ook sneller uit het lichaam zal afgevoerd worden

 

3. Neem geneesmiddelen :

Bepaalde geneesmiddelen kunnen de aanmaak van urinezuur tegengaan.  Ze kunnen zorgen voor het afremmen van bepaalde enzymen, die verantwoordelijk zijn voor de productie van urinezuur.  Allopurinol is het meest gekende onder de geneesmiddelen.

Raadpleeg steeds uw arts vooraleer bepaalde geneesmiddelen te nemen, want ze gaan veelal gepaard met hevige nevenwerkingen.  Denk maar aan nierproblemen of acute jichtaanvallen.