Hoe anemie vitamine B12-deficiëntie voorkomen?

Bronnen van B12

Een anemie B12-deficiëntie wil zeggen dat uw lichaam een tekort heeft aan deze vitamine. U hebt B12 nodig om rode bloedcellen aan te maken, die ervoor zorgen dat er zuurstof door uw lichaam stroomt. Een tekort aan B12 kan leiden tot anemie; u hebt dus niet genoeg rode bloedcellen. Hierdoor kan u zich vermoeid en zwak voelen.

Wat veroorzaakt anemie B12-deficientie?

Het eten van vlees, eieren, melk en kaas volstaan bij de meeste mensen om een voldoende hoeveelheid vitamine B12 binnen te krijgen. De vitamine wordt opgenomen via uw spijsverteringsstelsel, uw maag of darmen. Wanneer het spijsverteringsstelsel niet in staat is om de vitamines op te nemen dan kun je B12-deficientie anemie oplopen.

Dit is mogelijk in volgende gevallen:

 • U heeft pernicieuze anemie. Dit is de vorm van anemie waarbij je lichaam de cellen, die ervoor zorgen dat vitamine B12 opgenomen wordt, in je maag vernietigt.
 • U heeft door een chirurgische ingreep, een stuk van uw maag laten verwijderen of het onderste gedeelte van de kleine darm, ileum genoemd. Dit komt geregeld voor bij operaties om overgewicht tegen te gaan.
 • U heeft problemen met de spijsvertering, zoals, de ziekte van Crohn, bacteriën in de kleine darm, of een parasiet.

Deze vorm van anemie kan ook voorkomen als u niet genoeg voedsel eet met Vitamine B12, dit komt echter zelden voor. Het is soms nodig om vitamine supplementen te nemen om voldoende vitamine B12  binnen te krijgen.

Dit komt voor bij mensen die een vegetarisch dieet volgen of ouderen die niet gevarieerd genoeg eten. De klassieke vorm van deze vitamine is cyanocobalamine, die normaal ingespoten wordt, maar de vorm die nu meest gebruikt wordt is methylcobalamine, in capsulevorm.

Wat is de dagelijks aangeraden hoeveelheid vitamine B12 ?

De hoeveelheid vitamine B12 die u nodig hebt hangt van uw leeftijd:

[table "2" not found /]

Welke voedingsprodukten bevatten B12

Vitamine B12 treft men aan in de voeding afkomstig van dieren, zoals vlees, zeevruchten, melkprodukten, gevogelte en eieren. Men treft het niet aan in plantaardige voeding (of het zou er artificieel aan toegevoegd moeten zijn).  In sommige voedingsproducten, zoals granen, werd er vitamine B12 aan toegevoegd.

Er bestaan voldoende supplementen met enkel B12 of B12 gemixed met andere B vitamines. B12 vind je meestal ook terug in multivitamines. Op het etiket vind je terug hoeveel B12 een supplement bevat.

Geschatte hoeveelheden B12 in bepaalde voedingsprodukten

1.Wat zijn whey proteïnen?2.Hoe worden whey proteïnen gemaakt?
3.Is er een verschil tussen whey proteïnen concentraat en isolaat?4.Waarom heb ik proteïnen nodig?
5.Waarin verschillen essentiële en niet essentiële aminozuren?6.Hoeveel eiwit heeft een persoon nodig per dag?
7.Zijn wei proteïnen geschikt voor atleten en mensen die sporten?8.Kan je whey proteïnen combineren met een koolhydratenarm dieet?
9.Zullen wei proteïnen me helpen om gewicht te verliezen?10.Zijn whyey proteïnen een goede keuze na een gastric-bypass operatie?
11.In welke mate verschillen whey proteïnen van andere eiwitten?12.In welke mate verschillen whey proteïnen van soja eiwitten?
13.Ik eet veel vis, kip, eieren, soja en rundvlees. Waarom heb ik nog steeds whey proteïnen nodig?14.Kan ik voldoende whey proteïnen opnemen door het drinken van melk?
15.Zijn alle whey proteïnen hetzelfde?16.Welke individuele bestanddelen zitten er in whey proteïnen?
17.Hoeveel vet en cholesterol bevatten whey proteïnen?18.Zijn whey proteïnen gemakkelijk te verteren?
19.Wat zijn gehydrolyseerde wei proteïnen?20.Moet ik melkproteïnen vermijden als ik lactose intolerant ben?
21.Zijn whey proteïnen een goede keuze voor vegetariërs?22.Bevatten whey proteïnen, gluten of tarwe eiwitten?
23.Wat zijn de nevenwerkingen van het gebruiken van whey proteïnen?24.Zijn whey proteïnen veilig voor zwangere vrouwen en kinderen?

Wat zijn de symptomen?

Als het gebrek aan vitamine B12 eerder gering is, zult u nog geen symptomen hebben of eerder u zult ze nog niet merken. Gevolg van ouder worden, zullen de meesten denken. Als de anemie echter toeneemt dan kan u het volgende verwachten:

 • U voelt zich zwak, vermoeid, of melig
 • U ziet er bleek uit
 • U hebt een droge, rode tong of bloedend tandvlees
 • U hebt last van de maag en vermagert
 • U hebt diarree of constipatie

Wanneer u gedurende een hele tijd een gebrek hebt aan vitamine B12, dan kan u schade oplopen aan het zenuwstelsel. Daardoor kunt u het volgende voor hebben:

 • Gevoelloosheid of tintelend gevoel in tenen of vingers
 • Evenwichtsstoornissen
 • Depressie
 • Dementie, mentale stoornis

Hoe wordt een vitamine B12 tekort vastgesteld?

Uw arts gaat u onderzoeken en vragen stellen over uw gezondheid in het verleden en heden. Hij zal ook een bloedtest afnemen om het aantal bloedcellen te verifiëren en om te zien of uw lichaam genoeg vitamine B12 bevat.

De arts zal eveneens de waarde van foliumzuur, een ander type vitamine B, testen. Bij sommige mensen die een tekort hebben aan vitamine B12, is er ook een gebrek aan foliumzuur. Deze 2 problemen kunnen dezelfde symptomen hebben, maar worden echter op een verschillende manier behandeld.

Hoe wordt het behandeld?

Vitamine B12-deficiëntie anemie wordt behandeld met vitamine B12 supplementen. Het zal uw waarde van B12 terug op het normale niveau brengen, en je vermijdt zo de symptomen. Deze supplementen zult u hoogstwaarschijnlijk voor de rest van uw dagen moeten nemen. Want indien je stopt met de inname kan je terug anemie krijgen.

Vitamine B12 kunnen ofwel in pilvorm genomen worden of onder de vorm van een inspuiting.. Bij de meeste mensen werken pillen even goed als inspuitingen.  Ze zijn zelfs goedkoper en gebruiksvriendelijker. Contacteer uw dokter als u wil overschakelen van spuiten naar pillen. Vitamine B12 kan eveneens genomen worden onder de vorm van een neusspray (Nascobal).

SHARE