2 verfrissende en gezonde saladerecepten

In saladerecepten kun je alle groenten die rauw gegeten worden verwerken, ook gekookte en nadien afgekoelde ingrediënten kunnen hiermee gecombineerd worden. Het meest plezierige aan salade recepten is dat ze eenvoudig te bereiden zijn, je alle mogelijke verse ingrediënten kan combineren en zeer weinig calorieën bevatten.

Soorten salades

Groene saladerecepten

In deze salade recepten zijn enkel groene groenten verwerkt zoals alle soorten groene bladgroenten zoals gewone kropsla, Romeinse sla, andijvie, molsla, rucola enzovoort. Meestal dien je ze op als voorgerecht of bij gerecht.

Enkelvoudige saladerecepten

Deze salade recepten bestaan uit een soort koude of voor gegaarde groente die koud opgediend wordt samen met een vinaigrette saus of andere koude saus. Meestal is het een onderdeel van het hoofdgerecht.

Samengestelde saladerecepten

In deze salade recepten gebruik je meerdere soorten koude groenten die rauw of voor gegaard zijn. Je combineert verschillende kleuren en smaken en je kan er zelfs vlees, pasta, champignons, garnalen of koude vis aan toe voegen. Deze salade recepten kan je opdienen als hoofdgerecht en omvat een volledige maaltijd.

Kunnen saladerecepten ook ongezond zijn?

Salade recepten kan ook ongezond zijn wanneer we deze aanvullen met zoute en vette vlees soorten of zeer vettige en ongezonde vinaigrettes. Willen we gezonde salades opdienen dan dienen we hier rekening mee te houden.

Gezonde saladerecepten

1. Saladerecept met garnaaltjes en gerookte zalm (4 personen)

A. Benodigdheden

    • Een krop Romeinse sla
    • Komkommer
    • 1 rode paprika
    • 100 gr waterkers
    • 6 tot 8 kerstomaatjes
    • 150 gr grijze garnaaltjes
    • 250 gr gerookte zalmfilets

B. Bereiding:
Was de groenten schoon onder stromend water en droog in een sla centrifuge. Snijdt de sla in kleine reepjes. De paprika, kerstomaatjes en komkommer in fijne blokjes. Voeg eerst alle groene ingrediënten bij elkaar in een grote sla kom. Daarna de rode ingrediënten en als laatste de in reepjes gesneden gerookte zalmfilets. Strooi net voor het opdienen de grijze garnaaltjes over de salade en dien op met een gekruide en gezonde yoghurt vinaigrette.

C. Opdienen:
Dit recept kan dienst doen als volledige maaltijd, maar ook als bijgerecht met gekookte jonge aardappeltjes die je kruid met peterselie.

2. Pikant saladegerecht met kip (4 personen)

A. Benodigdheden

  • 400g kippenfilet
  • 1 krop tuinsla
  • 100 g waterkers
  • 150g rucola
  • 6 blauwe olijven gehalveerd
  • 6-8 kerstomaatjes
  • 100g groene tuinboontjes

B. Bereiding:

  1. 400g kip in kleine blokjes snijden en bakken tot ze gaar zijn. Kruiden met pikante kruidenmengeling.
  2. Was groene tuinsla, waterkers, rucola, kerstomaatjes, blauwe olijven en tuinboontjes. De tuinboontjes gaar koken en laten afkoelen. De rest van de sla wassen en versnijden. Snijdt de kerstomaatjes in twee helften.
  3. Doe in een grote sla kom de tuinsla, rucola, waterkers, de boontjes, gehalveerde kerstomaatjes en de afgekoelde tuinboontjes. In het midden doe je de gebakken pikante kippenblokjes.
SHARE