Een zonnebankkuur: goed of slecht voor je huid?

1
5181
Zonnebank

Soms wordt een zonnebankkuur aangeraden als behandeling van een aantal vormen van eczeem of bij huidaandoeningen zoals psoriasis. Tijdens een kuur wordt je omgeven met UV-licht waardoor de huid aangezet wordt om bruin te worden. Blootstelling van de huid aan UV-licht is niet altijd zonder gevaar en kan huid kankers doen ontstaan.

Voordelen van een zonnebankkuur

Het zonlicht zend UV-A en UV-B licht uit die verantwoordelijk zijn voor het bruinen en eventueel verbranden van de huid. UV-B start het bruinen en UV-A zorgt voor het uiteindelijke resultaat. Wanneer je in de zon gaat liggen, kan je de hoeveelheid stralen van elke soort niet regelen.

Bij een zonnebankkuur (lees ook onze zonnebanktips) kan je de verhouding UV-A en UV-B stralen zodanig in stellen dat je het beste resultaat krijgt en minimale risico’s loopt op verbranden of het eventueel ontstaan van huidproblemen. Het is minder belastend voor de huid om een zonnebank kuur te ondergaan dan je gewoon in de zon te leggen.

Hoe dikwijls kan je de zonnebank gebruiken?

Het is niet aan te raden om dagelijks gebruik te maken van de zonnebank. Je laat best minimaal 48 uur tussen elke sessie om het risico op overmatige blootstelling te beperken. Uw huid heeft de tijd nodig om te recupereren tussen twee zonnebank sessies. Enkele keren per week gebruik maken van een zonnebank met de nodige recuperatie tijd tussen twee sessies zal je een beter en mooier resultaat geven zonder de huid te overbelasten. Een korte sessie van 15 minuten is ruim voldoende en zorgt ervoor dat je huid zijn jeugdig uiterlijk behoud.

Wanneer er bruine moedervlekken ontstaan op de huid moet je het aantal zonnebank blootstellingen beperken.

Voorzorgsmaatregelen

Het wordt ten zeerste aangeraden om alle make-up te verwijderen alvorens je een zonnebank gebruikt. Hierdoor krijg je het beste resultaat en sommige make-up soorten kunnen huidirritatie geven bij het zonnen. Bij iedere blootstelling aan UV-A of UV-B straling, zowel in de zon als bij het gebruik van een zonnebank, moet je een goede zonnecrème gebruiken. Deze beschermt de huid tegen verbranden en helpt je ook om een beter en duurzamer resultaat te verkrijgen.

Daar een zonnebank kuur de huid uitdroogt is een vochtinbrengende crème die de huid voedt en hydrateerd geen overbodige luxe. Een goede lippenbalsem beschermt de lippen tegen uitdroging en een speciale bril zorgt voor een extra bescherming van de ogen. Ga naar een erkend zonnebank centrum, deze dragen de grootste zorg voor hun apparaten en vervangen regelmatig de lampen. Lampen die te lang in gebruik zijn geven een andere UV-A, UV-B verhouding dan je ingesteld hebt, waardoor je meer risico loopt op verbranding.

Huidverzorging en zonnebankkuur

Een goede huidverzorging met het aanbrengen van extra hydratatie en voeding zorgen voor een mooier en gezondere huid. Een gezonde, vochtige huid zal sneller bruinen en deze kleur langer behouden. Voor je een zonnebank kuur begint, kan je best eens goed douchen en eventueel scrubben om alle dode huidcellen te verwijderen. Een goede zonnecrème voor het zonnen, hydrateert en beschermt de huid waardoor je minder problemen krijgt.

SHARE