Gatorade, de effecten bij het gebruik ervan

0
5527
Sportdrankje

Sindsdien is er een afzetgebied voor sportdranken en heeft het tientallen andere bedrijven zoals Nestle en Coca-Cola, gestimuleerd om hun eigen versie van deze hydraterende vloeistof op de markt te brengen. Sportvoeding deskundigen zijn van mening dat de Gatorade effecten waardevol zijn voor atleten omdat deze uitdroging bestrijden.

Absorptie

De ontwikkelaars van Gatorade beweren dat het koolhydraten absorptieniveau van 6 procent geeft en de toegevoegde zouten zorgen voor optimale hydratatie. Bovendien bevestigen deze voedingsdeskundigen, dat het lichaam na het bereiken van een koolhydraten absorptie niveau van 7-procent, de absorptie eigenschappen van het lichaam gaat vertragen en dit in tegenstelling tot vruchtensappen.

Hydratatie

Anders dan bij gewoon water, heeft Gatorade de bedoeling om het lichaam sneller te hydrateren en extra koolhydraten, zouten of elektrolyten te leveren, om maximaal te kunnen presteren op sport niveau. Het zout in de drank helpt het lichaamsvocht vast te houden, in tegenstelling tot de cafeïne, die het lichaam ontwatert waardoor je meer gaat plassen.

Bovendien wordt het natriumgehalte in Gatorade gecombineerd met vruchten smaken, die de drank beter verteerbaar maakt voor sporters en een hoger verbruik van de vloeistof bevordert.

Energie

Koolhydraten worden in ons lichaam gebruikt als energie bron. Aangezien Gatorade gebruik maakt van twee soorten koolhydraten, sacharose afkomstig uit suikerglucose en fructose, is het beter geschikt om het energie niveau te verhogen en te onderhouden, dan gewoon water.

Volgens de voedingswaarden op het etiket bevat een fles Gatorade van 609 gr, 39 g koolhydraten en 238 g natrium. Een fles Gatorade levert hierdoor ongeveer 158 calorieën per 100 ml.

Opties

Om de afzet markt te vergroten en in te spelen op de behoeften van de verschillende sport disciplines en hun training programma’s, hebben Gatorade fabrikanten een extra lijn van het product gecreëerd elk met hun specifieke behoeften en effecten.

De “Shine On” Gatorade producten bevatten vitamine C en smaken zoals sinaasappelsap, deze werden ontwikkeld als ochtend drank voor atleten die ’s morgens vroeg al beginnen trainen. Vitamine E is toegevoegd aan de Gatorade van de versie “Be Tough”, gemaakt voor extreme sporters die behoefte hebben aan een verhoogde weerstand en bescherming tegen infecties.

De uithoudingsvermogen formule (“Endurance Formule”) werd ontwikkeld om sporters die gedurende langere periodes en meer intensief trainen, te ondersteunen. Deze dranken dienen om het uithoudingsvermogen te bevorderen en bevatten tweemaal de hoeveelheid zout als de standaard Gatorade dorstlesser, om het verlies weer aan te vullen en een grotere hoeveelheid elektrolyten aan te brengen.

Onderzoeksmedewerkers van de Gatorade producent, vermeld dat atleten die witte vlekken op hun zweet opmerken hieruit kunnen afleiden dat ze te veel zout verliezen, en deze snel weer kunnen vervangen door het gebruik van de Gatorade uithoudingsvermogen formule. “G2” is een laag calorische Gatorade die zorgt voor een aanvoer van elektrolyten en een hydratatie voorziet zonder toevoeging van suikers en vitaminen aan atleten die een dieet volgen om gewichtstoename te helpen tegengaan.

SHARE