3 belangrijke oorzaken van acute nierproblemen

0
5364
Nieren

De kleinste fout ter hoogte van het nierweefsel of de bloedvaten in de nieren kunnen ervoor zorgen dat het bloed niet meer optimaal gezuiverd wordt en tal van afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam. Nierproblemen kunnen bij iedereen voorkomen, maar meestal hebben ze een oorzaak. Nierproblemen kunnen we onderverdelen in acute en chronische vormen.

Acute nierproblemen

Acute nierproblemen zijn deze die plots optreden. Deze kunnen variëren van een verstopping van de urinewegen tot het volledig stil vallen van de werking van de nier. Er zijn drie belangrijke oorzaken van acute nierproblemen, die  van tijdelijk aard zijn of het begin van een chronisch probleem.

Het verminderen van de doorbloeding van de nieren
Ernstig bloedverlies, een letsel ter hoogte van de bloedvaten, een zware algemene infectie of dehydratatie (uitdroging) kan ervoor zorgen dat er een verminderde bloedtoevoer is naar de nieren en deze dus onvoldoende kunnen werken.

Schade door medicatie of vergiften
Intoxicatie met vergiften of het overdreven nemen van medicatie kunnen de nieren stil leggen zodat deze hun werk niet meer kunnen doen. Soms moet men de taak van de nieren tijdelijk laten overnemen door een machine, tot alle vergiften uit het lichaam zijn gehaald. Nadien kunnen de nieren zich langzaam herstellen.

Plotse blokkage
Soms kan er een plotse blokkage optreden waardoor de urine niet meer uit de nieren weg kan. Deze kunnen veroorzaakt worden door nierstenen, een tumoraal proces, een letsel dat zorgt voor een vernauwing van de urineweg of obstructie door een vergrootte prostaat.

Chronische nierproblemen

Chronische nierproblemen zijn meestal al een lange tijd aanwezig alvorens we dit merken. Gedurende vele jaren gaan er kleine stukjes van de nierfunctie verloren. Elke nier heeft miljoenen kleine filtertjes die ervoor zorgen dat het bloed gezuiverd wordt. Wanneer er filtertjes stuk gaan, nemen de nog gezonde filtertjes de functie over, waardoor we niet merken dat er iets aan de hand is. Blijft de oorzaak van de beschadiging bestaan dan gaan er op een bepaald moment zoveel filtertjes stuk zijn, dat de nieren het lichaam niet meer kunnen zuiveren en er afvalstoffen opstapelen in het bloed. De belangrijkste oorzaken van chronische nierproblemen zijn gemakkelijk op te sporen.

  1. Hoge bloeddruk
  2. Hoge bloedsuikerspiegel bij slecht geregelde diabetes.
  3. Nierziekten en infecties zoals: polycystische nieren, infecties zoals pyolonefritis, glomerulonefritis of een aangeboren afwijking.
  4. Een vernauwing of blokkage van de nierarteries zodat het bloed niet meer in de nier geraakt.
  5. Langdurig gebruik van medicatie zoals ontstekingsremmers, pijnstillers en pepmiddelen.

Symptomen bij nierproblemen

Nierproblemen geven tal van typische en atypische symptomen. De meeste symptomen zijn pijnloos, maar bij de aanwezigheid van nierstenen kan er een hevige koliekachtige pijn optreden. Verder zijn er aanwijzingen die zowel bij chronische als acute problemen kunnen optreden.

  • Vermoeidheid en slaperigheid.
  • Minder wateren dan normaal.
  • Vochtophoping in het weefsel van het hele lichaam, maar ter hoogte van armen en benen valt dit veel meer op.
  • Misselijkheid, brakerigheid en verminderde eetlust.
  • Hoofdpijn en minder goed kunnen nadenken.

Behandeling van nierproblemen

Omdat chronische nierproblemen meestal veroorzaakt worden door factoren die buiten de nieren gelegen zijn, zal men eerst en vooral de oorzaak opsporen en behandelen. Diabetes en hoge bloeddruk zijn meestal de hoofdoorzaken. Wanneer je de bloeddruk en je bloedsuikerspiegel op een normaal niveau kan houden, dan zal de schade beperkt blijven en zelfs stoppen.

Gewicht verliezen en meer bewegen is daarom noodzakelijks. Het is een aanpassen van je levensstijl, gezonder leven en meer sporten horen hierbij. In sommige gevallen moet je medicatie  nemen, zoals antibiotica bij ontstekingen en bloeddrukverlagende middelen wanneer nodig. Een niersparend dieet kan helpen om je nieren te ontlasten.

SHARE