Gezond diëten, een kwestie van goed afstemmen

0
3365
Ongezond diëten

Hoe bouw je een gezond dieet op?

Eerst en vooral moet je een doelstelling voorop stellen. Ga je een gezond dieet aannemen om af gezond af te vallen, je lichaam te ontgiften of gewoon om gezonder te gaan leven. Toevoegen van gezonde ingrediënten aan je menu is zowel voor een korte of langere termijn haalbaar. Het beste resultaat krijg je wanneer je gewoon je gehele levensstijl volledig te veranderen. Afvallen en je beter in je vel voelen gaat dan vanzelf en het resultaat is blijvend.

Aanpassing op gebied van de gebruikte voedingsmiddelen

Water is het allerbelangrijkste element in een gezonde voeding. Ons lichaam bestaat immers voor het grootste gedeelte uit water. Een volwassen persoon drinkt best 1,5 l water per dag en wanneer je boven de 60 jaar bent mag je dit opdrijven naar 2,5 liter. Deze aanpassing is nodig omdat oudere personen een minder goede nierfunctie hebben en hierdoor hun afval stoffen minder goed kunnen verwijderen.

Gezonde voedingsmiddelen kan je vinden in de gezonde voedingsdriehoek maar je dient toch aandacht te hebben voor de soorten die echt gezond zijn.

Voedingsstoffen die de nodige vezels bevatten gaan vlugger een verzadigingsgevoel geven en bevatten ook vitaminen en mineralen die niet in geraffineerde voeding zit. De vezels hebben op hun beurt een reinigende werking op de darmen zeker wanneer je voldoende water drinkt. Vezels en weinig drinken kan leiden tot verstopping.

Extra suiker en zout toevoegen is eigenlijk niet nodig en kan het lichaam schaden. Gestoomde groenten smaken veel beter dan gekookte groenten omdat de natuurlijke zouten als smaakmaker dienst doen. Heb je zin in zoetigheid dan kan je natuurlijke zoete ingrediënten toevoegen aan je menu. Fruitsoorten zijn zoet en zijn veel gezonder dan zoete snacks. Ook muesli koeken met natuurlijk zoete rozijntjes en gedroogd fruit zijn een alternatief.

Van vlees en vis wordt beweert dat ze vet bevatten en hierdoor ongezond zijn. Een dieet zonder vlees en vis kan gevaarlijk zijn omdat je bepaalde vetten nodig hebt voor een goede werking van je lichaam. Ook zorgen ze voor een toevoer van vitamine B12 en ijzer die noodzakelijk zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen. Alternatieven zijn mager vlees, gevogelte en vis. Het is aangeraden om vlees af te wisselen met vis. Zelfs de vetste vis is magerder dan mager vlees. Vis bevat ook onverzadigde vetzuren die een weldaad zijn voor het zenuwstelsel, hart en bloedvaten. Deze worden ook wel omega 3 vetzuren genoemd. Een hoeveelheid van 100 gr per dag is voldoende.

Aanpassing van levenswijze

Een gezonde levenswijze krijg je door het toepassen en volhouden van goed  voedingsadvies. Wanneer je regelmatig een kleine maaltijd neemt heeft je lichaam een meer verzadigd gevoel dan wanneer je dezelfde hoeveelheid in een of twee maaltijden verdeelt. Sla nooit het ontbijt over en verdeel je voeding over drie hoofdmaaltijden. Een gezond tussendoortje in voormiddag en namiddag helpen je lichaam om op kracht te blijven. Hierdoor ga je minder zin hebben in zoete snacks en je gaat minder de neiging hebben om tijdens de hoofd maaltijden teveel te eten. Het lichaam gaat geen voedingsstoffen meer opstapelen voor momenten dat er geen energie toevoer is. Combineer je regelmaat met vezelrijke voeding en voldoende water drinken dan ga je zowel vermageren als je beter voelen in je vel.

SHARE