Hoe te kampen tegen vermoeidheid?

0
2924
Vermoeidheid

Vermoeidheid kan verschillende niveaus aannemen. Gaande van een gewone tijdelijk vermoeidheid over langdurige vermoeidheid tot zelfs chronische vermoeidheid of extreme vermoeidheid: vermoeidheid kan op elk moment van ons leven toeslaan en het is zaak er niet lichtzinnig mee om te gaan want vaak is het een signaal dat er iets al dan niet ernstig met ons lichaam scheelt.

Allemaal hebben we ooit te kampen met vermoeidheid

Vermoeidheid kan in allerlei vormen optreden, en niemand is er vrij van. Al is er natuurlijk een enorm groot verschil tussen het gevoel van zalige vermoeidheid dat optreedt wanneer je als geoefend sporter een paar uur intensief bent gaan fietsen, en iemand die ondanks een lange nachtrust en slaappillen bij het ontwaken in de ochtend helemaal niet het gevoel heeft dat hij uitgeslapen is en de hele dag loopt te suffen.

‘Sportieve’ vermoeidheid

Dit is wellicht de leukste vorm van vermoeidheid: je hebt een hele tijd keurig aan je conditie gewerkt, je laat je geregeld onderzoeken door een arts en die zet het licht op groen om heerlijk te gaan sporten. Je trekt er op uit om te trainen voor een marathon, je gaat in het weekend met de club van wielertoeristen op stap, je doet aan bergbeklimmen… kortom, je bent op een gezonde manier redelijk intens fysiek bezig met sporten en bewegen en na die inspanning treedt natuurlijk een zekere vermoeidheid op.

Ashwaganda

Voldoende rusten, ook geestelijk

Het is zaak dan voldoende te stretchen en te rusten, ook geestelijk. Het is niet voor niets dat het biertje of het glaasje wijn na een sportieve inspanning dubbel smaakt, want je hersenen geven het signaal door aan je spieren dat je deze traktatie dubbel en dik verdiend hebt. Nog een heerlijk douche of warm badje nadien (misschien met dan het glaasje?) en je kunt er weer helemaal tegen.

Vermoeidheid die niet wil weggaan

Anders wordt het wanneer de vermoeidheid begint op te treden zonder dat je daarvoor grote inspanningen hebt gedaan. Het is dan belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren.

Vaak heeft de vermoeidheid een duidelijk aanwijsbare lichamelijke reden en kan de dokter snel een behandeling voorstellen die het probleem weet op te lossen.

Lichamelijke redenen voor langdurige vermoeidheid

Lichamelijke redenen voor langdurige vermoeidheid kunnen van diverse oorsprong zijn. Dat kan gaan van een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen, gebrek aan ijzer en noem maar op. Soms kan de vermoeidheid bestreden worden door een kuur met vitamines, mineralen en bepaalde voedingssupplementen te volgen zoals het prachtige, zeer doordachte en volledige product Life Extension Mix.

Slaat deze na verloop van tijd niet aan, dan kan de arts overgaan tot een bloedonderzoek. Deze analyse van je bloed kan al heel wat duidelijk maken, en zelfs al wordt de oorzaak nog niet meteen gevonden, dan kunnen toch bepaalde aanleidingen tot oververmoeidheid bestreden worden.

Wanneer de oorzaak voor langdurige vermoeidheid niet gevonden wordt

Wanneer de oorzaak voor langdurige vermoeidheid niet gevonden wordt is dat nog niet meteen reden tot paniek.

Dan zal de arts je wellicht doorverwijzen naar een specialist of een ziekenhuis voor een grondig algemeen onderzoek. Leuk is dat natuurlijk nooit, maar de kans is toch groot dat men daar de oorzaak van je langdurige vermoeidheid zal kunnen vinden.

Er kunnen fysieke factoren meespelen zoals slecht functionerende organen zoals het hart, de longen, de schildklier, infecties, virussen…  Kortom, een bonte cocktail van redenen die kunnen verklaren waarom iemand zich al die tijd steeds moe voelt en waaraan dan hopelijk iets gedaan kan worden.

Bij onverklaarbare fysieke vermoeidheid kan het energiepeil toch vaak sterk verbeterd worden door de combinatie van twee zeer goede lichaamseigen stoffen als voedselsupplement, namelijk acethyl-l-carnithine en ubiquinol samen ingenomen, twee maal per dag.

Chronische vermoeidheid

Men spreekt van chronische vermoeidheid wanneer de vermoeidheid na zes maand niet  opgelost kan worden. Gelukkig is dat maar voor een klein deel van de mensen met vermoeidheid het geval.

In ieder geval is de wetenschap steeds verder gevorderd en blijft men inzetten op het onderzoek naar chronische vermoeidheid.

Wat als vermoeidheid extreem wordt?

Wat als vermoeidheid extreem wordt? Het is natuurlijk onze grootste nachtmerrie: steeds vermoeid rond te lopen, ondanks eventueel medicatie met slaappillen nooit echt goed kunnen slapen en nooit het gevoel hebben uitgeslapen te zijn. Je leven gaat daar aan onder door, want het is onmogelijk om met extreme vermoeidheid nog voltijds  te gaan werken.

Ook zal je sociaal leven en je gezinsleven er onder lijden, want het is niet evident voor je huisgenoten, je familieleden, vrienden en naaste omgeving om altijd met je vermoeidheid rekening te  moeten houden en er begrip voor op te brengen.

Het isolement van mensen met extreme vermoeidheid

Mensen met extreme vermoeidheid dreigen wanneer ze niet goed opgevangen worden geïsoleerd te raken en te vervreemden van hun omgeving. Ze hebben dan ook de nodige aanmoediging en ondersteuning nodig om hen te laten blijken dat ze niet alleen zijn.

Ook al kan je geen helpende hand reiken, toch is een troostend en begrijpend woord op tijd en stond van groot belang om hen het gevoel te geven dat je achter hen staat.

Psychische oorzaken van extreme en chronische vermoeidheid

Soms heeft chronische en extreme oververmoeidheid een geestelijke oorzaak. Dat is uiteraard allerminst een pretje te noemen, maar heft is anderzijds een geluk met een ongeluk. Bepaalde lichamelijke klachten die tot oververmoeidheid leiden worden soms nooit gevonden, of er bestaat voorlopig nog geen enkele manier om ze te bestrijden, met andere woorden, de patiënt moet er mee leren leven.

Bij oververmoeidheid veroorzaakt door geestelijke factoren is er, hoe duister de tunnel ook mag lijken, toch een spaarzaam lichtje met hoop aan het einde van die lange tunnel.

Bij geestelijke factoren zoals bijvoorbeeld stress of het zich niet goed voelen in een bepaalde situatie zoals problemen op het werk, een slecht functionerend gezin, een mank lopend huwelijk en noem maar op, is er namelijk de mogelijkheid om te proberen deze oorzaak te verhelpen en weg te nemen, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Leidt je aan chronische of extreme vermoeidheid ten gevolge van geestelijke factoren, dan is het van belang dat je hier in eerste instantie zelf eens goed over nadenkt, of als je je daar niet tot in staat acht, je hierin door je omgeving en graag ook een expert te laten begeleiden. Samen sta je sterker, en hopelijk kom je er ook weer uit. Ga dus de confrontatie aan en wees eerlijk met jezelf.

SHARE