Toch kan zo een kuur je een aantal ongemakken bezorgen of zelfs gevaarlijk zijn wanneer je er roekeloos mee omspringt.
Tips voor een veilig zonnebankgebruik
-
- Alvorens je een zonnebank kuur begint (al dan niet in combinatie met een welness arrangement) is het interessant om even je huid type te laten bepalen. Dit kan bij een dermatoloog of door middel van een eenvoudige test.
- Onder de 18 jaar gebruik je best geen zonnebank.
- Gebruik een zonnecrème die geschikt is voor jou huidtype. Ook onder de zonnebank moet je deze gebruiken omdat er net zoals in zonnestralen UVA en UVB stralen vrij komen. Zonnecrèmes bevatten vitamine E die de huid verzorgen, voorkomt dat deze sneller veroudert of uitdroogt.
- Een zonnecrème die onder invloed van het zonlicht de huid versneld bruin laat worden kan ervoor zorgen dat je minder zonnebank sessies nodig hebben.
- Een zonnebank kuur dien je langzaam op te bouwen. De eerste malen moeten de sessies kort zijn waarna je deze langzaam kan opbouwen tot de maximum duur.
- Ga niet elke dag naar de zonnebank want dat zou erg onverstandig zijn. Na elke sessie moet je de huid laten rusten anders wordt deze overgevoelig en krijg je geen mooi resultaat. Men raadt aan om minimum 48 u tussen elke sessie te laten.
- Controleer elke dag je huid op onvoorziene reacties. Er zijn huidaandoeningen die verbeteren met een zonnebankkuur, maar er zijn ook huidaandoeningen die beginnen of verergeren onder invloed van zonlicht.
- Krijg je roodheid, irritatie of eczeem ga dan onmiddellijk naar een arts of dermatoloog
- Bescherm je ogen tegen het teveel aan zonlicht. UV-straling die het oog binnenkomt kan sneeuwblindheid, lasogen en eventueel staar veroorzaken
- Ga naar een zonnebankcentrum met geschoold personeel. Deze zorgen voor een goede begeleiding en een degelijk onderhoud van de apparatuur. Verouderde toestellen of niet tijdig vervangen van de lampen kan gevaar opleveren voor de gezondheid.
Nadelen van een zonnebank
-
- Goede zonnebanken stralen enkel UVA licht, deze zijn echter drie maal sterker dan deze afkomstig van de zon en dus niet ongevaarlijk. Een teveel aan stralen kan huidziekten veroorzaken wanneer we de huid niet of onvoldoende beschermen.
- Tijdens het bruinen, worden er pigmentcellen aangemaakt. Dit is een manier om de huid te beschermen. Merk je dat er enkel roodheid ontstaat en geen pigment vorming, dan is het beter om de zonnebank te vermijden en goede voorzorgsmaatregelen te nemen.
- Het gebruik van cosmetica onder de zonnebank kan aanleiding geven tot ongewenste reacties. Cosmetische producten kunnen onder invloed van de gebruikte UVA stralen veranderen en de huid aantasten. Daarom moet je eerst douchen en alle cosmetica verwijderen alvorens onder de zonnebank te gaan.
- Blootstelling aan zonnestralen en UVA stralen doet de huidcellen uitdrogen en zorgt voor een snellere veroudering. Een vochtregulerende crème met vitamine E kan deze nadelen verminderen maar niet volledig wegnemen.
- Snel bruinen kan ervoor zorgen dat de huidcellen onvoldoende kunnen recupereren en blijvende letsels opleveren.
- Huidkanker kan zowel door de zon als door een zonnebankkuur ontstaan.