Wat is vermoeidheid? Wat zijn de oorzaken en kenmerken ervan?

0
14024

Vermoeidheid, ook wel aangeduid als uitputting, lethargie en lusteloosheid, beschrijft een lichamelijke en/of geestelijke staat van moe en zwak zijn.

Hoewel de fysieke en mentale vermoeidheid verschillend zijn, bestaan de twee vaak samen – als een persoon lang genoeg fysiek uitgeput is, zal zij/hij ook mentaal moe zijn. Als iemand lichamelijke vermoeidheid ervaart, betekent dit dat hij niet kan blijven functioneren op zijn normale niveaus van fysieke vermogen.

Mentale vermoeidheid, echter, is meer dan alleen maar zich slaperig voelen en niet in staat zijn om zich goed te concentreren. Vermoeidheid is een symptoom, in plaats van een teken.

Een symptoom is iets wat de patiënt voelt en beschrijft, zoals een hoofdpijn of duizeligheid, terwijl een teken is iets wat de arts kan detecteren zonder te moeten gaan praten met de patiënt, zoals huiduitslag. Vermoeidheid is een niet-specifiek symptoom, dat wil zeggen dat het een aantal mogelijke oorzaken kan hebben.

Ashwaganda

Geestelijke en lichamelijke vermoeidheid

1. Lichamelijke vermoeidheid betekent dat de spieren niet zo gemakkelijk gebruikt kunnen worden om bepaalde dingen te gaan doen. Traplopen of in- en uitladen van zakken in de supermarkt kan ineens veel lastiger en vermoeiender zijn dan voorheen.

2. Fysieke vermoeidheid wordt ook wel omschreven als spierzwakte, zwakte of gebrek aan kracht. Artsen gaan meestal over tot het uitvoeren van een sterkte test om de juiste diagnose te stellen en ze proberen hierbij te ontdekken wat nu precies de oorzaken van individuele gevallen van lichamelijke vermoeidheid zijn.

3. Psychologische (mentale) vermoeidheid – wil zeggen dat het moeilijk (geworden) is om zich te concentreren op de dingen die voordien wel vlot en gemakkelijk lukten. Als de symptomen ernstig zijn kan de patiënt in de ochtend misschien niet uit bed willen komen, of niet in staat zijn / haar dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Mentale vermoeidheid blijkt bij patiënten vaak samen te gaan met lichamelijke vermoeidheid, maar niet altijd. Mensen voelen zich slaperig, hebben een verminderd bewustzijn, en in sommige gevallen vertonen ze tekenen vergelijkbaar met dat van een dronken toestand.

Mentale vermoeidheid kan levensbedreigend zijn, vooral wanneer de patiënt moeite heeft om een aantal taken, zoals het besturen van een voertuig of het bedienen van zware machines uit te voeren.

Vermoeidheid bij de training en de opleiding van de artsen is een ernstig probleem voor de volksgezondheid, zowel voor de gezondheid van de arts-assistent als van de patiënten die vallen onder hun verantwoordelijkheid.

Vermoeidheid komt vaak voor

Vermoeidheid kan gevolgen hebben voor mensen op elke leeftijd.

Experts zeggen dat 10% van de mensen wereldwijd op een gegeven moment last heeft van aanhoudende vermoeidheid. Aanhoudende vermoeidheid treft vrouwen meer dan mannen.

Huisartsen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zeggen dat ze vaak patiënten zien die komen klagen over extreme vermoeidheid De National Institutes of Health, USA, informeren dat ongeveer een op de vijf Amerikanen beweert vermoeidheid te hebben die ernstig genoeg is om te interfereren met het dagelijkse normale leven.

Meer gevallen van vermoeidheid hebben een mentale dan fysieke oorzaak, volgens de verzamelde gegevens. Vermoeidheid kan ook invloed hebben op gezonde individuen na intense mentale en/of fysieke activiteit.

Britse onderzoekers vonden dat het niet-gediagnosticeerde chronisch vermoeidheidssyndroom de reden kan zijn waarom bijna 1% van de niet- spijbelende kinderen langere tijd van het schooljaar missen.

Wat is het verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid ?

Vermoeidheid is meestal een chronischer (langduriger) aandoening dan somnolentie (slaperigheid). Slaperigheid wordt meestal veroorzaakt door niet genoeg goede, diepe nachtrust, of een gebrek aan stimulatie. Slaperigheid kan een symptoom van een medische aandoening zijn.

Vermoeidheid, vooral chronische vermoeidheid, wordt meestal gekoppeld aan een groter medisch probleem. Mensen die last hebben van vermoeidheid voelen dat ze motivatie en energie missen.

