10 zonnebanknadelen om over na te denken

0
8818
Zonnebank

1. Het ontstaan van huidkankers

Te dikwijls en te lang in de zon gaan liggen kan de huid uitdrogen of huidkanker doen ontstaan. Ook het zonnebank gebruik heeft dit effect. Wanneer we te dikwijls zonnen kan onze huid zich niet meer herstellen en ontstaan er huid defecten die kunnen ontaarden. Tijdens het gebruik van de zonnebank moet je daarom ook een zonnecrème gebruiken met een voldoende hoge beschermingsfactor en je bezoeken tot een strikt minimum beperken.

2. Vitamine D-aanmaak stopt

Wanneer je een zonnebank kuur doet om je vitamine D beter op te bouwen, dan moet je er rekening mee houden dat dit effect stopt als je huid bruin wordt. Te frequent zonnen is dus nadelig voor de aanmaak van deze vitamine. Volgens dermatologen is het daarom aan te raden slechts één maal per maand onder de zonnebank te gaan. Om vitamine D op te slaan is het voldoende regelmatig in de openlucht te verblijven, zonder dat je effectief in de zon moet liggen.

3. Uitdroging en rimpelvorming

UV-B droogt de huid uit en looit deze, waardoor je er sneller oud gaat uitzien. Wie vaak gebruik maakt van een zonnebank krijgt onvermijdelijk rimpels. Door uitdroging zullen de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit van de huid verdwijnen en gaat deze er leerachtig uitzien. Je huid moet na elke zonnebank kuur voldoende kunnen herstellen en moet je zorgen voor extra hydratatie.

4. Zwangerschap en zonnebank

Het gebruik van een zonnebank is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Toch moet je er rekening mee houden dat er door de veranderingen in je hormonen pigment vlekken kunnen ontstaan die blijvend zijn.

5. Littekens en tatoeages

Littekens en nieuwe tatoeages bevatten weinig pigment en zijn hierdoor veel gevoeliger voor verbranden. Bepaalde kleuren die in tatoeages kunnen reageren met de stralen en kunnen een allergische reactie veroorzaken. Wanneer je deze niet afdekt tijdens het zonnen kunnen deze geïrriteerd geraken of verbranden.

6. Zonnen is verslavend

Wanneer je een zonnebank kuur volgt, dan zal je zeker wel merken dat dit een verslavende bezigheid is. Door blootstelling aan UV-A en UV-B licht ga je een beter gevoel krijgen en ook je gevoelens van neerslachtigheid verdwijnen. Je loopt dan ook het risico om te vaak te gaan en er te lang op te blijven liggen. Wanneer je er eenmaal aan verslaafd bent loop je dus ook meer risico op het verbranden van de huid of het krijgen van huid kankers.

7. Wisselwerking met medicatie en make-up

Wanneer je make-up gebruikt of bepaalde medicatie neemt kan je anders reageren op een zonnebank kuur. Daarom dien je aandachtig de bijsluiter te lezen of advies te vragen aan je apotheker wanneer je medicatie neemt. Voor je gaat zonnen neem je best een douche en verwijder je alle cosmetische producten die je normaal gebruikt.

8. Alcohol

Wanneer je alcohol drinkt voor je naar de zonnebank gaat, verwijderen de bloedvaten zich en gaat je huid sneller verbranden. Een zonnebank sessie doe je daarom liefst nuchter en zeker niet nadat je enkele alcoholische drankjes hebt gedronken.

9. Kinderen

Kinderen laat je best niet op een zonnebank gaan liggen. De huid is bij jonge mensen zeer gevoelig voor verbranden en het risico op huid kankers bij kinderen onder de 18 jaar ligt gevoelig hoger dan bij oudere mensen.

10. Oogproblemen door blootstelling aan UV licht

Door een te hoge dosis UV-B licht kan je lassers ogen of sneeuwblindheid krijgen. UV-A is dan op haar beurt verantwoordelijk voor het ontstaan van Grijze staar, Cataract of lensvertroebeling. Deze problemen kunnen van tijdelijke of blijvende aard zijn.

SHARE