Maagzweer: oorzaak, symptomen en behandeling

1
7359
Maagzweer

In de maag wordt maagzuur aangemaakt om het voedsel chemisch af te breken. Dit maagzuur bestaat grotendeels uit zoutzuur waar de maagwand normaal tegen bestand is. Bij een onderbreking van deze binnenwand komt het zuur in nauw kontact met de rest van het weefsel dat zorgt voor een zeer pijnlijk gevoel.

Oorzaken van maagzweren

De maag produceert zoutzuur dat eigenlijk zeer irriterend is voor het weefsel. Daarom maakt de maagwand een slijmlaag aan die de wand beschermd. Normaal is er een evenwicht tussen de hoeveelheid zuur dat geproduceerd wordt en de dikte van de slijmlaag. Geraakt deze balans uit evenwicht, dan ontstaan er maagzweren.

 1. Infectie met helicobacter pylori: deze infectie zal in 8 op de 10 gevallen de oorzaak zijn van het ontstaan van maagzweren. Is men besmet dan blijft deze bacterie de rest van het leven aanwezig in het lichaam tenzij men ervoor behandeld wordt. De meeste mensen zullen geen last hebben van deze infectie maar een kleine groep zal erop reageren door de samenstelling van de slijmwand te wijzigen en er op reageren met ontstekingen en maagzweren.
 2. Het gebruik van anti-inflammatoire geneesmiddelen: tegenwoordig zijn er veel mensen die anti-inflammatoire geneesmiddelen gebruiken voor aandoeningen zoals artritis, spierpijnen, koorts, griep en om bloedstolsels te voorkomen zoals bij hart en bloedvat aandoeningen. Medicatie zoals aspirine, ibuprofen, diclofenac enzovoort. wijzigen de slijmbarrière van de maag en gaan in 2 op de 10 gevallen maagzweren veroorzaken.
 3. Andere oorzaken en factoren: andere oorzaken en factoren komen zelden voor maar men moet er zeker rekening mee houden. Sommige zeldzame virusinfecties, ziekte van Crohn en maagkanker kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van maagzweren. Maagkanker lijkt in eerste instantie op een maagzweer, maar als men het weefsel op celniveau gaat bekijken, ziet men kankercellen in het weefsel.

De symptomen van maagzweren

Maagzweren geven meestal pijn en deze lokaliseert zich in de bovenbuik net onder het borstbeen. Het is een pijn die niet constant aanwezig is maar met ups en downs. Eten kan de pijn verergeren en kan slaaploze nachten geven. De pijn verbetert wanneer men tabletten of vloeistoffen neemt die de zuurtegraad van de maag verminderen. Verder kunnen er symptomen zijn zoals een opgeblazen gevoel, kokhalzen en misselijkheid. Na de maaltijd heeft men een overvol gevoel.

Onderzoeken voor het opsporen van maagzweren

 1. Een endoscopisch onderzoek: waarbij de geneesheer met een flexibele buis via de mond ingebracht naar de maagwand zal kijken. Deze flexibele buis is eigenlijk een soort telescoop waarmee men de wand goed kan bekijken.

 2. Onderzoek naar de aanwezigheid van de helicobacter pyloribacterie: in een staaltje van de stoelgang, ademtest, bloedtest of een stukje weefsel dat tijdens het endoscopisch onderzoek wordt afgenomen.

 3. De aanwezigheid van maagkanker: dit door een bioptie (een stukje weefsel) afgenomen tijdens het endoscopisch onderzoek. Microscopisch gaat men dan na of er kankercellen aanwezig zijn.

Behandeling van maagzweren

 1. Zuuronderdrukkende medicatie: door de zuurtegraad van de maaginhoud te verlagen zal de pijn zeer vlug verminderen. Deze medicatie moet gedurende een aantal weken genomen worden.

 2. Medicatie die de zuurproducerende cellen gaan beïnvloeden: doordat er minder zuur gemaakt wordt, moet er ook minder geneutraliseerd worden.

 3. Behandeling van de bacterie heliobacter pylori: om deze infectie aan te pakken moeten er twee soorten antibiotica genomen worden. Gecombineerd met het nemen van zuurverminderende medicatie om de antibiotica goed te laten inwerken. Deze combinatie therapie is in 9 op de 10 gevallen efficiënt om de maagzweren definitief te lijf te gaan.

 4. Behandelen van maagzweren veroorzaakt door anti-inflamatoire medicatie: stoppen van de medicatie in combinatie met zuur remmende medicatie is noodzakelijk tot de maagzweer genezen is. Is deze anti-inflammatoire medicatie nodig voor de gezondheid van de patiënt dan kan men na het weer opstarten ervan de zuurremmende medicatie voor onbeperkte termijn verder te nemen.
 5. Natuurlijke behandelingsmethoden: er kunnen goede resultaten geboekt worden bij hardnekkige maagzweer neigingen door het gebruik van de combinatie zink & carnosine. De combinatie van deze 2 voedselsupplementen geeft vaak een zeer goed resultaat.

Onbehandelde maagzweren

Kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken zoals een perforatie van de maagwand waardoor er lucht en maaginhoud in de buik kan lopen. Een dringende operatie is dan noodzakelijk. Er kunnen bloedingen optreden met bloedbraken, bloed in de stoelgang en in erge gevallen kan men in schok gaan. Het zijn pijnlijke en levensbedreigende situaties.

Carnosoothe

Maagzweren e-boek

SHARE