Afvallen na je bevalling, hoe doe je dat?

0
3551
Zwangerschapskilo's

Het belang van traag afvallen

Wees geduldig en verlang niet teveel ineens. Het leven na de bevalling is immers zo drastisch veranderd, dat afslanken op dat moment geen echte prioriteit is. Wanneer je op dit moment te drastisch wilt vermageren, heeft dat een weerslag op je energie niveau en je gemoed. Je hebt immers voldoende energie nodig om al de taken van moeder zijn tot een goed eind te brengen.

Kijk niet naar andere moeders

Kijk niet naar andere moeders wanneer het om gewicht verliezen gaat. Niet elke vrouw heeft dezelfde verplichtingen of dezelfde financiële mogelijkheden om gewicht te verliezen. Wanneer je een ruim budget hebt kan je beroep doen op diëtisten, fitness coaches en een kraamhulp die zich om de baby bekommert. Een pasgeborene waarvoor je zelf alle verantwoordelijkheden moet opnemen, laat het soms niet toe om veel ruimte te maken voor fitness programma’s.

Eet gezond en laat je lichaam de kans om te recupereren

Het duurt ongeveer 6 maanden na de zwangerschap voor je lichaam terug naar het normaal gewicht gaat. Als je geen borstvoeding geeft, moet je niet te vlug calorieën gaan verminderen. Afgezien van het fysieke trauma van de bevalling, die u kan uitputten, brengt ook de verzorging en verantwoordelijk voor een nieuwe baby de nodige stress met zich mee.

Je zal alle energie nodig hebben, vooral als je nachtvoedingen moet geven en alle andere verplichtingen ten opzichte van een nieuwe baby wil aan kunnen! Dus in plaats van zich te concentreren op “gewichtsverlies”, concentreer je de eerste drie maanden na de geboorte op het eten van gezonde voeding met voldoende calorieën en voedingsstoffen om de energie te hebben om door te gaan.

Begin oefeningen wanneer je er klaar voor bent

Wacht met extra turnoefeningen tot je de eerste check-up na de bevalling heeft gehad. Laat je begeleiden door een arts en of kinesist. De behandelingen worden terugbetaald door het ziekenfonds en deze specialisten weten wat goed voor je is. Deze oefeningen gaan geen invloed hebben op de borstvoeding.

Borst voeding

Een nieuwe moeder die haar pasgeboren kindborstvoeding geeft, produceert een gemiddelde van 850ml moedermelk per dag. Hiervoor heb je ongeveer 500 calorieën extra nodig per dag. Heb je overgewicht en eet je een normale gezonde en gevarieerde voeding, dan ga je vanzelf afvallen. Zorg er wel voor dat je voldoende gezonde vitaminen en mineralen opneemt.

Wanneer kan je een dieet beginnen?

Na 2-3 maanden, wanneer je het gevoel hebt dat je fit genoeg bent en je menstruatie weer normaal is, kunt u een gezond en gevarieerd dieet volgen en meer intensieve lichaamsbewegingen gaan doen. Het is niet nodig om snel af te vallen, maar u te concentreren op een gezonde en gevarieerd voeding.

Hoe lang duurt het om gewicht te verliezen en weer in conditie te zijn?

De gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap is ongeveer 12 tot 21 kilogram.. Tijdens de geboorte verliezen de meeste moeders reeds het grootste gedeelte van hun gewicht. Na een herstel periode van ongeveer 3 maanden waarin je vooral gezond en gevarieerd eet, blijft er meestal nog 6-8 kilogram over.

Dit kan minder zijn bij moeders die borstvoeding geven omdat ze extra calorieën verbruikt hebben. Bij een eenvoudig dieet en extra oefeningen ben je deze meestal na een jaartje kwijt.

SHARE