Welke verschillende soorten sportdrank zijn er?

0
5516
Sportdrank

De samenstelling van de drankjes evolueerde en ze werden steeds efficiënter. Met een goede hydratatie van het lichaam konden sporters steeds betere prestaties leveren. Ook gewone recreatie sporters begonnen deze te gebruiken en er ontstonden verschillende soorten drankjes aangepast aan de te leveren prestaties.

Isotone sportdrankjes

1. Wat betekent isotoon?

Isotone sport drankjes worden ook wel eens de dorstlessers voor de sporters genoemd. Isotoon betekend dat de concentratie van de deeltjes die erin opgelost zijn, gelijk zijn aan deze van de lichaamscellen. Hierdoor wordt deze vloeistof ook veel gemakkelijker opgenomen door ons lichaam. Sportdrankjes die isotoon zijn worden gebruikt wanneer een snelle opname van vocht door ons lichaam nodig is.

2. Wanneer gebruiken?

Wanneer  je snel vocht moet toediening, bij deshydratatie. Voor een wedstrijd, want als de maag nog vol is wanneer je begint te sporten, krijg je last van een opgeblazen gevoel. Bij duursporten dien je elk kwartier te drinken, dit kan problemen geven zoals braakneigingen en problemen om de maag te ledigen. Tijdens het sporten werkt de maag nog minder goed omdat alle energie naar het sporten gaat. Isotone dranken zorgen ervoor dat deze ongemakken niet voorkomen omdat deze zeer gemakkelijk opnemen.

3. Isotone sportdranken en hun concentratie?

Er zijn momenteel tal van isotone sportdrankjes op de markt en deze bevatten 6-8 gram koolhydraten per 100 ml. Voorbeelden zijn: AA isotone, Aquarius, Extran, isostar.

Hypotone sportdrankjes

1.Wat betekent hypotoon?

Hypotone dranken zijn deze drankjes waarvan de concentratie van de deeltjes die erin zitten, lager zijn dan deze die in de lichaamscellen zitten. In de maag wordt dit goed opgenomen, maar in de dunne darm gebeurt de opname veel minder waardoor er vocht in de darmen achterblijft en daar voor ongemakken kan zorgen wanneer je sport..

2.Wanneer gebruiken?

Deze dranken zijn ideaal als gewone dorstlesser als je geen extra koolhydraten nodig hebt. De dagen dat je geen sport beoefent of uren voor het sporten. Ze zijn niet geschikt als drank net voor of direct na het sporten. Hiermee kan je het lichaam hydrateren zonder extra toevoer van koolhydraten en andere stoffen.

3.Hypotone sportdrankjes en hun concentratie?

Hypotone sportdrankjes bevatten minder dan 4 g koolhydraten per 100 ml.
De hypotone drankjes die we kennen zijn: water en sportwater.

Hypertone sportdrankjes

1. Wat betekent hypertoon?

Een vloeistof is hypertoon als de concentratie opgeloste deeltjes groter is dan in de cellen van ons lichaam. Hierdoor blijft deze vloeistof veel langer in de maag aanwezig en is dit nadelig voor tijdens het sporten. Ideaal om na het sporten de energie voorraad weer aan te vullen. Ze bevatten heel veel energie in een kleine concentratie vloeistof. Deze drankjes worden ook wel eens energy drinks genoemd en zijn populair bij jongeren. Dit soort energy drinks zijn echter niet  geschikt voor sporters omdat ze veel koolzuur bevatten.

2. Wanneer gebruiken?

Hypertone sportdrankjes gebruik je best na het sporten om de energie toevoer weer aan te vullen. Na intensief trainen dienen de glycogeen en energie voorraden van de spieren aangevuld te worden en dit binnen de twee uren. Hiervoor zijn hypertone sportdrankjes ideaal.

3. Hypertone sportdrankjes en hun concentratie?

Hypertone sportdrankjes bevatten meer dan 8 mg koolhydraten per 100 ml. Huidige hypertone sportdrankjes zijn Carbo Power, ACE multivitaminedrank, Whey Amino Drink, Fatburner drink, Red Force, Extran Energy, AA high energy, Dextro Energy.

SHARE