Diabetes Type 2: lifestyle en huismiddeltjes

0
4865
Diabetes type 2

Zorgvuldig beheer van type 2 diabetes kan uw risico op ernstig risico – zelfs levensbedreigende – complicaties beperken. Het is weliswaar een aandoening die ernstig moet genomen worden, maar er valt zeker te leven met diabetes type 2 als je respect hebt voor jezelf en de nodige maatregelen in acht neemt.

Houd rekening met deze tips

 • Bijdragen tot het beheren van je diabetes.Leer alles wat je kunt over diabetes type 2. Maak gezonde voeding en lichamelijke activiteit een deel van je dagelijkse
  routine. Zorg voor een goede relatie met een diabetes opvoeder, en vraag jouw diabetesbehandeling team om hulp wanneer je het nodig hebt.
 • Identificeer jezelf. Draag een tag of een armband die zegt dat je diabetes hebt. Houd – indien je insuline moet gebruiken – een glucagon kit in je omgeving bij voor het geval dat je een te lage bloed suiker spiegel hebt en zorg ervoor dat je vrienden en geliefden weten hoe het te gebruiken.
 • Plan een jaarlijks lichamelijk onderzoek en ook een regelmatig oogonderzoek. Jouw reguliere diabetes controles zijn niet bedoeld om de jaarlijks ‘physicals’ of routine oogonderzoek te vervangen.Tijdens de fysieke onderzoeken, zal uw arts kijken naar alle diabetes gerelateerde mogelijke complicaties, evenals op het scherm zoeken naar andere medische problemen.Jouw oogspecialist zal je controleren op specifieke tekenen van schade aan het netvlies, naast staar en glaucoom.

Houd je vaccinaties in het oog

 • Houd je vaccinaties up to date. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan jouw immuunsysteem verzwakken. Hiervoor krijg je een griepprik ieder jaar, en krijg je ook een tetanus booster telkens om de 10 jaar. Jouw arts zal waarschijnlijk het longontsteking vaccin adviseren, als preventieve maatregel.De Centers for Disease Control en Prevention (CDC) adviseren momenteel een hepatitis B vaccinatie als je nog niet eerder gevaccineerd bent en je een volwassen leeftijd hebt van 19 tot 59 jaar  met type 1 of type 2 diabetes.De laatste CDC richtlijnen raden vaccinatie aan zo spoedig mogelijk na de diagnose van type 1 of type 2 diabetes. Als je 60 jaar of ouder bent, diabetes hebt en niet eerder het vaccin hebt gekregen, overleg je best eerst met jouw arts over de vraag of het goed is voor jou.
 • Verzorg je gebit. Diabetes kan je gevoelig maken voor infecties aan je tandvlees. Poets je tanden minstens tweemaal per dag, flos je tanden een keer per dag, en plan ook grondig tandheelkundig onderzoek ten minste tweemaal per jaar. Raadpleeg uw tandarts meteen als uw tandvlees bloedt of het rood of gezwollen is.

Besteed aandacht aan je voeten

 • Besteed aandacht aan je voeten. Was je voeten dagelijks in lauw water. Droog ze voorzichtig, vooral tussen de tenen, en hydrateer de voeten grondig met een lotion. Controleer jouw voeten elke dag op blaren, snijwonden, zweren, roodheid of zwelling.Raadpleeg jouw arts als je pijnlijke of andere voetproblemen hebt die niet willen genezen.
 • Houd je bloeddruk en cholesterol onder controle.door het eten van gezonde voeding en regelmatig te sporten. Dit draagt zeker bij tot de controle op een hoge bloeddruk en beheer van je cholesterol. Red yeast rice werkt op een natuurlijke wijze een goed cholesterolpeil in de hand.
 • Als je rookt of gebruik maakt van andere soorten tabak, vraag je best aan uw arts om u te helpen stoppen. Roken verhoogt namelijk het risico op diverse complicaties van diabetes, zoals een hartaanval, beroerte, zenuwbeschadiging en nierziekten. Praat met uw arts over manieren om te stoppen met roken of om te stoppen met het gebruik van andere soorten tabak.
 • Als u alcohol drinkt, doe dat dan verantwoord. Alcohol, evenals drank mixers, kunnen een hogere of lagere bloedsuikerspiegel veroorzaken, afhankelijk van hoeveel je drinkt en alles wat je eet op hetzelfde moment.Als u ervoor kiest om te drinken, doe dat dan alleen met mate en altijd bij een maaltijd. De aanbeveling voor vrouwen is niet meer dan een drankje per dag en voor mannen niet meer dan twee drankjes.

Leren leven met diabetes type 2

 • Neem spanning en stress serieus want het zijn signalen van je lichaam die hun betekenis hebben. Als je gestresst bent, is het gemakkelijk om uw gebruikelijke diabetesbehandeling routine te verlaten.De hormonen die je lichaam kan produceren in reactie op langdurige stress kunnen zorgen dat insuline minder goed werkt, dat alleen maakt het nog erger. Om controle te hebben, is het belangrijk je grenzen te bepalen en te respecteren.Prioriteiten stellen bij je dagelijkse taken is van groot belang. Leer ook een aantal ontspanningstechnieken aan. Zorg voor voldoende slaap.

Boven alles, blijf positief. Diabetes is een ernstige ziekte, maar het kan worden gecontroleerd. Als je bereid bent om jouw deel te doen, kan je genieten van een actief en gezond leven met diabetes type 2.

SHARE