Waterverbruik tijdens je afslankdieet

0
2540
Water drinken

Overzicht

Het zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur behouden blijft, beschermt het lichaamsweefsel tegen uitdrogen, helpt bij het transport van voedingsstoffen doorheen het lichaam en het verwijderen van afvalstoffen.

De meeste afslank diëten zetten de mensen aan om meer water te drinken. Het is nog steeds niet bewezen of je hierdoor nu daadwerkelijk gewicht verliest of niet. Ongeacht hiervan kunnen we stellen dat meer water drinken gezond is voor zowel gewone mensen als deze die een dieet volgen.

Functie

Naast de typische functie om de lichamelijke gezondheid te ondersteunen, heeft water nog andere functies die belangrijk zijn bij het afslank proces. Persoonlijke trainers en fitness goeroes leggen uit dat voedingstoffen die veel water bevatten, zoals groenten, fruit en soepen op basis van een bouillon een groter verzadigingsgevoel geven met minder calorieën.

Water vergroot de hoeveelheid aan voedsel, zodat je het gevoel krijgt dat je meer calorieën eet dan in werkelijkheid. Personen die strikt op het aantal calorieën moeten letten, eten hierdoor grotere hoeveelheden en hebben minder last van onbehagen en depressieve gevoelens. Tussen de maaltijden in water drinken geeft een groter gevoel van verzadiging.

Men suggereert ook dat water drinken je belet om naar calorierijk voedsel of dranken te grijpen. Wanneer je dorst hebt kiest je best water in plaats van suikerhoudende frisdranken of sappen.

Theorieën

Water drinken is een populair begrip bij mensen die een dieet volgen en hun trainers. Gezondheidswerkers leggen echter uit dat alhoewel het een calorie vrije drank is, goed is voor mensen in een afslankdieet, het enkel een hulpmiddel is en niet de oplossing van hun problemen. Onderzoek bij mensen die een afslank dieet volgen, kunnen we vaststellen dat je wel degelijk gewicht verliest door meer water te drinken.

Meerdere onderzoeken ondersteunen de relatie tussen afslanken en het hoger water verbruik. De conclusie is dat deze gewichtsafname het gevolg is van het verminderen van de totale energie-inname en of het wijzigen van de stofwisseling. In een aantal studies zagen ze dat vrouwen die tijdens hun dieet veel water dronken, meer gewicht gingen verliezen dan deze die dit niet deden.

Voordelen

Water is belangrijk bij het behoud van de lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen doorheen het lichaam en het verwijderen van afvalstoffen. Het helpt het lichaamsweefsel te herstellen en vermindert constipatie. Water is belangrijk voor het menselijk leven en het goed functioneren van het lichaam.

We overleven gemakkelijker zonder eten dan zonder drinken. Water is een calorie vrije drank die goed past in de meeste afslank diëten. Het vermindert de calorie inname en constipatie. Is kosteloos in tegenstelling tot de meeste dieet producten.

Risico’s

Bij intensief trainen verlies je water door te zweten. Het risico hier is dat je te weinig drinkt. Over hydratatie of hyponatriëmie, kan voorkomen, maar is zeldzaam. Het lichaam heeft dan een tekort aan elektrolyten zoals natrium en kan aangevuld worden door het drinken van sportdranken. Symptomen zijn hoofdpijn, verwardheid of misselijkheid. Vermijd sporten bij extreme warmte en roep tijdig hulp in.

Aanbevelingen

Drink water als je dorst hebt. Water is een uitstekend alternatief voor suikerhoudende en alcoholische dranken. Gebruik veel waterrijke voedingsmiddelen. Bij sporten krijg je vlugger dorst, luister naar uw lichaam en drink water als je dorst hebt.

SHARE