Voedingsproducten die je best vermijdt bij nierstenen

0
5674
Vlees

Aan de  hand van wetenschappelijke onderzoek en publicaties in medische tijdschriften over nier en urologische problemen kan men besluiten dat de meeste zonder medische tussenkomst verwijderd worden. Door chemische veranderingen kristalliseren bepaalde stoffen in de urine en vormen stenen in nieren, ureter en blaas in de plaats van eenvoudig te worden uitgescheiden.

Meestal zijn deze stenen opgebouwd uit calcium, oxalaat of fosfaat en minder vaak uit urinezuur of ten gevolge van een infectie. Eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de kans op het ontwikkelen van nierstenen beïnvloeden. Sommige voedingstoffen bevorderen of verminderen de aanmaak ervan.

Voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan oxalaat kunnen bij mensen die gevoelig zijn voor de vorming van calciumoxalaat niersteen, de aanmaak hiervan verhogen. Volgens het nationaal instituut voor urologie dienen deze personen voedingsmiddelen zoals: rabarber, spinazie, bieten, snijbiet, tarwekiemen, sojacrackers, pinda’s en zoete aardappelen te vermijden. Er wordt ook vermeld dat men het eten van chocolade en het drinken van zwarte thee uit India best beperkt omwille van hun bevorderend effect op het ontstaan van oxalaat stenen.

Voedingsmiddelen met een gematigde hoeveelheid oxalaat

Voedingsmiddelen met een middelmatig gehalte aan oxalaat zijn minder problematisch, maar kunnen ook leiden tot het ontstaan van nierstenen. Daarom dien je voedingsmiddelen zoals grutten, druiven, groene pepers, selderij, frambozen, aardbeien, fruit cake, jam en lever te vermijden of in beperkte mate in de voeding toe te laten.

Vlees en noten

Volgens de Mayo Kliniek in Amerika dienen mensen met een verhoogde kans op nierstenen, ook vlees, amandelen, bieten te vermijden. Deze kliniek stelt ook voor om sterfruit, opgewarmde gebakken bonen, sesam en sojabonen aan deze lijst toe te voegen.

Zuivelproducten

Alhoewel men vroeger dacht dat zuivelproducten moesten vermeden worden omwille van hun hoog calcium gehalte is het bewezen dat dit niet zo is. Het blijkt nu dat vrouwen die veel calcium innemen minder nierstenen ontwikkelen dan zij die hun calcium opname beperken. De reden is dat het calcium in de voeding de oxalaten in ons lichaam gaan binden en zorgen dat ze niet meer geschikt zijn om nierstenen aan te maken.

Natrium

Om de vorming van nierstenen te beperken dien je ook je zout inname te beperken. Door wetenschappelijk onderzoek kwam men tot de vaststelling dat het gebruik van hotdogs, vleeswaren, zuurkool, conservenproducten, droge soepen, pickles en gemaksproducten omwille van hun hoogzoutgehalte aanleiding kunnen geven tot een verhoogde aanmaak van nierstenen.

SHARE