De voedingswaarde van natuuryoghurt

1
6774
Yoghurt

Overzicht

Je kan medisch bewijzen dat yoghurt tal van gezondheid voordelen heeft door de aanwezigheid van probiotische bacteriën, de afwezig van suikers, kunstmatige zoetstoffen, bindmiddelen, kleurstoffen of conserveermiddelen. Het is dan ook een nieuwe trend om volle yoghurt te gaan gebruiken omwille van het geconjugeerd linolzuur (CLA) dat er in zit.

Yoghurt als een complete voeding

Yoghurt en ook melk, heeft een perfect evenwichtige samenstelling aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Yoghurt heeft een unieke samenstelling die de gezondheid bevordert. Bevat geen koolhydraten ook al zit deze vol lactose suiker. Het is geen zuiver eiwit, maar wel proteïne rijk omdat het 22g proteïnen bevat per tas. Je kan het ook niet onderverdelen bij de vetten ook al is het rijk aan gezonde vetzuren. De aanwezigheid van probiotische bacteriën worden beschouwd als extra voedingstoffen en zorgen ervoor dat yoghurt geprezen wordt als een: natuurlijke inwendige genezer.

Vitaminen en mineralen

Volgens een Britse studie worden de vitaminen en mineralen die in melk aanwezig zijn beter door het lichaam opgenomen in de vorm van yoghurt. Dit is te wijten aan een toevoeging van Lactobacillus bulgaricus, L. acidophilus, Streptococcus thermophilus en andere soorten probiotische bacteriën die de melk gaan helpen fermenteren. Yoghurt is een goede bron van calcium, fosfor, jodium en vitamine B2. Is rijk aan proteïnen, geconjugeerd linolzuur (CLA), vitamine B12, tryptofaan (een essentieel aminozuur), kalium, vitamine B5, zink en molybdeen (een noodzakelijke mineraal).

Vetten in yoghurt

Geconjugeerd linolzuur (CLA), zijn essentiële vetzuren die enkel in het vet van zuivelproducten te vinden zijn. Het kan niet door het menselijk lichaam aangemaakt worden en dient via de voeding te worden opgenomen. Het is bewezen dat CLA een krachtig en natuurlijke middel is tegen kanker en het risico van hart – en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Je zal minder lichaamsvet opslaan in de buikholte. De cholesterol en triglyceriden in het bloed worden verlaagd. Het metabolisme verhoogt, het immuunsysteem verbeterd en je krijgt een lagere insulineresistentie.

Probiotica: gezonde bacteriën

Deze micro-organismen helpen niet alleen bij de productie van vitamine K en vitamine B12, maar zorgen ervoor dat calcium efficiënt opgenomen word in de bloedbaan om zo in de botten terecht te komen. Daarom raadt men aan om yoghurt aan je voeding toe te voegen als je deze stoffen niet goed aanmaakt. Probiotische bacteriën zijn bijgevolg noodzakelijk voor de absorptie van bepaalde essentiële microvoedingsstoffen.

Calcium

De aanwezigheid van melkzuurbacteriën in yoghurt gaan tijdens het fermentatieproces een aantal bijproducten maken zoals: melkzuur en korte keten vetzuren (WCVA), die bijdragen tot een zuur milieu in de darm. Dit is noodzakelijk voor een goede opname van calcium in het lichaam. Het is een onderdeel van een kettingreactie. Melk word omgezet in yoghurt, deze zorgt voor een zure omgeving die op zijn beurt ervoor zorgt dat calcium beter opgenomen word in het bloed en zo in de botten terecht kan komen.

SHARE