Cholesterol kan ook goed zijn voor de gezondheid

0
3555
Cholesterol

Veel artsen, patiënten en farmaceutische advertenties raden iedereen aan om het cholesterol gehalte in ons bloed zoveel mogelijk te verlagen. Men is zelfs van mening dat hoe lager de cholesterol is, des te beter deze is voor onze gezondheid.

De waarheid is echter dat cholesterol ook nog een aantal belangrijke functies vervult in het lichaam. Voor een goede gezondheid is het daarom nodig om een goed evenwicht te krijgen in het cholesterol gehalte.

Onderdeel van celmembranen

Cholesterol maakt deel uit van de celmembranen, en op deze manier beïnvloedt deze de doordringbaarheid en de functie van deze membranen. Omdat de celmembraan fungeert als een soort portier voor de cel, zal cholesterol er mee voor zorgen dat de celmembraan doorgankelijk is voor noodzakelijke voedingstoffen en niet doorgankelijk voor schadelijke stoffen.

Op deze manier beïnvloedt cholesterol alle cellulaire functies. Het is ook het vermelden waard dat in gemyeliniseerde onderdelen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel, cholesterol bijzonder overvloedig aanwezig is.

Bouwstof voor de aanmaak van galzuren

Galzuren worden in de lever opgebouwd uit cholesterol en vergemakkelijkt de opname van voedingsvetten en in vet oplosbare vitamines.

Bouwstof voor de aanmaak van steroïde geslachtshormonen

Alhoewel al de geslachtshormonen, progesteron, oestrogeen en testosteron verschillend zijn in bouw en functie, zijn ze allemaal afgeleide producten van cholesterol. Cholesterol is dus indirect betrokken bij de functies van deze hormonen, inclusief het regelen van het metabolisme, de aanmaak van eiwitten en lichaamsweefsel, het regelen van de menstruele cyclus, de verbetering van de huidskleur, het voorkomen van botverlies en de vermindering van het risico van een hartaanval bij vrouwen.

Bouwstof voor de aanmaak van andere hormonen

Diverse andere hormonen worden aangemaakt uit cholesterol. Naast kleine hoeveelheden geslachtshormonen, produceren de bijnieren ook nog corticosteroïden (met inbegrip van cortisol en cortisone) en mineralecorticoïden (zoals aldosterone) uit cholesterol. Cortisol vervult diverse functies binnen het lichaam: het verhoogt de bloedglucose spiegels door het stimuleren van de vorming van glucose uit zetmeel, het remt immuun ziekten en ontsteking reacties in het lichaam.

De vermindering van het calciumgehalte in het bloed gebeurt ook onder invloed van cortisol. Het hormoon aldosterone is grotendeels verantwoordelijk voor de vochtbalans in ons bloed doormiddel van natriumretentie en in mindere mate door kalium en waterstof verlies. De productie van deze hormonen zijn afhankelijk van cholesterol.

Grondstoffen voor vitamine D

Cholesterol is ook een voorloper van vitamine D in het menselijk lichaam. Ultraviolet licht van de zon zet een vorm van cholesterol in de huid om in een vorm van vitamine D. Cholesterol is daarom betrokken bij de meeste functies van vitamine D in het lichaam, zoals het onderhoud van het calcium evenwicht, de regulatie van cel differentiatie en proliferatie en het regelen van het immuunsysteem.

SHARE