Wat veroorzaakt hoofdpijn bij kinderen en jongeren?

0
3178
Hoofdpijn tiener

Tieners zijn niet altijd bezig met hun gezondheid, hetgeen ook bijdraagt tot hoofdpijn. Hoofdpijn bij kinderen/tieners is meestal goed te behandelen en zullen niet leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Angst

Stresshoofdpijn komen vaak voor bij tieners. Tieners voelen zich ongerust over hun schoolresultaten, de druk van buitenaf, relaties, familiale problemen, vriendschappen en toekomstdromen. Te veel stress geeft soms een bonzende hoofdpijn of een gevoel van beklemming in het hoofd en wordt vaak stress of spanningshoofdpijn genoemd.

Slapeloosheid

Slaaptekort komt vaak voor bij kinderen en jongeren. Gebrek aan slaap als gevolg van een drukke schoolagenda, activiteiten, werkschema, door laat op te blijven om te socialiseren of internetgebruik zorgen ervoor dat sommige tieners hoofdpijn hebben.

Roken

Tieners die roken hebben vaker hoofdpijn dan tieners die niet roken, vermeldt de Amerikaanse kanker Liga. De giftige stoffen in sigaretten, zoals nicotine, veroorzaken tijdens het roken een vernauwing van de bloedvaten ter hoogte van de hersenen wat hoofdpijn kan geven.

Uitdroging

Uitdroging is een andere oorzaak van hoofdpijn. Tieners zijn meestal erg actief. Ze hebben veel vloeistoffen nodig om gehydrateerd te blijven, te weinig drinken kan hoofdpijn geven.

Stimulantia

Het gebruik van genotmiddelen, zoals tabak en cafeïne in koffie, thee en frisdrank zal vaak hoofdpijn bij tieners opwekken. Vooral wanneer deze in hoge doses ingenomen worden, kunnen deze stimulerende middelen resulteren in een intense hoofdpijn.

Familiaal

Sommige soorten hoofdpijn zoals migraine zijn genetisch bepaald. Kinderen van ouders met migraine aanvallen zullen dit vaak ook ervaren.

Emotionele problemen

Een psychogene hoofdpijn is meestal het gevolg van emotionele problemen zoals depressies bij kinderen en jongeren. Als tieners veranderingen vertonen op het vlak van karakter, vrienden, slaapgewoonten en ook over hoofdpijn spreken, moet je als ouder een medische afspraak maken om over tienerdepressie en psychogene hoofdpijn te praten.

Hersenschudding

Hoofdpijn bij kinderen en jongeren treden soms ook op ten gevolge van een hersenschudding. Elk hoofdletsel vereist een onmiddellijke medische verzorging

Slechte voeding

Slechte voeding kan ook aanleiding geven tot hoofdpijn bij kinderen en jongeren. Te weinig eten of te veel ongezonde voeding zoals “junk food” zal een tiener gevoeliger maken voor hoofdpijn.

Hormonaal

Hormonale veranderingen kunnen een invloed hebben op de hersenen van tieners en bijdragen tot het ontstaan van occasionele hoofdpijn. Aangezien de hersenen zich aanpassen aan de hormonale veranderingen in het tienerlichaam kan de frequentie van hoofdpijn verminderen.

Referenties

• Amerikaanse kankerliga: informatie over tienerhoofdpijn.
• Healthychildren.org: Oorzaken van hoofdpijn bij tieners

SHARE