Tanden bleken: wat is mogelijk?

1
10584
Tanden bleken

Momenteel zijn er zelfs behandelingen mogelijk, aangepast aan ieders budget. Deze behandelingen kunnen variëren van bleek sessies die uitgevoerd worden door de tandarts tot het gebruiken van kant-en-klaar kits voor thuisgebruik. Het grootste voordeel is dat het werkt en iedereen die zijn of haar tanden bleekt zal op korte of langere termijn een aanzienlijke verbetering krijgen van de helderheid en de witheid ervan.

Wanneer gebruikt men de term tanden bleken?

Men mag enkel spreken van bleken wanneer men de tanden lichter zal maken dan hun natuurlijke kleur. Dit kan dus uitsluitend wanneer er producten gebruikt worden die bleekmiddelen bevatten zoals waterstofperoxide of carbamide peroxide. Wenst men echter de oorspronkelijke kleur van de tanden herstellen, door bijvoorbeeld de tanden grondig te reinigen, dan spreekt men van whitening.

Het vergelen van de tanden een natuurlijk proces.

Het tandglazuur is zodanig ontworpen dat het de tanden beschermd tegen de gevolgen van kauwen, knarsen, zuur en zoet aanvallen door onze voeding. Hierdoor wordt het glazuur in de loop der jaren dunner en gaat de gele kleur van de onderliggende dentine of de kern van de tand zichtbaar worden.

Verschillende mogelijkheden om de tanden te bleken

Momenteel zijn er verschillende behandelingsmethoden om de tanden te bleken. Telkens worden er verschillende concentraties van peroxide gebruikt en is er een verschil in de gebruikelijke contacttijd. Het resultaat kan versneld worden naargelang de methode die gebruikt wordt. Toch is het nodig om de juiste informatie te hebben in verband met de gebruikte methode om ongemakken te voorkomen.

Het bleken door een tandarts

Wil men op zeer korte tijd een aanzienlijke verbetering krijgen van de witheid van de tanden, dan kan men deze laten bleken door een tandarts. De methode bestaat eruit dat men een relatief hoog gedoseerde peroxide gel gaat gebruiken. Deze procedure wordt uitgevoerd door een bekwame tandarts of een getrainde tand technicus. Allereerst brengt men een rubberen dam aan die het tandvlees beschermd.

Bij elke sessie blijft de peroxidegel 15 tot 20 minuten op de tanden inwerken met vaste intervallen tot 1 uur. Heeft men zeer gele tanden dan kan het aangeraden zijn om in verschillende sessies te werken en verschillende afspraken te maken om de tanden te bleken. Deze methode kan aangevuld worden door een thuis bleek methode te gebruiken.

Thuis bleken of home bleaching

Deze thuis bleek kit bevat een eenvoudig te gebruiken lagere concentratie peroxide gel die men soms gedurende een uur of langer op de tanden laat inwerken. De gel wordt aangebracht op de tanden met behulp van een op maat gemaakte bleeklepel.

Universele bleek kit uit de supermarkt

Deze universele kit bevat een zeer laag gedoseerde blekende gel voor thuis gebruik. De gel wordt hier aangebracht op de tanden door middel van een universele aplicator of strips. Meestal moet deze methode zeer regelmatig gebruikt worden om een duidelijk resultaat te geven.

Waterstofperoxide of carbamide peroxide

Wanneer het bleek proces onder toezicht van een tandarts gebeurt, gebruikt men meestal het zeer krachtige en snelwerkende waterstof peroxide. De gebruikte concentraties variëren van 9 tot 40 %. De middelen die men aanbiedt voor thuisgebruik, bevatten meestal carbamide peroxide dat trager werkt omdat het eerst moet uiteenvallen in waterstofperoxide. Carbamide peroxide heeft ongeveer een derde van de kracht van waterstofperoxide maar is veel veiliger in gebruik.

Risico’s bij het tanden bleken.

Over het algemeen is het bleken van de tanden vrij veilig als men zich aan de gebruikelijke voorschriften houdt. Toch zijn er een aantal risico’s aan verbonden die je toch niet over het hoofd mag zien.

  1. Bleken kan de gevoeligheid van de tanden tijdelijk verhogen waardoor je soms spontane pijn aanvallen kan ervaren.
  2. Soms kan het tandvlees terugtrekken wanneer men overgevoelig is voor de bleek producten. Tandvullingen kunnen lossen en er kunnen scheurtjes optreden.
  3. Irritatie van het tandvlees tengevolge van de producten, deze verdwijnt meestal enkele dagen na de behandeling.
  4. Kleurverschillen doordat kronen, vullingen en lijmen niet beïnvloed worden door de bleekmiddelen.
  5. Geen enkele bleekmethode is blijvend en vraagt een regelmatig onderhoud.
SHARE