Weight Watchers-puntenlijst: de ProPoints

0
15010
Diëten

Het grote verschil met andere afslankprogramma’s en diëtisten, maken ze gebruik van een eenvoudig systeem dat goed vol te houden is en waarbij je gewoon punten moet tellen. Iedereen begrijpt het en past het aan, aan de persoonlijke behoeften.

Punten of ProPoints

In het Weight watchers programma krijgen alle soorten voedsel een ProPoints waarde, gebaseerd op het gehalte aan eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels die erin zitten. Het is een systeem dat eenvoudig te gebruiken is, en niet zo ingewikkeld als het calorieën tellen. Iedereen krijgt afhankelijk van het overgewicht dat men heeft, een persoonlijk aantal ProPoints toegewezen zodat iedereen veilig en gemakkelijk gewicht kan verliezen terwijl men eet. Het berekenen van deze ProPoints is gebaseerd op het gewicht dat men op dat moment heeft en het streefgewicht dat men wil bereiken. Een pluspunt in dit ProPoints systeem is dat de meeste soorten fruit en groenten een waarde kregen van 0 punten.

Slimmere keuzes creëren een tweede natuur.

Het ProPoints systeem houd rekening met de manier waarop je lichaam het voedsel verwerkt. Je zal slimmere en lekkere keuzes leren maken die het lichaam aanzetten harder te werken terwijl het toch een optimale voeding krijgt. Afhankelijk van de ProPoints die je toegewezen krijgt, kan je met de ProPoints lijst de voedingsmiddelen kiezen die je kan gebruiken in je voeding. Eens je het systeem goed kent ga je automatisch blijven punten toekennen aan je voeding en gemakkelijk af te vallen. Het wordt als het ware je tweede natuur.

Het berekenen van de dagelijkse ProPoints

Het Weight Watchers-programma richt zich op een evenwichtige voeding met een laag vet en vezelrijk voedsel, een matige maar regelmatige lichaamsbeweging en persoonlijke begeleiding. De berekening van de ProPoints punten van alle voedingsmiddelen gebeurt volgens de formule:

p = C/50 f/12 – min {r, 4} / 5

Waarbij p staat voor de punten, c voor de calorieën, f voor de vetten en {r, 4} voor de eerste 4 gram voedingsvezels die gebruikt worden.deze berekening werd gebruikt voor de bepaling van de punten in de voedingsmiddelen. Het totaal aantal ProPoints punten dat persoonlijk toegekend wordt bereken je met de volgende gegevens:

 • Een vrouw krijgt minimaal 2 ProPoints, maar als ze borstvoeding geeft worden dat er 12.
 • Een man krijgt minimaal 8 ProPoints.

Je krijgt extra punten volgens de leeftijd, waarbij de jongeren meer krijgen dan de ouderen. Volgens de sportiviteit, waarbij je meer punten krijgt naarmate je meer beweegt. Je lichaamslengte en je gewicht spelen ook een rol in de berekening. De som van al deze ProPoints is deze die men dagelijks mag gebruiken. Je mag de niet gebruikte ProPoints niet meenemen naar de volgende dag.

Voordelen van de Weight watchers puntenlijst.

 • Alle voedingsmiddelen zijn toegestaan en men heeft niet het gevoel honger te moeten lijden.
 • Met het puntensysteem is het gemakkelijk na te gaan hoeveel je van elk product mag eten.
 • Het systeem is niet gebaseerd op snel veel gewicht te verliezen, maar het is een lang termijn afslank dieet waardoor het gemakkelijker een blijvend gewichtsverlies kan geven.
 • Je krijgt twee soorten punten toegewezen. ProPoints die je dagelijks moet gebruiken en een wekelijks aantal ProPoints die je over de loop van de week mag verdelen, bijvoorbeeld als je naar een diner moet of eens uit eten gaat met je gezin.
 • Wekelijkse groepssessies helpen je te motiveren om verder te gaan. Je wordt er professioneel gewogen en krijgt advies bij het gebruik en aanpassen van de toegewezen ProPoints.

Nadelen van de Weight watchers puntenlijst.

 • Sommigen hebben het lastig met het publiekelijk toegeven dat men een gewichtsprobleem heeft.
 • Het is niet altijd gemakkelijk om wekelijkse sessies te combineren met je werk en gezin.
 • Het systeem houd geen rekening met de lichaamsbeweging die je moet hebben in verhouding tot het opgenomen voedsel.
 • Er wordt weinig gezegd over de extra punten die je kan verdienen tijdens het sporten.
 • Niet iedereen houdt van een gestructureerd dieetplan.

SHARE