Het hoe en wat van tanden bleachen

1
7961
Tanden bleken

In de loop der jaren treden er immers veranderingen op in de minerale samenstelling van de tanden. Ook invloeden van buitenaf door: medicatie, voeding, nicotine, koolzuurhoudende dranken, snoepgoed en alcohol maken de tanden geler van kleur. Toch verkiezen we zo lang mogelijk stralend witte tanden te behouden.

Waarom tanden bleachen en wat kan je verwachten?

Tanden bleachen of bleken is een populaire methode om ervoor te zorgen dat je altijd een stralend witte glimlach hebt. De procedure bestaat erin de natuurlijke kleur van de tanden lichter te maken door deze te bleken. Het eindresultaat verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de kleur van de tanden voor het bleken, de intensiteit en duur van de procedure. Wanneer de verkleuring van de tanden van binnenuit komt is het enkel mogelijk deze te bleken door een interdentale bleaching. Deze interdentale bleaching kan enkel door een tandarts uitgevoerd worden.

Hoe gebeurt het bleachen?

Tanden bleachen is een chemisch proces dat wordt gebruikt om vlekken te verwijderen van het oppervlak van de tanden en hun kleur witter te maken. Men kan gebruik maken van chemische producten zoals gels die waterstofperoxide of carbamide peroxide bevatten of een bleaching laten doen doormiddel van hoog energetisch licht.

Methodes voor het bleachen van de tanden

Er zijn momenteel verschillende methoden om je tanden te bleachen. Methoden die door een tandarts worden uitgevoerd en die je zelf thuis kan uitvoeren.

Tanden bleachen bij de tandarts

Bleachen door het gebruik van een laser: nadat je tanden grondig gereinigd werden en je tandvlees afgeschermd met een laagje kunsthars zal de tandarts je tanden insmeren met een speciale gel die onder invloed van het laserlicht de tanden zal bleken. De totale behandeling duurt ongeveer een uur en wordt afgesloten met een extra fluor behandeling.

Bleachen met de hulp van waterstofperoxide: deze methode vraagt veel meer voorbereiding en een zorgvuldige afscherming van het tandvlees doormiddel van een rubberen lapje. Tijdens de behandeling brengt men een hoeveelheid waterstofperoxide aan op de tanden die om de 5 à 10 minuten ververst moet worden. Afhankelijk van het resultaat duurt dit 30 tot 45 minuten. Nadien wordt alles grondig weggespoeld.

Zelf je tanden bleachen

Alvorens zelf je tanden te gaan bleachen is het goed om ervoor te zorgen dat je gebit in een uitstekende conditie is. Regelmatig naar de tandarts gaan om eventuele gaatjes te laten vullen, kalksteen te laten verwijderen en eventuele tandvlees problemen te voorkomen. Poets regelmatig je tanden, gebruik een goede tandpasta, mondspoelingen en vermijd dranken, nicotine en voedingsmiddelen die de tanden verkleuren.

Er zijn verschillende methodes, maar de meest gebruikte is die van de bleeklepel. Deze bleeklepel kan op maat gemaakt worden bij je tandarts, maar er zijn ook pakketjes waar een universele bleeklepel bijgeleverd wordt. Het is een uit kunststof gemaakt gootje waar de tanden in passen. Nadat je de tanden zorgvuldig hebt gereinigd ga je een hoeveelheid van de bijgeleverde gel in de bleeklepel doen en in de mond steken.

Dit moet je elke dag gedurende een uur dragen. De gel zal ondertussen zijn werk doen en na enkele weken zie je zichtbaar resultaat. De gel bestaat uit een lage concentratie waterstofperoxide of ureumperoxide.

Nadelen van tanden bleachen

  • De resultaten verschillen van persoon tot persoon.
  • Herhaaldelijk bleachen met waterstofperoxide maakt de tanden poreuzer en zwakker.
  • Bleek gels kunnen het tandvlees tijdelijk overgevoelig maken en een ontstekingsreactie veroorzaken.
  • Het effect kan gaan van enkele weken tot enkele maanden, maar de tanden zullen steeds opnieuw verkleuren.
SHARE