3 manieren om het risico op cardiovasculaire ziekten te halveren bij zwaarlijvigheid

0
3488
overgewicht

De resultaten van een meta-analyse gepubliceerd in The Lancet voorspelt dat tot de helft van de gevallen van hartziekten en –aanvallen, ten gevolge van obesitas, kunnen voorkomen worden door het onder controle houden van

  1. de bloeddruk
  2. de glucose
  3. cholesterol

Goodars Danaei van de Harvard School of Public Health en diens collega’s selecteerden 97 reeds uitgevoerde studies die onderzoek deden naar ruim 1,8 miljoen mannen en vrouwen.

Ze kwamen tot de slotsom dat de aanwezigheid van hypertensie, een verhoogd cholesterol en een hoge bloedglucose gerelateerd kunnen worden aan de helft van de risico’s op hartziekten bij mensen met overgewicht en dat ze drie vierden uitmaken van het verhoogde risico op een hartaanval.

“Als we deze duidelijke risicofactoren kunnen controleren kunnen we zeker een aantal van de schadelijke effecten van overgewicht voorkomen”

is de obeservatie van de dokter.

“Brede studies op lange termijn bij een groot deel van de bevolking zoals deze zijn een krachtig instrument. Het geeft de onderzoekers de mogelijkheid om individuele factoren te overstijgen en om te begrijpen hoe elk van deze factoren bijdraagt tot het risico op een ziekte”

noteert professor Stephen Hill, die de voorzitter is van de Medical Research Council’s Molecular and Cellular Medicine Board.

“Het is belangrijk te erkennen dat zelfs wanneer de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau onder controle gebracht zijn, individuen die leiden aan obesitas nog altijd een hoger risico lopen op hartziektes en een hartaanval. Het controleren van hypertensie, cholesterol en diabetes zijn echter essentiële stappen om de cardiovasculaire risico’s ten gevolge van overgewicht te minimaliseren”

stelt co-auteur Majid Ezzati.

SHARE