Hoewel vermoeidheid en slaperigheid niet hetzelfde zijn, is slaperigheid, of de wens om te slapen, een veel voorkomend symptoom dat met vermoeidheid gepaard. gaat. Apathie kan ook gepaard gaan met vermoeidheid. Volgens MediLexicon’s medisch woordenboek is vermoeidheid:

 “(1) Die staat, na een periode van geestelijke of lichamelijke activiteit, gekenmerkt door een verminderde capaciteit of motivatie voor werk en verminderde efficiëntie van vervulling, meestal vergezeld met een gevoel van vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, of verlies van ambitie. (2) De sensatie van verveling en vermoeidheid door het ontbreken van stimulatie, monotonie, of gebrek aan interesse in je omgeving. “

Wat zijn de tekenen en symptomen van vermoeidheid?

Het belangrijkste symptoom van vermoeidheid is uitputting (ernstige vermoeidheid) na een lichamelijke of geestelijke activiteit. De patiënt voelt zich niet voldoende uitgerust na het rusten of slapen.

Ernstige vermoeidheid kan het vermogen van de persoon om zijn gebruikelijke activiteiten uit te voeren op ernstige wijze ondermijnen. Patiënten beschrijven vermoeidheid, vooral chronische vermoeidheid (chronisch vermoeidheidssyndroom) als zo overweldigend, en ze omschrijven ook de vermoeidheid zo totaal anders dan wat ze eerder hebben meegemaakt.

Namelijk niet het gevolg van overdreven dingen, maar gewoon een verlies van motivatie. Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom bij mensen met een klinische depressie.

Sommige mensen vinden de symptomen erger worden na het sporten – ook bekend als malaise na inspanning, of terugverdientijd. Soms kan de malaise na een inspanning pas een paar uur na de oefening waar te nemen zijn, soms zelfs een dag later.

De tekenen van vermoeidheid en de hierbij horende symptomen kunnen van een fysieke, mentale of emotionele aard zijn. Hieronder is een lijst van enkele meer mogelijke tekenen en symptomen:

 • Opgeblazen gevoel, buikpijn, constipatie , diarree , misselijkheid, eventueel vergelijkbare problemen IBS (prikkelbare-darmsyndroom )
 • Pijnlijke spieren
 • Pijnlijke lymfeklieren
 • Apathie, gebrek aan motivatie
 • Chronische (langdurige) vermoeidheid
 • Moeite met concentreren
 • Duizeligheid
 • Hallucinaties
 • Hand-tot-oog coördinatie kan verslechteren
 • Hoofdpijn
 • Verminderd oordeelsvermogen
 • Besluiteloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Verlies van eetlust
 • Zwaarmoedigheid
 • Slechtere werking van het immuunsysteem
 • Korte termijn geheugenstoornis – er kunnen problemen optreden in verband met gedachten en het vinden van de juiste woorden om iets te zeggen (hersenen missen bepaalde schakels)
 • Slaperigheid, sufheid
 • Langzaam reacties op stimuli
 • Trager dan normale reflexen
 • Sommige problemen met het gezichtsvermogen, zoals onscherpte

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid?

De mogelijke oorzaken van vermoeidheid zijn vrijwel eindeloos. De meeste ziekten die in de medische literatuur vermeld staan maken een beschrijving van de malaise of vermoeidheid als een van de mogelijke symptomen.

Oorzaken worden soms ingedeeld in verschillende lifestyleproblemen en/of in brede ziekte-entiteiten. Hieronder staan een aantal (niet alle) mogelijke oorzaken van vermoeidheid:

 • Geestelijke gezondheid (psychiatrisch)
 • Verdriet (rouw)
 • Eetstoornissen
 • Alcoholmisbruik
 • Drugsmisbruik
 • Angst
 • Verhuizing
 • Verveling
 • Echtscheiding

Een zekere mate van spanning kan in ons leven nuttig en noodzakelijk zijn. In feite, hebben de meeste van ons een soort van mentale druk nodig om aan de slag te kunnen.

Echter, wanneer de stressniveaus worden overdreven, dan kunnen ze gemakkelijk leiden tot vermoeidheid. Stress en zorgen zijn twee emoties die vaak vermoeidheid veroorzaken.

Stress kan een punt vormen waarbij de patiënt verward is en “niet in staat om het licht te zien aan het eind van de tunnel”, wat hem naar wanhoop kan leiden. Wanhoop is een vorm van aftappen van energie, en het zal uiteindelijk leiden tot vermoeidheid als het lang genoeg aanwezig is en niet bestreden wordt.

Geen controle hebben over een situatie kan frustrerend, vervelend en erg vermoeiend zijn. Voorbeelden zijn het hebben van een baby in het huis, vooral als hij/zij veel ‘s nachts wakker wordt. Dit kan de slaap van de ouders gevoelig verstoren.

Bij chronische vermoeidheid om onduidelijke redenen kunnen bepaalde voedselsupplementen een zeer waardevolle ondersteuning bieden, ja zelfs een volledig herstel bespoedigen.

De belangrijkste zijn:

–          Ubiquinol

–          Acethyl-l-carnitine

–          Ashwagandha

Eventueel aangevuld met een algemeen vitaminen-mineralen preparaat zoals Life Extension Mix rijk aan magnesium en de vitamine B groep.

Er zijn namelijk veel mensen met latente tekorten door ons modern voedselpatroon!

SHARE