6 tips om vermoeidheid te bestrijden

0
3719
Vermoeidheid

Daarna kan je systematisch beginnen met het opbouwen van een regelmatig leefpatroon waarin je alle negatieve invloeden van vermoeidheid gaat bestrijden. Leef je gezond en is een ziekte of medische oorzaak de reden van je vermoeidheid dan kan je dit best met je arts bespreken.

Stress en werkdruk

Om stress en invloeden van de werkdruk op je organisme te verminderen is het nodig om een goed evenwicht te vinden tussen arbeid en huiselijke activiteiten. Stress vermindert wanneer iemand zich goed voelt op de werkvloer. Een job die je graag doet zorgt voor minder stress dan een job die je tegen je zin doet. Het spreiden van de huishoudelijke activiteiten tussen de leden van het gezin maakt het gemakkelijker te combineren. Vele handen maken het werk veel lichter. Op die manier heeft iedereen tijd over om te kunnen genieten van buitenschoolse activiteiten of ontspanningsmomenten.

Neem voldoende lichaamsbeweging

Bewegen ontspant je lichaam en geest. Het helpt je om uw energie in goede banen te leiden. Je kan beweging gemakkelijk combineren met je werkactiviteiten door je te voet of met de fiets te verplaatsen. Hierdoor moet je ook ’s avonds minder tijd vrij maken om te gaan sporten.

Zorg voor een goede nachtrust

Het is niet alleen de duur van de rust die  belangrijk is, maar ook de kwaliteit van de slaap. Zorg voor een gunstige omgeving, zonder geluidshinder, in een hygiënisch zuivere omgeving en zonder storende elementen zoals gsm, televisie en radio. Hiervoor is het misschien nodig een aangepaste isolatie of drievoudige beglazing te laten aanbrengen wanneer je in een luidruchtige buurt woont. Regelmaat en op tijd gaan slapen helpt. Een normaal persoon heeft minimum 8 à 10 uur slaap nodig

Een volwaardige en evenwichtige voeding

Een volwaardige en gevarieerde voeding volstaat om de nodige vitaminen en mineralen op te nemen. Vijf porties groenten en fruit per dag zijn hierbij noodzakelijk. Deze vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij al onze stofwisselingsreacties. Voedingsmiddelen die voldoende ijzer bevatten gaan ervoor zorgen dat er een goede aanmaak is van rode bloedcellen die op hun beurt  zuurstof vervoeren naar alle lichaamscellen. Vezels activeren de darmen en zorgen ervoor dat het voedsel niet te lang in de darmen blijft. Schadelijke stoffen krijgen hierdoor weinig kans om opgenomen te worden of de darmwand te beschadigen.

Voldoende water drinken

Bij een gezonde en evenwichtige voeding moet je ook voldoende water drinken. Water is nodig om de celfunctie optimaal te laten verlopen, uitdroging te voorkomen en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen via de nieren en andere organen kunnen verwijdert worden. Bij elk gezond dieet raadt men aan om minstens 1,5 l water te drinken.

Koffie, alcohol en roken vermijden

Koffie kan deugt doen als opkikker, maar het voorkomt ook dat je gemakkelijk inslaapt. Zorg ervoor dat je na 16-17 u enkel nog thee of cafeïne vrije koffie drinkt. Alcohol put je lichaam uit en zorgt voor een onrustige slaap. Roken zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar de lichaamscellen kan gaan en de gewenning zorgt ervoor dat cymbalta je dikwijls wakker wordt. Wanneer je stopt met roken en je alcohol gebruik vermindert, ga je veel minder snel vermoeid zijn.

Regelmatig leven

Ploegen arbeid is niet altijd te vermijden. Leer echter naar je lichaam luisteren en wanneer de vermoeidheid te erg wordt is een rustperiode nodig. Bespreek dit tijdig met je arts, arbeidsgeneesheer en of je baas. Oververmoeidheid kan immers concentratie stoornissen geven en ervoor zorgen dat je minder goed presteert.

Vermoeidheid ten gevolge van ziekte

Is vermoeidheid te wijten aan een onderliggende ziekte, dan is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Door deze alarmsignalen serieus te nemen kan je arts tijdig aan een behandeling beginnen. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter de behandeling verloopt.

SHARE