Permanente ontharing: soorten, voor- en nadelen

0
3553
Permanente ontharing

Allereerst moeten we ons afvragen wat men verstaat onder een permanente ontharing.

Definitie van permanente ontharing

De algemene definitie over permanente ontharing kan worden beschreven als: “de volledige vernietiging van het vermogen van een behandelde haarfollikel om haar te genereren.” Meestal gaat men er van uit dat je zeker een jaar vrij bent van ontharing in de behandelde regio. Toch is deze tijdspanne vrij kort genomen, aangezien er haren zijn die een groei cyclus hebben die over meer dan een jaar lopen.

Gebruikte methodes voor permanente ontharing

Er zijn tal van methodes die beloven om een permanente ontharing te verkrijgen. Waarover het gaat en welk resultaat je kan verwachten, wordt hieronder beschreven. Sommige methodes vragen een professionele aanpak door gespecialiseerd personeel.

1. Electrolysis

Geeft bij de meeste consumenten een permanente ontharing, indien deze correct uitgevoerd wordt. De behandeling vereist een aanzienlijke training en bepaalde vaardigheid

  • Uitvoering van de behandeling: Een haarfijne sonde wordt in het haarzakje ingebracht zonder de huid te beschadigen. Daarna wordt doormiddel van elektrische impulsen, de plaats die verantwoordelijk is voor de haargroei vernietigd.
  • Voordelen: Geeft het beste en het meest langdurige resultaat. Deze behandeling is al meer dan 125 jaar bewezen veilig en effectief.
  • Nadelen: de prijs kan oplopen naargelang het aantal sessies die nodig zijn. Velen spreken van pijn en een vervelend gevoel. Moeilijk wanneer een grote zone moet behandeld worden. Een slechte uitvoering kan leiden tot blijvende huidbeschadiging, gedeeltelijke of volledige hergroei en infectie haarden doen ontstaan. Sommige mensen reageren niet op de behandeling.

2. Laserontharing

De meeste mensen ervaren een permanente ontharing, maar hier zijn nog niet echt veel gegevens over terug te vinden.

  • Uitvoering van de behandeling: Licht van een bepaalde golflengte wordt door een met de hand hanteerbaar toestelletje op de huid gebracht waar het zich gaat richten op de donkerdere pigmenten van de haren. Dit licht gaat een thermische en / of mechanische beschadiging teweegbrengen van de haarfollikel terwijl het omliggende weefsels gespaard blijft.
  • Voordelen: Sommige gebruikers ervaren een permanente ontharing. Wanneer het juist wordt uitgevoerd is het vrij veilig. Gemakkelijk voor mensen waarbij grote regio’s moeten onthaard worden. Mensen met donker haar halen betere resultaten. Soms komen de haartjes terugmaar lichter en fijner van structuur.
  • Nadelen: Er zijn nog geen lange termijn gegevens bekend over de veiligheid en de effectiviteit van de behandeling. Slecht resultaat op niet gepigmenteert, blond, grijs of rood haar. Duur in prijs, vergt een oog bescherming en kan soms pijnlijk zijn.

3. IPL of Intense Pulsed Light

Sommige consumenten ervaren een permanente ontharing, maar er zijn te weinig gegevens te vinden om de effectiviteit te bewijzen.

  • Uitvoering van de behandeling: In dit Intense Pulsed Light wordt zowel het volledige spectrum licht als de infrarode stralen gefilterd om op die manier een bepaalde bruikbare golflengte te bekomen. Deze golflengte richt zich op de donkerder gepigmenteerde haren om de haarfollikel zowel thermisch als mechanisch te beschadigen waardoor de haargroei stopt.
  • Voordelen: Veilig als het door professionelen wordt uitgevoerd. Dit licht vereist het gebruik van oog bescherming. In vele gevallen een definitieve oplossing, maar soms groeien de haren terug. De terug gegroeide haren zijn dan meestal lichter van kleur en dunner van structuur. Gemakkelijk om grote oppervlakten van de huid te ontharen.
  • Nadelen: Werkt niet zo goed bij mensen met een lichte haargroei. Sommige mensen reageren helemaal niet op de behandeling. Kan brandwonden veroorzaken, een verkleuring van de huid geven die gedurende enkele maanden aanwezig blijft en af en toe een gedeeltelijke hergroei van de behandelde haren.
SHARE