De lever zuiveren: hoe kan je dat doen?

0
48508
Leverklachten


De lever is een van onze allerbelangrijkste organen. Doorgaans hebben we er geen last van, en dat is uiteindelijk maar goed ook want problemen aan de lever kunnen onze organisme grondig verstoren.

Beter dan te moeten genezen is natuurlijk nog het voorkomen, en dan kan door af en toe je lever te ontgiften. Het is net als een goed onderhoud van de wagen: het vormt geen garantie dat je nooit iets zal tegenkomen of in panne vallen, maar het zorgt er wel voor dat je auto langer in een goede conditie zal meegaan.

Wat doet onze lever en wat zijn de voornaamste stoornissen?

De aminozuren die ons lichaam opneemt komen via het bloed en de poortader terecht in onze lever, die bij de gehele stofwisseling van eiwitten een erg belangrijke regulerende functie heeft. Uit die aminozuren vindt de opbouw plaats van bepaalde eiwitten door middel van enzymen.

De lever zorgt hierbij ook voor de verdere distributie van de eiwitten en de aminozuren, die via het bloed doorheen het hele lichaam naar alle lichaamscellen worden gevoerd. De lever is dus als het ware ook een centrum van het transport van belangrijke stoffen door het lichaam.

Ook in de cellen vindt een eiwitsynthese plaats, terwijl ook hier enzymen aanwezig zijn die de aminozuren kunnen opbouwen tot celeiwitten.

De lever helpt bij de opbouw en instandhouding van ons lichaam

De wisselende hoeveelheid eiwit uit de voeding veroorzaakt een wisselende stroom van aminozuren naar de lever. Uit de aminozuren die de lever verlaten putten de verschillende weefsels de hoeveelheid aminozuren die nodig zijn voor hun eiwitopbouw en de instandhouding.

Aminozuren kunnen zowel in de lever als in de overige lichaamscellen afgebroken worden tot vooreerst een stikstofhoudend gedeelte waaruit onder meer ureum wordt gevormd dat via de nieren met de urine uit het lichaam wordt verwijderd.

Verder is er nog een niet-stikstofgedeelte, dat bestaat uit dezelfde elementen als de koolhydraten en dat dienst doet als brandstof.

De lever is een belangrijk orgaan

U merkt het, de lever is een bijzonder belangrijk orgaan. Er kunnen een aantal belangrijke aandoeningen optreden zoals hepatitis, veroorzaakt door een virusinfectie of toxische stoffen.

Symptomen hiervan zijn onder andere:

  • Verlies van eetlust
  • Moeheid
  • Lusteloosheid
  • Diarree
  • Braken
  • Buikkrampen
  • Koorts

En deze acute hepatitis kan overgaan in een chronische vorm. In de meeste gevallen is een bijzonder strikt voedingspatroon nodig en geldt een absoluut verbod op de inname van alcohol.

Stoppen met drinken om de lever te beschermen

Het voorkomen van leverbeschadiging door de grote inname van alcohol is eenvoudig: stoppen met drinken, want alcoholhepatitis wordt veroorzaakt door de directe toxische invloed van alcohol op de lever.

De hepatitis door alcohol kan genezen worden als er absoluut geen alcohol meer wordt gebruikt. Als die inname van alcohol wel verder gaat, zijn de gevolgen van bijzonder ernstige aard en treedt een vervetting van de lever op.

Naast de absolute stop van de inname van alcohol geldt als bijkomende therapie ook nog de inname van extra vitamine B complex (vooral vitamine B12 en foliumzuur), vitamine K en de juiste voeding.

Levercirrose

Een nog ernstiger vorm van leveraandoening is cirrose, een beschadiging van de lever die niet te genezen valt. Hierbij is er sprake van bindweefselvorming in de lever terwijl het leverweefsel zelf verschrompelt.

Cirrose is een progressieve ziekte maar de snelheid waarmee dit proces verloopt is wisselend.

De lever ontgiften door letten op je voeding of een kuur

Gezond eten

 

 

 

 

 

 

 

Wie dit gelezen heeft, zal nu wellicht sneller geneigd zijn om zijn lever, een bijzonder belangrijk orgaan voor de goede werking van het lichaam, op een natuurlijke wijze te ontgiften.

Zoals gezegd is de lever van vitaal belang als we het over onze gezondheid hebben, zo bijvoorbeeld bij het reinigen van ons bloed, het onschadelijk maken van bepaalde gifstoffen en noem maar op.

Er is goed nieuws: door gewoon op onze voeding te letten en bepaalde dingen wat meer te eten kunnen we onze lever als het ware een helpende hand reiken en dit orgaan bij zijn belangrijke taken een steuntje in de rug geven.

Een aantal voedingsmiddelen hebben een intussen bewezen gunstig effect op de werking van de lever en we zetten ze graag eens voor u op een rijtje zodat u de volgende keer dat u in de supermarkt bent een extra voorraadje kunt inslaan.

1. Pompelmoes

Geregeld pompelmoes eten of pompelmoessap drinken stimuleert de lever omdat in dit fruit een grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten zit.

2. Avocado

Studies wijzen uit dat avocado’s ook de gezondheid van de lever bevorderen. Een ‘dosis’ van drie per week wordt aanbevolen.

3. Knoflook

Knoflook is voor sommigen misschien minder aangenaam om eten, maar toch is het een fantastisch ingrediënt dat niet alleen voor extra smaak bij je gerechten zorgt maar bovendien ook nog eens een weldaad voor je lever is door de rijkdom aan zwavel en selenium.

4. Eet meer groene bladgroenten

Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk groene bladgroenten te eten. Spinazie, warmoes, sla, boerenkool,…: ze bevatten allemaal grote hoeveelheden chlorofyl  die mee helpen om de gifstoffen in ons bloed te absorberen en af te voeren.

Ze helpen op die manier de lever mee om zware metalen, chemische bestanddelen en pesticiden te neutraliseren.

5. Okkernoten

Liefhebbers van okkernoten hebben geluk, want met name deze noten bevatten een grote hoeveelheid aminozuren zoals arginine die de lever helpen ontgiften, net als de gezonde omega 3-vetten die de leverwerking stimuleren.

6. Olijfolie

Ook olijfolie, en dan met name koudgeperste biologische olijfolie, kan zorgen voor een gezonde portie vetten in het lichaam, die dan weer op hun beurt allerlei schadelijke toxische stoffen kunnen absorberen en verwerken zodat hierdoor de lever wat kan ontlast worden.

7. Kurkuma (geelwortel)

Ook kurkuma (eveneens bekend als geelwortel) is een kruid dat de lever helpt te stimuleren en de kankerverwekkende stoffen in ons lichaam blokkeert.

8. Kruidenthee

Hetzelfde geldt voor wie geregeld natuurlijke kruidenthee drinkt, liefst van biologische aard of beter nog zelf gekweekt in de tuin, op het terras of in een bloempot. Zorgt hierbij voor een mengeling met verschillende kruiden, laat lang genoeg trekken en drink op die manier en eenvoudig wijze je lever helemaal gezond.

Een zeer goede combinatie kruiden in vloeibare vorm is bupleuran complex, speciaal samengesteld voor een krachtige leverontgifting.

Bupleuran Complex

leverziektes

 

SHARE