Psoriasis, een veel voorkomende huidziekte

0
3201
Psoriasis

De meest voorkomende psoriasis zones zijn vooral te vinden op armen, benen, romp, nagels of hoofdhuid, maar kunnen overal op het lichaam ontstaan.

Oorzaken van psoriasis

De eigenlijke oorzaken van psoriasis zijn nog onbekend. Psoriasis heeft geen infectieuze oorzaken, maar indien de huid te droog wordt en scheurt, kunnen er op deze plaatsen wel infecties ontstaan. Meestal speelt het immuunsysteem een belangrijke rol in het ontstaan van psoriasis. Bij ontstekingsreacties gaat ons immuunsysteem witte bloedcellen aanzetten om hiertegen te vechten.

Speciale witte bloedcellen of T-cellen gaan op de plaats van de ontsteking de infectie bestrijden en ervoor zorgen dat de huidcellen versneld terug groeien. Bij psoriasis krijgt het immuunsysteem foute informatie en gaan diezelfde T-cellen op bepaalde plaatsen verhoogde rode plekken doen ontstaan die nadien gaan afschilferen of kunnen infecteren.

Symptomen van psoriasis

De symptomen van psoriasis kunnen verschillen naargelang het type psoriasis en hoe uitgebreid de reacties zijn. De meest voorkomende vorm van psoriasis is gekenmerkt door rode verheven plekken met zilverwitte schilfers op. De huid kan op deze plekken te droog worden en inscheuren waarbij men bloedende letsels krijgt die kunnen ontsteken.

Verschillende kleine plekken kunnen in omvang toenemen en versmelten tot grotere regio’s. Ter hoogte van de vingernagels kan deze ziekte aanleiding geven tot verkleuring, verkruimelen en zelfs loslaten van de vingernagel. In de meeste gevallen heeft men een jeukend  gevoel en een lichte pijn gewaarwording ter hoogte van de rode plekken.

Psoriasis verloopt met een wisselende intensiteit, waarbij men de ene keer weinig last heeft en andere keren weer hevige opflakkeringen kan waarnemen. Opflakkeringen kunnen enerzijds veroorzaakt worden door ontstekingen, stress en veranderingen in het klimaat. Anderzijds kunnen medicatie zoals lithium en bèta blokkers de symptomen verergeren.

Soorten psoriasis

Je kan verschillende soorten psoriasis onderscheiden afhankelijk van hun voorkomen. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Psoriasis vulgaris: duidelijk afgelijnde rode plekken die duidelijk hoger liggen dan de oorspronkelijke onaangetaste huid. Deze huidvlekken zijn bedekt met losse zilverwitte schilfers die gemakkelijk loslaten en waaronder de huid egaal rood is. Wanneer je de schilfers verwijdert, is de huid glimmend rood en komen er kleine bloeddruppeltjes tevoorschijn.
  • Psoriasis guttata: is een vorm van psoriasis die vooral bij kinderen kan voorkomen na een keelontsteking en streptokokken besmetting van de bovenste luchtwegen. Het geeft druppelvormige letseltjes ter hoogte van romp, ledematen en hoofdhuid. Deze verdwijnen na 3 tot 4 maanden na behandeling van de infecties.
  • Psoriasis-erytrodermie: is een levensbedreigende vorm waarbij de roodheid over het hele lichaam verspreid is. Schilfering is minder aanwezig maar er kan hypothermie, hypoalbuminemie en hartfalen optreden.
  • Psoriasis pustulosa: is een acute vorm van psoriasis waarbij er blaasjes gevormd worden die 2 tot 3 mm groot worden en zich met etter vullen. Gaat gepaard met koorts en dit kan enkele dagen duren.

Behandeling van psoriasis

De reguliere geneeskunde heeft nog geen echte behandeling tegen psoriasis gevonden. De behandeling bestaat er momenteel uit om meer symptomatisch te behandelen. Het aanbrengen van crèmes waarin corticosteroïden zitten. Crèmes met vitamine D en vitamine A preparaten. Laser of licht therapie in de vorm van PUVA dat oorspronkelijk met UVA licht werkte maar nu vervangen is door smalbandig UV-B licht.

In ernstige gevallen geeft men medicatie om de werking van de T-cellen te blokkeren. Alternatieve behandelingswijze zijn:

  • Een kuur aan de dode zee waar het zoute water en het zonlicht een gunstige invloed heeft op de psoriasis letsels.
  • Het laten weg knabbelen van de korstjes door de doktersvis in Turkse kuuroorden.

SHARE