Hoge bloeddruk: oorzaken en behandeling

0
3304
Hoge bloeddruk

Het bovenste cijfer of de bovendruk is het resultaat van de kracht waarmee het hart het bloed rond stuwt. De onderdruk is de druk die we in de aders meten tussen twee hartslagen in.

Wat is de normale bloeddruk?

De normale bloeddruk is een getal dat ook rekening houd met je leeftijd. Op jonge leeftijd is dit ongeveer 120/80 en wanneer je wat ouder wordt is 139/89 nog normaal te noemen. Deze dient op een rustig moment genomen te worden om foute metingen te vermijden..

Wanneer spreek je van hoge bloeddruk?

Vanaf een bloeddruk van 140/90 kan je van een hoge bloeddruk spreken. Hoge bloeddruk wordt dan ook wel hypertensie genoemd.

Oorzaken van hoge bloeddruk

In de meeste gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk ongekend en is er geen echte boosdoener aan te duiden. In andere gevallen heb je dan wel een boosdoener of een oorzakelijk verband van organische oorsprong. Je kan een nier of hartafwijking hebben of een vernauwing op een belangrijk bloedvat. Wat ook de oorzaak is, een behandeling is in elk geval nodig om erger te voorkomen.

1. Gevolgen voor het hart

Op langere termijn heeft dit zowel gevolgen voor het hart en de bloedvaten. Er is een verhoogd risico op hart infarcten, hartfalen en het barsten van een aneurysma.

2. Gevolgen voor de nieren

Door de hogere druk op de nier arteries worden de nieren extra belast en kunnen er nierfunctie stoornissen optreden.

3. Gevolgen voor de hersenen

Door de constante hoge bloeddruk worden de bloedvaten van de hersenen overbelast en leiden tot hersenbloeding en herseninfarct.

Behandeling van hoge bloeddruk

1. Preventie

  • Eet gezond: een gezond dieet en evenwichtige voeding voorkomt overgewicht en aldus ook hoge bloeddruk.
  • Verminder het zoutgebruik, hierdoor verlaagt de bloeddruk in de aders. In natuurlijke voedingsmiddelen zitten voldoende natuurlijke zouten om smaakvol te zijn. Extra toevoegen is niet echt nodig en je wordt dit snel gewoon. Vermijd ook zoute snacks.
  • Vegetarische voeding: vlees bevat meer zout en vetten en zijn meestal door hun cholesterolvorming voor de oorzaak van een bloeddrukverhoging en het vernauwen van de aders. Groenten en fruit zijn de leveranciers van kalium die er op zijn beurt voor zorgt dat de bloeddruk daalt.
  • Het verlagen van je gewicht door bijvoorbeeld gezond vermageren. Dit kan je op een gezonde en evenwichtige manier en het ontlast je hart.
  • Bewegen en sporten helpt ook om je bloeddruk te doen dalen maar indien je reeds aan hoge bloeddruk leidt is het best een bewegingsplan te volgen onder professionele begeleiding.
  • Vermijd alcohol omdat deze de bloeddruk doet stijgen.
  • Stop met roken want dat vernauwt de bloedvaten.

2. Behandeling

De behandeling houdt meestal in dat je medicatie moet innemen. Meestal wordt dit ook gecombineerd met het aanleren van een gezonde levenswijze en een gezond eetpatroon. Deze medicamenteuze behandeling gebeurd door een arts en een regelmatige opvolging van de resultaten is hier wel aan geraden.

SHARE