Leverproblemen & klachten: symptomen, oorzaken en oplossingen

0
22521
Leverproblemen
 Een kreeftensoepje met room, een côte à l’os met béarnaisesaus en krokante maar vettige frietjes, en een overheerlijke Dame Blanche met slagroom, en als afsluiter een Irish Coffee. En natuurlijk alles op smaak gebracht met de nodige rode en witte wijnen.

Echte smaakbommen…

Gelukkig hebben we een lever. De leverfunctie speelt de rol van een soort afvalverwerkingsdienst: het ontgift en reinigt uw lichaam. Het bovenstaande menu toont aan dat onze lever het niet makkelijk heeft. Ons voedingspatroon is zodanig complex dat een goed functionerende lever onontbeerlijk is.

Onze lever heeft als functie om verschillende stoffen af te breken die uw lichaam binnen krijgt. Uw lever zet koolhydraten, vetten en eiwitten om. Uw lever maakt gal aan, zodanig dat vetten goed verteerd worden.

De lever is dus één van de belangrijkste organen van ons lichaam!

Symptomen

Leveraandoening

 

 

 

 

 

 

 

De symptomen van leverproblemen zijn nogal verschillend naargelang de leveraandoening.

Over het algemeen zal men in de startfase van leverproblemen geen of onduidelijke symptomen waarnemen.

De beginfase zal een algemeen ziektegevoel geven, niet echt nader te bepalen.  De eetlust zal sterk verminderen en u gaat zienderogen vermageren. Later kunnen er nog andere gelijklopende symptomen voorkomen.

  • Levercirrose is de aandoening die algemeen meest bekend is. De symptomen bij mannen zijn hierbij potentie problemen en haaruitval. Bij vrouwen zijn de meest voorkomende symptomen, de borsten die van vorm veranderen en in volume afnemen.Voor zowel vrouwen en mannen heeft levercirrose een gemeenschappelijk symptoom nl de buik die sterk gaat opzwellen en geelzucht (of hepatitis). Het lichaam zal tevens een grote hoeveelheid water ophouden en alle vitale organen kunnen aangetast worden.
  • Acuut falen van de lever kan de hersenen aantasten. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Problemen met praten, concentratie verlies, zich apathisch voordoen, spastische bewegingen, verandering van de huidskleur nl een gele vale huid, zijn voorname symptomen van deze aandoening.
  • Bij hepatitis is de lever ontstoken, bijvoorbeeld door overmatig alcoholgebruik. De symptomen kunnen zeer verschillend zijn; braakneigingen, misselijkheid, vermoeidheid, geelzucht…..
  • Leverkanker is soms een uitvloeisel van levercirrose en zal zich net als levercirrose beperken in symptomen. De volgende symptomen kunnen na verloop van tijd optreden: koorts, braakneigingen, vermoeidheid, pijn rechtsboven in de buik, gebrek aan eetlust, sterk vermageren, vochtophoping in de buik, geelzucht…
  • De aderen die het bloed naar de lever stuwen zijn gezwollen; hier spreekt men van slokdarmvarices. Een leveraandoening kan de bloeddoorstroming verstoren en zo rechtstreeks zorgen voor opgezwollen aderen. De verschillende symptomen van slokdarmvarices zijn sterk gezwollen buik en opgezwollen aderen in de huid van de buik. Ook kan het leiden tot bloed overgeven: een zeer ernstige complicatie.

Oorzaken

De verschillende leveraandoeningen hebben niet echt specifieke oorzaken.  De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

  • Overmatig drankgebruik: dit is een veel voorkomende oorzaak van leverproblemen. Bij overmatig en langdurig alcoholgebruik zullen uw levercellen verstoord raken. De levercellen functioneren niet meer zoals het hoort en er zal vet opstapeling ontstaan in de lever.
  • Overgewicht: mensen met een grote ophoping van vet rond de middel, kunnen vetstapeling in de lever krijgen.
  • Medicijnen: gebruik van bepaalde medicijnen kan van de lever een te grote inspanning vragen en na verloop van tijd kan het leiden tot storingen in de leverfunctie.
  • Hepatitis: dit is een korte, acute ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of de echte hepatitisvirus (A, B, C, D, E).

Behandeling

Het is eerst en vooral heel belangrijk dat u preventief optreedt. Verminder het gebruik van cafeïne, tabak en alcohol. Pas uw voeding aan, dat wil zeggen, eet niet teveel producten die veel vet bevatten en vermijd producten met chemische toevoeging.

Stress en zorgen zijn af te raden; dagelijkse lichaamsbeweging erg aanbevolen.

Bij ernstige aandoeningen zoals levercirrose zal uw arts u bepaalde geneesmiddelen voorschrijven die de symptomen van de ziekte draaglijker maken. Bij ernstige levercirrose zal men een levertransplantatie overwegen.

Bij leverkanker zal men proberen de tumor operatief te verwijderen. Chemotherapie of radiotherapie zijn de meest voorkomende ingrepen om de kanker te bestrijden.

Bij vaststellen van hepatitis door een virus die de lever aantast, zal men u steeds medicijnen voorschrijven. Hepatitis C kan men op dit ogenblik niet echt genezen maar hepatitis A en B , daar bestaan er vaccins voor.

Veel leverschade kan verminderd worden door intensief gebruik van het krachtig natuurlijk middel alfa liponzuur.

Bupleuran Complex

leverziektes

SHARE