Ontwenningsverschijnselen door stoppen met roken

0
6599
Rokershoest

Stoppen met roken geeft dan ook tal van ontwenningsverschijnselen die gaan van banaal tot vrij zwaar. Deze ontwenningsverschijnselen kan je onderverdelen in twee groepen: de psychische en de lichamelijke ontwenning.

De lichamelijke ontwenning

Stoppen met roken heeft een grote invloed op ons lichaam dat zich in eerste instantie gaat verzetten tegen de stopzetting van nicotine en zich anderzijds geleidelijk aan gaat aanpassen aan de nieuwe situatie. De lichamelijke ontwenning kan tot drie weken na de rookstop optreden.

1. Duizeligheid

Duizeligheid is niet te beschouwen als een ernstig probleem, maar een gevolg van een betere toevoer van zuurstof naar de hersenen en het lichaam. Het is slechts een tijdelijk ongemak en na enkele dagen ben je er van verlost.

2. Vermoeidheid en slapeloosheid

Doordat daalt het nicotine niveau in je bloed en ga je rustelozer worden, vlugger geagiteerd waardoor je er niet of moeilijk van kan slapen. Hierdoor stapelt de vermoeidheid zich op en ga je ook overdag een vermoeid en lusteloos gevoel hebben.

3. Trillen

Het trillen van de handen is iets dat je ook ziet bij het afkicken van alcohol en andere verslavingen. Het gebrek aan nicotine gaat je spieren een overprikkelen, wat zich uit als trillen.

4. Misselijkheid

De maag is ook een spier die extra prikkeling ondervind na een rookstop. Hierdoor kan misselijkheid optreden tijdens en na het eten.

5. Hartkloppingen

Hartkloppingen komen ook voor bij hyperventilatie. Het lichaam krijgt veel meer zuurstof dan het gewoon is.

6. Toegenomen eetlust/vreetbuien/aankomen/verdikken

De meeste mensen gaan na een rookstop grijpen naar snoep, een lolly, kauwgum of andere voedingsmiddelen om iets in de mond te kunnen steken ter vervanging van de sigaret. Dit kan variëren van gewoon extra eten tot echte vreetbuien. Hierdoor kunnen sommige personen verdikken.

7. Hoofdpijn, spierpijn

Door een grotere zuurstof toevoer naar de spieren en hersenen kan er hoofdpijn en spierpijnen optreden. Na de rookstop krijg je weer een normale hoeveelheid zuurstof binnen, maar het lichaam ondervindt dit zoals een overaanbod en krijg je symptomen die je ook krijgt bij hyperventilatie.

8. Hoesten

Hoesten is een reactie van het lichaam dat aan de grote schoonmaak begint. Het roet en de teer resten in de longen gaan loskomen en de longen prikkelen waardoor de vuiligheid kan opgehoest worden. Dit kan enkele weken duren tot alle teer verdwenen is.

De psychische ontwenning

Doordat nicotine receptoren in de hersenen een steeds sterkere behoefte hebben naar nicotine is het moeilijk om te stoppen met roken. De psychische ontwenningsverschijnselen duren daarom veel langer dan de lichamelijke ontwenning. Deze bijwerkingen zijn nog  maanden na de rookstop voelbaar aanwezig. Ze zorgen ervoor dat sommige personen behoefte hebben aan medicatie en/ of nicotine vervangers om geleidelijker te kunnen stoppen. De meest voorkomende psychische gevolgen van stoppen met roken zijn:

  1. Concentratie problemen
  2. Depressief gedrag
  3. Huilbuien

Nicotine vervangers zoals pleisters, kauwgom of zuigtabletten zorgen ervoor dat je de toevoer geleidelijker kan verminderen. Zyban of Bupropion onderdrukken de ontwenningsverschijnselen en Varenicline gaat de nicotine receptoren in de hersenen blokkeren waardoor roken minder prettig wordt.

SHARE