Neem je wel de juiste enzymen op?

0
6668
Enzyme

Zelfs als je een gezond dieet aanhoudt, kan het gebeuren dat je niet de noodzakelijke vetoplosbare voedingstoffen en aminozuren opneemt die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Hierdoor komt het dat we met het ouder worden een afname zien van de enzymen die ons lichaam produceert om voedsel af te breken in absorbeerbare voedingstoffen.

Gelukkig tonen studies aan dat met de inname van de juiste mengeling van digestieve enzymen oudere volwassenen toch zinvolle stappen kunnen nemen om hun digestieve gezondheid te onderhouden. De resultaten kunnen zijn: een betere vertering, minder maagproblemen en een grotere opname van vitale voedingstoffen zoals vitamine K, D en omega-3.

De keerzijde van sommige digestieve enzymsupplementen is dat zij veel specifieke amylases bevatten die de zetmel uit maaltijden omzetten in snel absorbeerbare glucose.

De bezorgdheid is dat de meeste oudere personen reeds hogere dan wenselijke vertering- en bloedglucosespiegels na de maaltijd hebben. Een hele berg gepubliceerde researchdocumenten wijzen op een hoger risico op vasculaire ziekten, kanker, leverfalen en diabetische oogproblemen in antwoord op verhoogde glucose.

Specifieke medische condities zoals pancreatitis profiteren van digestieve enzymformules die amylases bevatten.

De typisch verouderende persoon zou beter digestieve enzymen nemen die bijdragen tot de vertering van proteïne, vezels en goede vetten, maar het draagt niet bij tot de afbraak van zetmelen die snel als glucose worden geabsorbeerd. Dit artikel beschrijft enkele van digestieve problemen, zoals esophageal reflux en een simpele oplossing die de excessieve absorptie van glucose niet promoot.

Problemen met het moderne dieet

Bijna geen van de voedingsmiddelen die we eten kan in onze bloedstroom worden opgenomen zonder de werking van krachtige enzymen die voedsel afbreken om er de vitale stoffen uit te onttrekken. Met deze afbraak van de voedselmatrix passeert onverteerd voedsel in de karteldarm, waar het kan leiden tot zwellingen, gas, diarree en krampen.

Maar nog erger dan deze oncomfortabele symptomen draagt slecht verteerd voedsel bij tot ondervoeding, een bedreiging voor oudere mensen die al last hebben van verminderde eetlust en veranderingen in de spieren en de vetspiegel.

Het hoeft niet te verbazen dat slechte mondgezondheid, en het dragen van een vals gebit, de efficiëntie van kauwen vermindert, wat een extra last legt op de al getaxeerde digestieve enzymen. Daarom is het belangrijk om supplementen aan enzymen te geven, dit niet alleen voor een gezonde vertering, maar voor een goede gezondheid in het algemeen.

Als we een puur rauw dieet volgen, hebben we geen nood aan supplementaire digestieve enzymen. Rauw voedsel bevat zijn eigen enzymen om het digestief proces een kickstart mee te geven.

Maar omdat ons modern dieet voornamelijk bestaat uit gekookt en bewerkt voedsel, moeten onze lichamen bijna volledig beroep doen op onze eigen natuurlijke digestieve enzymen. Probleem is dat we bij het ouder worden minder enzymen die we nodig hebben voor een gezonde vertering produceren, wat het ons lichaam moeilijk maakt om voedsel op een goede manier af te breken.

Bewijzen om supplementaire digestieve enzymen toe te dienen

Natuurlijke enzymen aan het menselijk dieet toevoegen is geen nieuw idee. Al 70 jaar geleden herkenden wetenschappers het belang van enzymen in rauw voedsel om de menselijke voeding een boost mee te geven.

Die vroege wetenschappers noteerden al dat het voorzien in supplementaire enzymen de snelle vertering van voedsel in de maag kan bevorderen, door de zelfvertering die plaatsvindt wanneer mensen rauw voedsel eten na te bootsen.

Er is een lange medische geschiedenis van het gebruik van supplementaire digestieve enzymen bij de zorg voor personen met een variërende reeks chronische digestieve ziekten. Mensen met cystic fibrosis nemen pancreatische enzymen om te helpen proteïnen af te breken, net als vetten en andere voedingstoffen die anders niet goed zouden verteren.

Maar er is groeiend bewijs dat suggereert dat zelfs als je niet lijdt aan een specifiek tekort aan enzymen, je toch baat hebt bij de toevoeging van extra digestieve enzymen.

