Sommige rugpijn kan je zelf behandelen

2
5907
Rugpijn

Pijnlijke en ontstoken gewrichten en spieren zullen thuis zeer snel reageren op behandeling en op korte termijn genezen. Een onderliggende oorzaak zoals een botziekte of een subluxatie van de ruggenwervel waardoor deze niet meer op een rechte lijn staat, kan een professionele aanpak van een arts of chiropractor vereisen. Eerst en vooral moet er een onmiddellijke pijnverlichting komen, gevolgd door een onderzoek naar de oorzaak van de spier, gewricht of zenuwpijn in de rug.

Misvattingen

Rugpijn ter hoogte van de spieren en wervelkolom kan ontstaan zonder dat ze veroorzaakt werden door een letsel of een bewuste beweging in de omgeving ervan. Slecht slapen of wakker blijven, een ongelijke beenlengte en een slechte stand van de voeten kunnen chronische pijn teweeg brengen. Ondanks het feit dat we thuis, volgens de Wereldwijde Vereniging voor Chiropractors, gemakkelijk spierproblemen en gewrichtsontstekingen kunnen behandelen, zullen ze een onderliggend chronisch probleem niet oplossen.

Vaststellingen

Ontsteking van de rugspieren en het weefsel rondom de gewrichten kan ervoor zorgen dat je problemen hebt bij het opstaan en lopen of pijn hebt bij het zitten of staan. Het rugcentrum in Maryland Amerika behandelt symptomen zoals beperkte bewegingsmogelijkheden en pijn tijdens bewegingen op dezelfde wijze als deze die het gevolg zijn van kneuzingen en over rekkingen. Zwakte in de benen of pijn die uitstraalt vanuit de rug naar de benen en billen toe, kunnen te wijten zijn aan een chronisch spinaal probleem. Een thuis behandeling van rugpijn geassocieerd met bot- of zenuwbeschadiging, zoals osteoporose of ischias, biedt slechts een tijdelijke oplossing, maar geen genezing.

Oplossing

Het bestrijden van ontstekingen is het hoofddoel in de behandeling van pijnverlichting. Het Maryland rug centrum pleit voor het verminderen van stress ter hoogte van de gekwetste spieren en gewrichten in de vorm van rust als een behandeling om te genezen. Samen met de rust, kunnen patiënten medicatie nemen, zoals aspirine of ibuprofen, ook kunnen ze warme of koude kompressen aanbrengen. Afwisselend warmte en koude aanbrengen gedurende 20 minuten kan verlichting geven. Een herbruikbare warme/koude gelpack moet worden opgewarmd in de magnetron, en gekoeld in de koelkast. Deze procedure kan gedurende de dag herhaald worden.

Preventie

Bij langdurige thuis behandelingen gaat men ook eventuele houdingsproblemen aanpakken, een slechte staande, zittende of slaaphouding corrigeren kan rug en nekpijn definitief elimineren. De Amerikaanse organisatie voor fysiotherapie stelt voor om patiënten die de neiging hebben om in elkaar te zakken als ze rechtop staan, abdominale  oefeningen te laten uitvoeren. Degenen die pijn hebben als gevolg van hun slaaphouding, kunnen pijn verlichting krijgen wanneer ze op hun zijkant of op hun rug gaan liggen, eerder dan in buikligging, doordat de ruggengraat op één rechte lijn ligt.

Waarschuwing

De Mayo Clinic merkt op dat kinderen met rugpijn die herstellende zijn van  waterpokken zeker geen aspirine mogen innemen. Voor kinderen onder de 2 jaar vormt aspirine zeker een gevaar voor de gezondheid, maar een niet medicamenteuze behandeling met warme en koude kompressen biedt een veilige alternatieve pijnbestrijding.

MSM

 

SHARE