Een proteïnedieet is niet zonder gevaar

1
8193
Proteïnedieet

De hoofdgedachte achter eiwitrijke diëten is dat het opnemen van koolhydraten-schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en op deze manier het lichaam aanzet om deze op te stapelen in de vorm van vetten.

Wat eet je tijdens een proteïnerijke dag?

In principe zijn alle voedingsmiddelen met suiker, zetmeelrijke groenten, granen en vruchten of vruchtensappen niet toegestaan. Vlees en eieren mag je eten zoveel je wil en kan je eventueel aan vullen met groenten indien nodig.

Proteïnedieet en vochtverlies

Een dieet met veel eiwitten kan grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel drastisch verminderen. Ook kan een proteïne dieet leiden tot een sneller gewichtsverlies. Dit is echter grotendeels te wijten aan het verlies van vocht en vetten. Gezonde hoeveelheden koolhydraten in je lichaam stimuleren je lichaam om water op te slaan, dit is nodig om gezond te blijven. Als u de hoeveelheid koolhydraten in de voeding drastisch vermindert, dan houd je ook minder water vast. Wanneer je nadien weer normaal gaat eten zal je weer meer water vasthouden en snel weer in gewicht toenemen.

Hoe werkt een proteïnedieet?

Door de koolhydraten te vervangen door proteïnen gaat het lichaam een verandert metabolisme krijgen wat we ketose noemen. Hierbij gaat ons lichaam vetten als brandstof gebruiken in plaats van koolhydraten. We gaan onrechtstreeks ook minder honger krijgen en minder eten. Doordat de vetten nu gaan gebruikt worden om energie te leveren ga je onrechtstreeks ook vermageren en je vetreserves opgebruiken.

Risico’s van een langdurig proteïnedieet

Een langdurig volgehouden proteïnedieet kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken.

 1. Nierfalen
  Het gebruiken van teveel eiwitten belast de nieren en kan bij personen die reeds nierproblemen hebben de nierfunctie stopzetten.
 2. Hoge cholesterolniveaus
  Een proteïne dieet (bestaande uit rood vlees, volle melk producten, en andere vetrijke voedingsmiddelen) kan het cholesterolgehalte doen stijgen. Een te hoog cholesterolgehalte wordt meestal in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart en vaatziekten, beroertes en kanker.
 3. Osteoporose en nierstenen
  Bij het gebruik van proteïne rijke diëten zal er meer calcium langs de nieren worden uitgescheiden dan normaal en op lange termijn problemen geven zoals osteoporose en het ontstaan van nierstenen.
 4. Kanker
  Een van de redenen waarom eiwitrijke diëten gezondheidsrisico’s geven, is omdat samen met de koolhydraten ook minder vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten in de voeding aanwezig zijn. Het is daarom belangrijk om uw proteïne te halen uit voeding die rijk is aan volle granen, fruit en groenten.Niet alleen worden uw behoefte aan eiwit voldaan, maar je vermindert ook uw risico op het krijgen van kanker.
 5. Ongezonde metabole toestand (ketose)
  Een ketose toestand van je metabolisme kan gevaarlijk zijn. Het lichaam maakt ketonen aan die aanleiding kunnen geven tot orgaan falen en het ontstaan van jicht en nierstenen. Ketonen kunnen er ook voor zorgen dat je lusteloos wordt, een verminderde eetlust, misselijkheid en een slechte adem krijgt. Ketose kan worden voorkomen door het eten van minstens 100 gram koolhydraten per dag.

SHARE