Acne: puistjes bestrijden met koolhydratendieet

1
2898
Acne

Acne kan zo stresserend worden dat het kan leiden tot het zich tegoed doen aan een kom Franse frietjes of dat je een zak chocolade zou willen opknabbelen. Vaak gaan mensen op momenten van stress zich tegoed doen aan koolhydraatrijk voedsel en het blijkt nu net dat deze voedingsmiddelen op de eerste plaats staan als mogelijke oorzaak van acne.

Acne en dieet

Jarenlang geloofden de meeste mensen niet dat er een verband bestond tussen acne en onze voeding en dat de enige oorzaken van acne de genetische afkomst en slechte hygiëne was. De afgelopen jaren is het verband tussen acne en voeding veel duidelijker geworden. Volgens het BBC nieuws, vonden onderzoekers van de Universiteit van de staat Colorado een verband tussen mensen die veel wit brood eten en de grotere kans op het krijgen van acne.

Eenvoudige koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Dr. Nicholas Perricone, dermatoloog en schrijver van “The Acne Cure”, schreef dat enkelvoudige koolhydraten, die snel omgezet worden in suiker en hierdoor snel in het lichaam verteerd worden, meer kans geven op acne dan complexe koolhydraten die langere tijd nodig hebben om verteerd te worden.

Wit brood, suiker, witte pasta en gebak zijn allemaal voorbeelden van eenvoudige koolhydraten. Deze voedingsmiddelen kunnen acne veroorzaken omdat ze de bloedsuikerspiegel verhogen en hierdoor een ontstekingsreactie in het lichaam activeren.

Insuline

Het BBC nieuws vermelde dat onderzoekers van de Universiteit van de staat Colorado ondervonden dat geraffineerde koolhydraten zoals wit brood acne veroorzaken als gevolg van de insuline verhoging die ze teweeg brengen.

Deze onderzoekers stelden vast, dat geraffineerde koolhydraten zo gemakkelijk door het lichaam worden verteerd dat ze insuline pieken veroorzaken en zorgen voor de productie van een insuline gerelateerd hormoon, een insulineachtige groeifactor (IGF-1). De onderzoekers vonden ook dat IGF-1 het testosteron gehalte van deze personen verhoogt, waardoor de huid meer vetten gaat produceren. Wanneer de huid vettig wordt, geraken de poriën verstopt en ontstaat acne.

Koolhydraatarm dieet

Het is niet heel duidelijk of een koolhydraatarm dieet een effectieve behandeling zou zijn voor mensen zijn die worstelen met acne. In het BBC nieuws werd aangekondigd dat er nog meer onderzoek moet gedaan worden op dit vlak om de effecten te achterhalen. In het BBC nieuws kondigde men aan dat onderzoekers van de RMIT Universiteit van Melbourn een studie met een koolhydraatarm dieet bij 60 tienerjongens zal uitvoeren die worstelen met acne problemen.

Gezonde koolhydraten

Voor degenen die geen koolhydraatarm dieet kunnen volgen, vermeldt Dr. Nicholas Perricone dat het eten van gezonde koolhydraten beter is om acne te verminderen dan het eten van geraffineerde koolhydraten. Hij stelt dat alle koolhydraten een bepaalde impact hebben op de bloedsuiker gehalte van het lichaam en de insuline aanmaak, maar volle granen zoals tarwe en bruine rijst gebruikt samen met groenten en fruit, gaan niet leiden tot acne vorming in tegenstelling tot wit brood en suikers.

SHARE