Homeopathie, een alternatieve geneeswijze die werkt?

1
3105
Homeopathie

De grondbeginselen van de homeopathie werden echter reeds vastgelegd in de 17 de eeuw door Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843) die zowel arts, chemicus als bioloog was.

Gebruikte producten in de homeopathie

Homeopathische producten zijn natuurlijke producten die uit de natuur komen (zoals Aloë Vera) . Deze natuurlijke producten zijn gemaakt uit grondstoffen die uit planten, dieren en mineralen gehaald worden. Deze grondstoffen worden bewerkt door afwisselende verdunning en schud technieken tot enkele duizenden keren.

Waarop is homeopathie gebaseerd?

De werking van homeopathie is gebaseerd op de behandeling van “ een gelijke met het gelijkende”. Dit betekent dat bepaalde stoffen in onverdunde vorm gegeven aan gezonde mensen bepaalde symptomen kunnen veroorzaken. Wanneer we nu deze stoffen zeer sterk verdunnen en schudden volgens een bepaald schema dan maken we een medicament tegen deze symptomen. Gaan we deze homeopathische middelen toedienen aan zieke mensen met deze verschijnselen dan gaan we hun lichaam prikkelen om zelf de ziekte te gaan bestrijden. Een goed voorbeeld is koffie. Deze zal bij veel mensen aanleiding geven tot slapeloosheid. In homeopathische verdunning zal dit helpen om te slapen.

Twee vormen van homeopathie

In de homeopathie heb je twee vormen van geneeswijze: de klassieke homeopathie en de klinische homeopathie. Ze gebruiken beide dezelfde middelen, maar hun standpunt t.o.v. de patiënt is verschillend.

Klassieke homeopathie

Deze vorm van homeopathie wordt uitgeoefend door speciaal opgeleide homeopaten. Tijdens een uitgebreid consult wordt hun ziektebeeld in kaart gezet en behandeld met een middel dat speciaal gericht is op een kwaal.

Klinische homeopathie

Deze vorm richt zich niet alleen op de patiënt, maar ook op de klachten die deze heeft. De medicatie is hier op een orgaan gericht en niet op de patiënt in zijn geheel. Klinische homeopathie gebruikt ook combinatie middelen die op verschillende organen werken. Deze vorm van homeopathie is geschikt voor zelfmedicatie.

Werkt homeopathie?

Dikwijls wordt de vraag gesteld of deze extreem verdunde producten wel werken. Patiënten die genezen zijn door homeopathie kunnen dit alleen maar bevestigen. Homeopathie wordt ook aan kleine kinderen en dieren gegeven die absoluut niet in staat zijn hun mening te geven. Hier stellen dierenartsen en anderen enkel vast dat het ook werkt. Genezing in de homeopathie bestaat niet uit het verdwijnen van één of meerdere klachten. De patiënt zal volledig herstellen zowel op lichamelijk als psychisch vlak.

De snelheid van genezing varieert afhankelijk van de soort ziekte. Acute ziekten genezen vrij snel. Chronische ziekten zijn reeds heel lang aanwezig en hier zal ook het genezingsproces langer duren.

Veiligheid van homeopathische middelen

Homeopathische producten zijn zeer sterk verdund, soms zelfs enkele duizenden keren. Ze worden in de homeopathie toegediend in de kleinste dosis, enkele druppels per keer of enkele granullen per dosis. Toch werkt deze dosis het krachtigst en is het één van de veiligste vormen van medicatie. Iedereen kan deze medicatie gebruiken. Toch is het voor zwangere vrouwen verstandig elke vorm van medicatie te vermijden gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap.

SHARE