3 lekkere Sonja Bakker-recepten

0
9259
Sonja Bakker

1. Appelcake (dessert 30-60 min)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 citroen
  • 25 gram margarine
  • 75 gram magere kwark
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • poedersuiker

Hulpmiddelen

  • Oven
  • Springvorm

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 160 graden. Ingrediënten afwegen en de appels snijden en schillen.

Werkwijze

Bestrijk een springvorm (15 cm doorsnee) met margarine en bestuif hem met bloem.verwarm de oven voor op 160°C. Schil de appels, znijd ze in parten en sijd de appelparten aan de bolle kant enkele malen in. Boen de citroen met warm water goed schoon en rasp de buitenste schil eraf. Roer de margarine met de kwark, de twee suikers, de citroenschil en het zout zacht.

Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en roer het erdoor tot het deeg een gladde massa is.Doe het deeg in de springvorm en druk de appelparten met de volle kant naar boven in het deeg. Bak de appelcake 1 uur in de oven.

Serveertips
Bestrooi de afgekoelde cake met poedersuiker.
Snijd de cake in acht punten. Per persoon 180 kilo calorieen.

2. Kabeljauwfantasie (hoofdgerecht / 20-30 min)

Ingrediënten voor 4 personen

    • 2 pakjes witvis (ik had botervis; heerlijk)
    • 8 plakjes Serrano ham
    • 2 theelepels gedroogde basilicum
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 theelepel (zaanse) mosterd
    • 1 theelepel suiker of iets zoetstof
    • 1 teentje knoflook
    • 2 dl. halfvolle room
    • 8 trostomaatjes
    • 1 eetlepel olijfolie
    • peper en zout
    • tagliatelle

Hulpmiddelen

  • Oven
  • ovenschaal

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden C. Laat de vis ontdooien en verdeel in twee stukken per persoon.

Bereidingswijze

  • Kruid de vis met peper en zout.
  • Rol om ieder stukje vis een plakje Serrano ham (evt. vastzetten met een prikker).
  • Leg de vis in een ingevette ovenschaal en plaats deze 8 minuten in de oven.
  • Kook de tagliatelle.
  • Meng de basilicum met de azijn, mosterd, suiker(zoetstof) en pers een teentje knoflook erboven uit. Roer de halfvolle room erbij.
  • Haal de ovenschaal uit de oven. Eventueel overtollig vocht afgieten (vooral als je diepvriesvis hebt). Voeg de in twee gesneden trostomaatjes erbij en giet de saus over de vis.
  • Zet de schaal nog 8 minuten in de oven.

Serveertips
Bergje pasta met twee stukken vis ernaast en wat saus over de pasta + de vier tomaatjes Strooi eventueel nog wat vers gesneden basilicum eroverheen.
Zonder de pasta 330 kcal.

3. Spaghetti à la Sonja bakker (hoofdgerecht / 30-60 min)

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui, 2 tenen knoflook, 2 wortels, 3 stengel bleekselderij, 500 gram rundergehakt, 3 eetlepels ketchup, 2 dl. Vlees bouillon, 1 dl rode wijn

Hulpmiddelen

  • Olijfolie
  • Voorbereiding

Ui en knoflook snipperen, bleekselderij en wortels klein snijden.

Bereidingswijze
Verhit de olie in de braadpan. Voeg het gehakt toe en roer dit regelmatig om, een schepje ui, knoflook, wortel en selderij erbij en bak dit 3 minuten mee. Voeg de wijn, bouillon en ketchup toe en breng het mengsel al roerende aan de kook. Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen.

Serveertips
Serveer met dit met afgekookte spaghetti

Veel plezier alvast met deze Sonja Bakker-recepten en mocht je er zelf nog hebben, post ze even hieronder!

SHARE