Hoe nierziekten ontstaan

0
4788
Nierproblemen

In normale omstandigheden hebben we twee nieren die achteraan in de buikholte zitten, vlak onder het middenrif en aan beide zijde van de wervelkolom. Ze worden bevloeid door de bloed dat via een slagader rechtstreeks van de aorta is afgesplitst.

In de nieren worden afvalstoffen uit het bloed gehaald en samen met het overtollig vocht in het trechtervormige nierbekken verzameld om daarna via de urineleider naar de blaas gebracht te worden. Wanneer alles vlot verloopt, voelen we ons gezond en gaan er weinig problemen zijn voor onze gezondheid.

Aandoeningen van de nieren

Onze nieren zijn zeer gevoelige organen die bij zuurstofgebrek, sterke verhoging van de bloeddruk schade gaan ondervinden ter hoogte van de cellen. Schade kan geleidelijk optreden of er kunnen erfelijke factoren zijn die de nieren versneld aantasten. Toch is het resultaat steeds dezelfde, giftige en zure stoffen blijven in het bloed circuleren waardoor we ons lichaam vergiftigen.

Overtollig vocht stapelt zich op in ledematen en buikholte. Nierziekten kunnen beide nieren aantasten. Deze kunnen we onderverdelen in erfelijke, aangeboren en verworven nierziekten.

Erfelijke nierziekten
Ouders kunnen deze nierziekten aan hun kinderen doorgeven. Klinische symptomen treden al op in de tienerjaren en bij jonge volwassenen. De meest voorkomende erfelijke nieraandoeningen zijn polycystische nieren, het Alport’s syndroom, erfelijke nefritis, primaire hyperoxalurie en cystinurie.

Aangeboren nierziekten
Het gaat hier meestal over misvormingen van het urogenitale systeem, die meestal leiden tot een soort van obstructie die vervolgens infecteert of waarbij het nierweefsel wordt afgebroken en chronisch nierfalen ontwikkeld. Hieronder vallen het ontbreken van een nier ( agenesie), een dubbele urineleider al dan niet gecombineerd met een nierbekken afwijking, een cyste nier, een hoefijzer nier of een nier die op een abnormale plaats ligt.

Verworven nierziekten
Zijn een groot aantal nierziekten die men onderbrengt onder de benaming: nefritis (ontsteking van de nieren). De meest voorkomende vorm is glomerulonefritis. Daarnaast hebben we nog het ontstaan van nierstenen, het nefrotisch syndroom, pyelonefritisch, niertuberculose, niergezwellen, nierinsufficiëntie en diabetes.

Symptomen van nierziekten

Hoewel vele vormen van nierziekte geen symptomen geven en je pas klachten krijgt in een vergevorderd stadium moet je toch alert zijn voor de eerste symptomen. Er zijn immers waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat je een nierziekte ontwikkeld:

  1. Branderigheid of moeilijkheden tijdens het urineren.
  2. Frequenter urineren.
  3. Passage van bloed in de urine.
  4. Wallen rond de ogen, zwelling van de handen en voeten
  5. Pijn in de rug, net onder de ribben.
  6. Hoge bloeddruk.
  7. Koliekachtige pijnen.
  8. Sufheid tot bewusteloosheid.
  9. Spierkrampen.
  10. Jeuk.

Oorzaken en risicofactoren van nierziekten

Helaas zijn de meeste oorzaken nog ongekend. Toch zijn er een aantal risicofactoren, die nierziekten kunnen bevorderen. Hoge bloeddruk, diabetes, ongezonde voeding en te weinig water drinken zijn hierbij kenmerkend.

Diagnose van nierziekten
Nierziekten zijn eenvoudig op te sporen via bloed en urine onderzoek. Hoe vlugger een nierziekte ontdekt wordt, hoe vlugger je deze kan behandelen en hoe minder de kans op blijvende letsels.

Behandeling van nierziekten
In eerste instantie is het belangrijk om een goede preventie te doen. Een gezonde voeding, diabetes onder controle houden, een goede hygiëne om infecties te voorkomen en voldoende drinken om de afvalstoffen zo vlug mogelijk te verwijderen. De behandeling kan gaan van het behandelen van ontstekingen, het verwijderen of voorkomen van nier of urineweg stenen en of een aangepast niersparend dieet.

SHARE