Alternatieve geneeswijzen, hoe zit dat precies?

2
3685
Alternatieve geneeskunde

Voor alternatieve geneeswijzen bestaat er meestal geen echt wetenschappelijk bewijs en word niet onderwezen aan een medische faculteit of school voor paramedici. Deze alternatieve geneeswijzen worden meestal niet door artsen beoefend en beogen niet alleen genezing of behandeling van een ziekte. De alternatieve geneeswijzen hebben dikwijls als doel een beter evenwicht te krijgen in het gehele lichaam of relaxatie te bekomen.

Vormen van alternatieve geneeswijzen

Er zijn veel vormen van alternatieve geneeswijzen, maar de meest gekende zijn: acupunctuur, homeopathie, chiropraxie, osteopathie, fytotherapie, reflexologie, aromatherapie, voedingstherapie en massage.

Wie beoefenen de alternatieve geneeswijzen?

Iedere vorm van alternatieve geneeswijzen heeft een eigen opleiding. Ook hebben ze hun eigen beroepsorganisatie en deontologische code. Allen hebben ze als doel de mensen te helpen om gezond te leven en het lichaam weer in balans te brengen.

Wil je een alternatieve geneeswijze beoefenen dan moet je de opleiding hiervoor afgerond hebben en een attest verkregen hebben. Meer en meer artsen gaan naast hun opleiding voor geneeskunde een bijkomende opleiding volgen voor één of meerdere alternatieve geneeswijzen.

Hierdoor zal je regelmatig behandelingen zien die artsen instellen en hun oorsprong kennen in de alternatieve geneeswijzen.

Alternatieve geneeswijzen en hun therapeutische aanpak

a. Alternatieve geneeswijze d.m.v. gesprekken
Dit wordt ook wel eens gesprekstherapie genoemd. Deze vorm van alternatieve geneeswijze wordt ook wel eens psychotherapie genoemd. Hier gaat men door interactieve gesprekken met de zieke achterhalen wat er is fout gegaan en tracht men op dit vlak het evenwicht te herstellen.

b. Alternatieve geneeswijze die gericht zijn op het lichaam en de totale mens
Hier gaat men uit van de klachten en de symptomen om op deze manier gaat men het lichaam weer in balans te brengen of een prikkel geven om zichzelf te herstellen. Hieronder vallen de homeopathie, accupunctuur, massage, bewegingstherapie, voedingstherapie.

c. Spirituele alternatieve geneeswijzen
Hier gaat men werken op basis van paranormale krachten, magnetisme en helderziend heid om oorzaken op te sporen en om de zieke te genezen. Hier gaat men er van uit dat de therapeut gebruik maakt van bovennatuurlijke krachten om de ziekte op te sporen en te genezen. Reiki, en magnetisme zijn vormen van spirituele alternatieve geneeswijzen.

Keuze tussen reguliere en alternatieve geneeswijzen

Er zijn tal van redenen waarom iemand de keuze maakt voor alternatieve geneeswijze in plaats van naar een dokter te gaan. Vele mensen kiezen voor alternatieve geneeswijzen wanneer de reguliere geneeskunde geen oplossing heeft voor de problemen die een zieke heeft.

Ze krijgen te horen dat ze ermee moeten leren leven, wat niet altijd aanvaardbaar is als je bijvoorbeeld jong bent en nog plannen hebt. Alternatieve geneeswijzen worden dikwijls in eerste instantie uitgeprobeerd omdat je niet echt ingrijpende medicatie hoeft te gebruiken en er geen nevenwerkingen aan verbonden zijn.

Een gedeeltelijke behandeling met homeopathische middelen kan je zelf in stellen door middeltjes die vrij te verkrijgen zijn. Het voordeel is dat ze gemaakt zijn uit natuurlijke producten en geen nevenwerkingen hebben.

SHARE