Acupunctuur, hoe zit dat precies?

0
2693
Acupunctuur

Bij acupunctuur gebruikt men deze energiebanen of meridianen om de energiebalans weer in evenwicht te brengen. In China wordt acupunctuur al meer dan 3500 jaar uitgevoerd.

Wat doet men bij acupunctuur?

Het woord zegt het zelf, vertaald uit het Latijn betekend het, het prikken met een scherp voorwerp. In de acupunctuur tracht men de onbalans die er heerst te ontdekken en te corrigeren door op de juiste punten naalden aan te brengen. Acupunctuur heeft als doel de energie balans van organen te beïnvloeden en te verbeteren.

Wie past de acupunctuur toe?

Acupunctuur wordt beoefend door artsen, fysiotherapeuten, tandartsen en mensen zonder geneeskundige opleiding die een specifieke opleiding voor acupunctuur volgden. Meestal zijn deze acupuncturisten aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupunctuur. De acupuncturisten die aangesloten zijn bij de beroepsvereniging voor acupunctuur moeten aan bepaalde eisen voldoen en zich aan bepaalde gedragscodes houden.

Voor wie kan acupunctuur aangewezen zijn?

In onze westerse maatschappij wordt acupunctuur vooral toegepast bij mensen met pijn klachten. Bij artritis, rugpijn en reuma kunnen de pijnklachten aanzienlijk verbeterd worden.

Acupunctuur zou bij mensen die willen stoppen met roken of van andere verslavingen af willen geraken, de ontwenningsverschijnselen verminderen. Ook andere ziekten zouden behandeld kunnen worden met acupunctuur.

Hoe verloopt een bezoek aan een acupuncturist?

1. De diagnose

Alvorens de acupunctuur te kunnen toepassen zal de acupuncturist een diagnose stellen. Een klassieke acupuncturist gebruikt de Chinese diagnostiek.

  • Kijken naar de tong, de conditie en kleur van de huid, je haar, uw houding en manier van bewegen, luisteren naar de stem en uw ademhaling.
  • Vragen stellen over uw levenswijze,  lichaamsbeweging, slaapgewoonten, fobieën en stress.
  • Traditionele acupunctuur gaat de twaalf pols golven, zes in elke pols, voelen. Deze vertegenwoordigen de twaalf hoofdorganen en hun functies.

2. De behandeling door middel van acupunctuur

Bij acupunctuur worden dunne, roestvrije stalen en steriele naalden ingebracht. Dit gebeurt snel, pijnloos en zonder bloeden. Door de naald tussen duim en wijsvinger rond te draaien wordt er bij acupunctuur energie aan een punt onttrokken of toegevoegd. Je kunt een doof of tintelend gevoel waarnemen. De naalden worden maximaal een halve cm diep gestoken. Deze naalden blijven enkele minuten tot een half uur zitten.

3. Duur van een acupunctuur sessie.

De duur van een acupunctuur sessie is afhankelijk van persoon tot persoon, van de klachten en van de manier waarop de personen reageren op de behandeling. Een eerste acupunctuur sessie duurt al vlug een uur omdat er een gesprek plaats vindt om een goede diagnose te stellen alvorens de acupuncturist een eerste behandeling zal uitvoeren.

4. Beterschap bij acupunctuur

Hoe vlug er beterschap optreedt, is afhankelijk van de klachten. Acute klachten gaan vrij snel beterschap geven. Bij chronische klachten duurt het langer, maar zou toch na vier tot zes sessies voelbaar moeten zijn. Normaal gezien zou je na elke acupunctuur behandeling een lichte beterschap moeten voelen. Is er na acht behandelingen geen enkele verbetering, dan is acupunctuur niet geschikt voor het probleem.

5. Ziekenfonds en acupunctuur

Voor acupunctuur uitgevoerd door artsen is er terugbetaling voorzien. Sommige ziekenfondsen voorzien een bijdrage van 50 euro voor acupunctuur bij andere uitvoerders

SHARE