Vet verbranden hoeft niet noodzakelijk moeilijk te zijn

1
4618
Vet verbranden

1. Minder calorieën innemen dan je verbruikt

Op deze manier gaat het lichaam de extra energie die je nodig hebt halen uit de vetreserves die men in de loop der jaren heeft opgebouwd.
Een normale werkende volwassene verbruikt ongeveer 2500 kcal per dag. Wanneer we deze verlagen, gaan we afvallen en vet verbranden.

Een drastisch verminderen van de calorie toevoer en dus caloriëen verbranden  is af te raden omdat hierdoor het metabolisme vertraagt en het lichaam extra voedingstoffen gaat opstapelen wanneer je meer eet. Verlagen tot 1800 kcal is voldoende.

Belangrijker is een gezond voedingspatroon aan te leren waarin voldoende vezels, vitaminen en mineralen zitten. Verse groenten, volkoren producten en fruit zijn hierbij noodzakelijk. Vetten moeten beperkt worden en vervangen door onverzadigde vetzuren zoals bijvoorbeeld olijfolie.

2. Meer calorieën verbruiken dan je eet

Door extra te sporten en te bewegen ga je extra energie verbruiken. Wanneer het lichaam deze energie niet uit de voeding kan halen worden de reserves aangesproken. Ga nooit sporten zonder te eten want dan ga je spiermassa verbruiken en niet je vetreserves.

Je hebt hier de keuze uit verschillende soorten van sporten en bewegen.

 • Krachtsporten
  Bij krachtsporten ga je spiermassa opbouwen. Hoe meer spiermassa iemand heeft, hoe meer energie deze verbruikt. Oefeningen met gewichten zijn geschikt voor de armspieren, schouders, biceps, triceps en borst. Buikspieroefeningen gaan meer werken ter hoogte van buik, dijen, bilspieren enz. Hier is het vooral belangrijk dat je deze training regelmatig doet. Beter elke dag een half uurtje dan één keer per week 4 uur te trainen.
 • Duursporten
  Bij duursporten is niet de kracht belangrijk, maar de duur dat je met de beweging bezig bent. Hoe langer je deze volhoudt, hoe meer energie het lichaam gaat verbruiken. Door transpiratie verlies je afvalstoffen. Ook hier is regelmaat van belang. Duursporten zijn o.a. joggen, lopen, zwemmen, tennissen

3. Verhoog het metabolisme

 • Door 1,5 l water per dag te drinken gaat men het metabolisme verhogen en verbruikt men per jaar 17000 calorieën extra.
 • Gebruik meer proteïnen dan verbruikt het lichaam extra energie om deze te kunnen verteren. Je moet er wel rekening mee houden dat deze eiwitten slechts 20 à 30 % van je dieet mogen uitmaken. Teveel eiwitten kunnen het lichaam ook schaden. Bruikbare eiwit bronnen komen niet van kippeneieren maar van wit vlees en vis.
 • Vijf maal per dag een kleine maaltijd eten is veel gezonder dan drie maal een gewone maaltijd. Het zorgt er tevens voor dat het metabolisme niet vertraagt.
 • Vermijd geraffineerde suikers want deze vertragen het metabolisme.
 • Voldoende slapen zorgt voor een goede werking van het metabolisme. Slapeloosheid brengt de insuline productie in de war en zorgt voor een verhoging van het stress hormoon. Hierdoor gaat ook de drang naar zoetigheid verhogen.
 • Voedingsmiddelen die het metabolisme verhogen zijn appelazijn, ananas, groene thee, koffie. Voeg geen suiker toe aan je warme dranken. Ook kruiden zoals cayene peper of pili pili gaan ervoor zorgen dat je meer energie verbruikt tijdens de maaltijd.

4. Optimaal vet verbranden

Om optimaal vet te verbranden is het nodig dat je rekening houd met al deze vormen van vetverbranding. Afwisseling, regelmaat en volhouden is hierbij belangrijk.

SHARE