Proteasen

Proteïneverterende enzymen genaamd proteasen worden op natuurlijke wijze gevormd uit de pancreas, het orgaan dat ze door kanalen leidt naar de dunne darm. Het gebruik van extra proteasen verlicht de last op het lichaam om deze complexe enzymen helemaal alleen te produceren.

Studies tonen aan dat de vertering van dieren die proteases kregen toegediend verbetert. Een belangrijke reden om ze toe te dienen is de vermindering van het risico op intolerantiereacties op voedsel zoals vleesproteïnen, gluten en caseïne (uit melk).

De structuur van deze voedselmoleculen maakt ze relatief resistent voor de beperkte enzymenactiviteit in het verouderende digestieve kanaal. Wanneer de proteïnen nog relatief onverteerd aankomen in de lage dunne darm, kunnen ze leiden tot ontstekingen, een uitvoerige slijmproductie, krampen en zelfs bloedingen.

Miljoenen mensen leiden aan glutenintolerantie of een melkproteïnenintolerantie. Gelukkig kunnen proteasesupplementen hen helpen dit leed te verlichten.

Verouderende mensen kunnen de grootste potentiële voordelen ontvangen door protease enzymen toe te dienen om de proteïnenvertering te bevorderen. Wetenschappers spreken van snelle en trage verteringsproteïnen. Deze term duidt aan hoe snel aminozuren worden gelost uit de proteïne in de dunne darm, en hoe compleet ze in de bloedstroom opgenomen worden, en hoe efficiënt ze aan het werk gezet worden om nieuwe gezonde proteïne te genereren in het lichaam volgend op een maaltijd.

Personen die verouderen kunnen het grootste profijt halen uit supplementen met protease enzymen om zo te vertering van de proteïnen te bevorderen.

Omdat de productie van enzymen met de leeftijd afneemt, net als de mogelijkheid om voedsel adequaat te kauwen, neemt naarmate een mens ouder wordt zijn mogelijkheid af om de snel verterende proteïnen die in vlees en zuivel zitten af te breken. Dit  verhoogt het gevaar op een slechte opname van proteïnen en ondervoeding bij ouderen.

Volwassenen die een jaartje oude worden zijn gebaat bij de inname van extra supplementen aan proteïneverterende enzymen die helpen bij het omzetten van voedsel dat traag verterende proteïnen bevat zoals zuivel, caseïne en dergelijke in enzymen die sneller kunnen afgebroken worden.

Dit idee wordt verder ondersteund door studies die aantonen dat al voorverteerde proteïnen (whey)  die reeds in animozuren werden afgebroken resulteren in een snellere en volledige verschijning van aminozuren in de bloedstroom, wat leidt tot meer gezonde nieuwe proteïnen.

Bij atleten en anderen die extra geconcentreerde proteïnen  innamen, is aangetoond dat deze enzymen leiden tot een meer complete afbraak van de proteïnen, wat deze personen toelaat maximaal te profiteren van deze toegevoegde proteïnen. Een belangrijke ontdekking, want te hoge concentraties van proteïne in het verteringskanaal kunnen de bestaande enzymen beletten om de proteïnen volledig af te breken.

Lipasen

Lipasen zijn enzymen die vetten opdelen in individuele vetzuren. Supplementen van lipasen bevorderen een betere vetvertering bij mensen die leiden aan een ziekte van de pancreas.

Zelfs als je hier niet aan lijdt, kan je toch profijt hebben bij de extra inname van lipasen. Een van de belangrijke effecten van lipase enzymen is het bevorderen van de opname van vitale vet oplosbare voedingsstoffen zoals omega 3 vetzuren, samen met vitamine D en K, luteïne en gamma tocopherol.

Zetmeelverterende enzymen

Enzymen die de zetmelen van normale mensen verteren staan bekend als amylasen. Ze breken de banden af tussen de suikermoleculen in zetmeel, en stellen de suiker vrij voor volledige absorptie. Een snelle release van suiker uit zetmeel produceert de gevaarlijke ‘stroomstoot’ in bloedglucose na de maaltijd die zorgt voor schade aan de hartspier en de bloedvezels.

Gezonde mensen hebben weinig nood aan de inname van extra amylase. Integendeel, amylase blockers spelen een belangrijke rol in het bestrijden van overwicht en suikergerelateerde problemen.

SHARE