Vitamine B12-tekort, wat doe je ermee?

0
1768
Vitamine B 12

Vitamine B12-tekorten kunnen wanneer ze onbehandeld blijven aanleiding geven tot bloedarmoede maar ook tot een onomkeerbare zenuw- en hersenbeschadiging. Een tekort aan vitamine B12 in het bloed kan een vorm van bloedziekte geven die we pernicieuze anemie noemen.

Mensen met deze aandoening zijn niet in staat om in hun maag genoeg eiwit te produceren dat we de intrinsieke factor noemen en waardoor ze onmogelijk vitamine B12 kunnen absorberen. Vitamine B12 moet dan rechtstreeks in het bloed van de patiënt geïnjecteerd worden en omzeilen we van de maag.

Naast de aanmaak van rode bloedcellen en het gezond houden van ons zenuwstelsel hebben we ook vitamine B12 nodig om foliumzuur te kunnen opnemen. Anderzijds helpt Vitamine B12 ook bij het vrijkomen van energie.

Symptomen van vitamine B12-tekorten

Symptomen zijn alle tekens die mensen voelen en de tekens die artsen vaststellen. Vitamine tekorten hebben de neiging om zich geleidelijk en langzaam te ontwikkelen, soms over een periode van meerdere jaren. In het begin kunnen tekenen en symptomen vaag en minimaal zijn, maar na verloop van tijd beginnen deze meer en meer op te vallen. Onze cellen hebben vitamine B12 nodig om zich goed te kunnen vermenigvuldigen.

Per minuut produceren we miljoenen rode bloedcellen. Aangezien vitamine B12-tekort een invloed heeft op de productie van rode bloedcellen, zal het aantal rode bloedcellen dalen waardoor we bloedarmoede of anemie ontwikkelen. De meest voorkomende symptomen van anemie zijn: vermoeidheid, hijgen met een gevoel van kortademigheid en onaangename sensaties van een onregelmatige pols en/of zware hartkloppingen. Daar vitamine B12 tekorten ook kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan intrinsieke factor in de maag spreken we van een pernicieuze anemie.

Het spijsverteringssysteem kan dan niet naar behoren vitamine B12 opnemen en krijg je tekenen van: vermoeidheid, kortademigheid, een witte of gelige huidskleur, sporadische diarree, menstruele problemen, een verhoogde kans op infecties en hartkloppingen. Blijft het vitamine B12 tekort langdurig aanwezig, dan kunnen er neurologische problemen optreden zoals: tintelingen of gevoelloosheid van de vingers en/of de tenen, algemene spierzwakte, moeite met het lopen, verhoogde prikkelbaarheid, verwardheid en vergeetachtigheid.

Oorzaken van vitamine B12-tekorten

Pernicieuze anemie kan veroorzaakt worden door autoimuun ziekten, ziekte van Crohn, zware bacteriële of virale infecties en operaties die de maag drastisch verkleinen. Maagverkleiningen of scopinaro operatie die uitgevoerd worden om te vermageren. Veganistische diëten zonder vlees en waarbij onvoldoende vitamine B12 in de voeding voorkomt kunnen last geven en een tekort veroorzaken. Het toevoegen van gist aan de voeding helpt om vitamine B12 te kunnen opnemen.

Behandeling van vitamine B12-tekorten

  1. Hydroxocobalamine injecties: dit is een vorm van B12 in inspuitbare vorm. Het wordt om de 2 tot 4dagen ingespoten in een spier om de maag en de darmen te omzeilen bij pernicieuze anemie. In de meeste gevallen wordt er een significante verbeteringen van de symptomen kort na de toediening ervan. Nadien is er een boost nodig om de drie maanden. Deze behandeling kan ook na vermageringsoperaties nodig zijn.
  2. Gist: in gist zit van nature geen vitamine B12. Het is dus een fabeltje dat je voedsel met gist moet opnemen. Wel worden vitamine B12-preparaten vaak van gist gemaakt.

Preventie van vitamine B12-tekorten

  • Probeer eerst te vermageren met een gezond en evenwichtig dieet en veel sporten in plaats van direct een vermageringsoperatie te laten uitvoeren.
  • Preventie van B12-tekort
  • Veganisten en vegetariërs die geen eieren eten moeten zorgen voor extra vitamine B12 in hun voeding. Er zijn verschillende ontbijtgranen en sojamelk die verrijkt werden met vitamine B12. Sommige merken van voedingsgist zijn ook goede bronnen van vitamine B12. Mensen die vlees, eieren en/of vis eten moeten normaal voldoende vitamine B12 binnenkrijgen.

Bronnen van B12

SHARE